Rautulammenkierros maastopyöräilijöille

Kuvassa on kartta, jossa on reittimerkintänä Rautulammenkierros maastopyöräilijöille.

Täältä kartta paikannustoiminnolla

Lataa reitin gpx-jälki tästä

Lähtöpaikka Kiilopäällä

Reitin pituus on 23km ja ajoaika noin 2,5h

Rautulampi

Rautulammen reitti on UKK-puiston klassikkoreitti, jonka varrella on alueen huikeimmat maisemat ja reilusti korkeuseroja. Erämaisessa maastossa kulkeva reitti sopii kokeneelle maastopyöräilijälle. Kivikkoinen tunturialue, sekä vaativat nousut ja laskut tekevät reitistä haastavan. Reitille lähtiessä kannattaa huomioida, että tunturin takana on katvealueita puhelimen kuuluvuudessa. Suositeltu kiertosuunta vastapäivään.

Kuvassa Rautulammen aluetta. Kuva: Rolloutdoors

Kuva: Roll Outdoors

Reitti kiertää Kiilopää-tunturin ympäri vaihtelevilla poluilla. Alkumatka Kiilopäältä UKK- puiston portin kautta kohti Niilanpään porokämppää on sorapohjaista leveähköä uraa. Tämä on reitin helpoin osuus. Siniset rastimerkit viitoittavat reittiä Niilanpään vanhalle poroerotuspaikalle, jossa sijaitsee vanha porokämppä. Niilanpään vanha porokämppä toimii myös päivätupana.

Porokämpän jälkeen jatkuu leveähkö soraura, ylös tunturiin lähdettäessä reitti kaventuu ja muuttuu teknisemmäksi. Paikoin kivikkoinen polku alkaa keräämään myös mukavasti nousumetrejä! Tästä Rautulammelle asti on reitin vaativin mutta samalla hienoin etappi. Kolme tiukkaa nousua ja laskua osuu tälle pätkälle, sekä pari pientä puron ylitystä. Kämpältä Rautulammelle reitti on merkitty punaisin rastein. Ensimmäisessä nousussa polku-uria on useita. Muista pysyä reitillä, että et aiheuta turhaa eroosiota tai polkujen levenemistä.

Ylhäällä avautuu jo upea avara tunturimaisema. Ylänkö on louhikkoista rakkaa, mutta kivikosta erottuu heikosti ajolinja. Valitse ajolinja keskeltä ja hiukan oikealta, koska muuten voit harhautua liian kauaksi reittimerkeistä ja ajaminen vaikeutuu. Lasku täältä on erittäin kivikkoinen ja vaativa, osin louhikkoa. Mäen alla on pieni puro, jonka voi ylittää ajamalla. Seuraava ylämäki on hiukan edellistä jyrkempi joka loivenee huippua kohti. Lasku huipulta on myös helpompi, kuin edellinen. Alhaalla laaksossa on jälleen pieni ajamalla ylitettävä puro.
 

Kuva: Roll Outdoors

Viimeinen ylämäki ennen Rautulampea on korkeuseroiltaan loivin. Tässä erottuu selvästi kaksi polku-uraa. Ylhäältä avautuu reitin ja koko alueen huikeimmat maisemat! Ylhäältä näkyy aina UKK-puiston korkeimmalle tunturille, Sokostille asti. Etelässä siintävät Nattaset. Lasku Rautulammelle on pitkä ja kivikkoinen pariura. Lasku on aluksi loiva, mutta jyrkkenee ja vaikeutuu loppua kohti. Kiviä on runsaasti polulla ja ne ovat isoja. Vauhti pääsee kasvamaan tässä mäessä reilusti. Huomioi oma taitotasosi ja määritä vauhti sen mukaan.

Rautulammen päivätupa on palanut 2019, tilapäisenä sääsuojana toimii Metsähallituksen pystyttämä jurtta. Tuvan raunioiden takana törmän alla on puro, josta voi täyttää (omalla vastuulla) vesipullon. Puron yli menee rautasilta, joka kannattaa ylittää erityistä varovaisuutta noudattaen.

Reitti jatkuu Luulammelle tuvalta katsottuna puron ylityksen jälkeen lammen oikeaa reunaa. Rannan tuntumassa kiemurtelee useampi polku-ura. Valitse vahvin polku, se on helpoin.

Tunturikoivikossa kannattaa huomioida polulle kaartuvat oksat ja juuret! Tarkkaavaisuudella vältyt teknisiltä murheilta. Lammen pohjoispäässä reitti erkanee rannasta ja lähtee seuraamaan tunturien välisessä laaksossa virtaavaa puroa. Tästä Luulammelle asti polku on viitoitettu sinisin rastimerkein, niiden läheisyydessä kulkee teknisempi polku Luulammelle.

Kuvassa maastopyöräilijä Kiilopään kesämaisemissa.  Kuva: rolloutdoors

Kuva: Roll Outdoors

Kannattaa huomioida, että täällä tunturien välissä ei ole kuuluvuutta puhelimessa lukuun ottamatta lyhyttä osuutta Rautulammen ja Luulammen puolivälin paikkeilla.

Reitin taittuessa hiukan alamäkeen, polku muuttuu kivikkoisemmaksi ja hieman teknisemmäksi. Muutamia kosteampia kohtia osuu tälle välille. Niitä ei kannata lähteä kiertelemään, jotta maasto ei kuluisi. Kivikkoisemman osuuden jälkeen tulee isompi puro, Rautuvanganoja. Normaalilla veden korkeudella tästä pääsee yli kuivin jaloin pyörää taluttamalla isoja kiviä hyödyntäen.

kuvassa kaksi maastopyöräilijää Rautulammen reitillä. kuva. rolloutdoors

Kuva: Roll Outdoors

Polku muuttuu helpommaksi ajaa ja poroaidalle saavuttaessa käännytään ennen aitaa vasemmalle. Alempana on portti, josta pääsee aidan toiselle puolelle. Luulammen päivätupa sijaitsee parin sadan metrin päässä poroaidalta. Poroaidalta eteenpäin polku on merkitty maastoon mustilla tolpilla.

Teknisempi ja haastavampi reitti takaisin Kiilopäälle myötäilee talvireitin linjaa. Silloin ei mennä poroaidan toiselle puolelle, vaan jatketaan vasemmalle poispäin poroaidalta. Polku on aluksi helpompaa hiekkapohjaista uraa, joka alkaa vähitellen nousta tunturiin. Nousu on kivikkoinen ja paikoin tiheää korkeuskäyrän nousua. Matkalla on muutamia kosteampia kohtia ja pieniä puroja. Tämä osuus on merkitty mustilla tolpilla.

Ylhäältä avautuu näkymät oikealle Saariselälle, aina Kaunispäälle asti, taakse UKK-puistoon. Lasku on, etenkin loppuosasta, normaali keleilläkin kostea ja liejuinen. Rinne on kosteaa suonpohjaa laajalta alueelta. Pyri ajamaan merkittyä linjaa, jotta polku ei leventyisi ja maasto kuluisi. Laskun lopussa maasto tasoittuu ja yhtyy Luulammen sorastettuun kesäreittiin, joka tulee Kiilopään pihaan UKK- puiston lähtöportille.

Teknisesti helpompi reitti kulkee Luulammen päivätuvan pihan kautta. Sesonkina tuvalla toimii Erämaakahvila. Tämä on hieno ja monipuolinen taukopaikka, jonka läheisyydessä on muinainen asuinpaikka, lähde ja ulkotulipaikka. Luulammelta Kiilopäälle menevä kesäreitti on osin sorastettu. Alku on loivempaa nousua, joka jyrkkenee noin parinkymmenen metrin matkalta lähes seinänousuksi. Tämän jälkeen korkeuserot loivenee ja ajettavuus helpottuu. Ylhäältä aukeaa näkymät oikealle Saariselälle Kaunispäälle ja taakse UKK-puistoon.

Viimeinen lasku Kiilopään tunturikeskukselle on vauhdikas ja teknisesti helppo. Kulkijoita on paljon tällä reitillä, etenkin sesonkiaikoina. Huomioi vauhti ja kohtaamistilanteet turvallisesti!

Kuvassa on EAKR-logo, Vipuvoimaa EU:ltä logo, Inarin kunnan logo, Inari-Saariselkä -logo sekä Lapin liiton vaakuna.​​​​​​​​​​​​​​

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: