Ajankohtaisia kulttuuritapahtumia


MAALAUKSIA YHTEISESTÄ TYÖHUONEESTA

Jouko Halttunen ja Susanna Seurujärvi
Kuulaassa 3.5.-31.5.2022                                        

MEISTÄ:
Vuonna 2012 tapasin Jouko Halttusen, josta tuli minun elämänkumppanini. Hän oli valmistunut aikuisiällään taidekoulusta, ja oli puoliammattimaisesti harjoittanut näyttelytoimintaa sekä pitänyt työhuonetta leipätyönsä ohella. Meille syntyi inspiroiva taiteellinen symbioosi, molemmat teimme kuvia omilla tavoillamme ja tahoillamme, kävimme yhdessä ja erikseen  näyttelyissä, sekä tietysti keskustelimme paljon yhteisestä intohimostamme, kuvataiteesta.

Konkreettisesti meillä on ollut yhteinen työhuone 8 vuotta, eri asunnoissa. Se on aina ollut minun lempihuoneeni, käsittämätön ylellisyys, jonne on kerätty kaikki elämän mielenkiintoisimmat asiat. Muut huoneet ovat sitten vaan asumista varten. Yhteistä kuvataiteen tekemistä tulee täyteen 10 vuotta, olkoon tämä siis yhteisen tekemisen 10-vuotisnäyttely.

 ***

SUSANNASTA:
Viidentoista vuoden hiljaisuus nuoruuden kuvataideopintojen jälkeen loppui 2011. Uusi alku lähti työväenopiston kursseilta ja kotona pidetystä taidekerhosta. Läheisen ihmisen menetys 2012 aiheutti lähes automaattikirjoituksenomaisen kuvien tekemisen, aiheina kuivuneet kasvit (kauniita kuten elävätkin), simpukankuoret ja muu luonnon hylkytavara. Nämä kaikki kuuluivat samaan luopumisen, lähtemisen ja muuttumisen todistusaineistoon, joka minua kovasti kiehtoi.

Tämän jälkeen oli taas hiljainen kuiva kausi. Vanha laari oli tyhjä, en osannut enää maalata vanhoja aiheita, ne epäonnistuivat. Uusia ei tullut tilalle. Maalaaminen oli lähinnä turhauttavaa. Kolme vuotta podin tätä ummetusta. Sitten se taas lähti, leikkimisestä. Ei ole teemaa, annan tulla ulos sen mitä sisältä löytyy. Inspiroidun toisista ajoista, ilmapiireistä, tv-sarjasta. Omasta historiasta. Väreistä. Yritän yli kaiken välttää pyrkimystä. Haluan olla vilpitön, HALUAN HERKUTELLA!

JOUKOSTA:
Ehkä se oli “kolmenkympin kriisi”. Lopetin tuolloin juomisen ja tupakoinnin ja aloin piirtämään ja maalaamaan. Hain oppiakin. Ensin Vantaan aikuisopistosta ja myöhemmin Vapaasta taidekoulusta Helsingissä . Viimeiseksi olin Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa.

Tätä seurasi kymmenen vuoden aktiivinen kausi, jolloin päivätyön ohella maalasin ja pidin näyttelyitä. Sitten jotenkin väsyin taiteilijuuteen ja näyttelyihin. Ja työelämäkin vei enemmän aikaa ja voimia. Mutta ei se tekemättömyyskään onnistunut. Omaksi iloksi oli joku taideluoma aina oltava tekeillä. Nyt, jäätyäni eläkkeelle, on kuvia alkanut tulla melkoisen tiuhaan tahtiin.

Yhteinen työhuone on inspiroiva. Puolison taito ja luovuus asettavat riman korkealle.

Maalausteni alkuna on aina jokin asia. Tuolle asialla pyrin löytämään abstraktin ilmaisun.. Se on kuin sanaristikon täyttämistä. Värit ja muodot pitäisi saada toisiinsa sopiviksi kokonaisuuksiksi niin, että haluamani sisältö toteutuu.

Töitteni nimet ovat yleensä jonkinlaisia viittauksia aiheeseen. En halua antaa ei-esittäville kuvilleni liian selittäviä nimiä. Katsojalle suon täyden tulkinnanvapauden.

Tervetuloa näyttelyymme!


Elokuvateatteri Aslak esittää tänä viikonloppuna!

Katso tästä ohjelmisto elokuvateatteri Aslakin omalta sivulta!


Inarin kunta haki taiteilijaa toteuttamaan mittatilausteoksen Ivalon koulu- ja kulttuurikeskukseen

Haku on päättynyt!

Ivaloon syksyllä 2022 valmistuvan koulu- ja kulttuurikeskuksen aulaan on varattu tila ja kohdevalaistus taideteokselle, jonka tekijää Inarin kunta hakee nyt porfoliohaulla.

Julkisen rakentamisen prosenttitaideteoksen tavoitteena on lisätä koulukeskuksen käyttäjien viihtyvyyttä ja tuoda esille Inarin monikulttuurista identiteettiä.

"Ivalon koulukeskus tulee toimimaan opetustilojen lisäksi monipuolisena kohtaamis-, harraste- ja kulttuuritilana. Taideteoksen on tarkoitus säilyä ajattomana teoksena näiden toimintojen ytimessä sekä toimia tilojen tunnusmerkkinä ja ylpeyden aiheena", kertoo Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen.

Portfoliohakuun voivat osallistua Suomessa työskentelevät ammattitaiteilijat ja taiteelliset työryhmät, joilla tulee olla taiteelliseen työskentelyyn soveltuva koulutus ja/tai aktiivinen ja ammattimainen toiminta alalla sekä kyky toteuttaa teos itsenäisesti. Eduksi katsotaan arktisen luonnon tai Inarin paikallisten kulttuurien ymmärtäminen.

Jos portfoliohaussa ei löydy hankkeen kriteerit täyttävää taiteilijaa, kunta voi tehdä suoratilauksen haluamaltaan taiteilijalta. Taiteen edistämiskeskus tukee julkisen rakentamisen prosenttitaidehanketta 15 000 eurolla.

Portfoliohaku avataan 27.10.2021 ja se on avoinna 24.11.2021 klo 15 saakka osoitteessa https://ivalonkoulukeskusportfoliohaku.artcurator.io

Ivalon koulukeskuksen havainnekuvia, julkisen taiteen sijoituspaikkaa ja tilan mittoja kuvaavaa aineistoa löytyy Ivalon ala-asteen koulun sivuilta: https://peda.net/inari/inarin-kunna-koulut/prosenttitaide

Suomenkielinen portfoliohakuilmoitus löytyy linkistä: Portfoliohakuilmoitus

Portfoliohakuilmoitus löytyy inarinsaameksi luettavaksi linkistä:
Portfoliouuccâmalmottâs almolii saje prooseenttaiđuu olášutmân Avveel škovlâkuávdáš -uđâsrakânâsân

Portfoliohakuilmoitus löytyy koltansaameksi luettavaksi linkistä:
Portfolio-ooccâmiʹlmmtõs õlmmsaž sââʹj proseʹnttčeäppõõzz čõõđ viikkmõʹšše Âʹvvel škooulkõõskõs -oođâsrajlma

Portfoliohakuilmoitus löytyy pohjoissaameksi luettavaksi linkistä:
Portfolioohcanalmmuhus almmolaš báikki proseantadáidaga ollašuhttima várás Avvila skuvlaguovddáš-ođđavistái

Lisätietoja: Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7546, mirja.karjalainen@inari.fi


Ivalon elokuvateatteri Aslakin kevätohjelmisto on täynnä timantteja.

Katso ohjelmistomme Elokuvateatteri Aslak-sivulta.

Noudatamme THL:n ja AVI:n koronaturvallisuusohjeita.
Tervetuloa leffaan oireettomana ja muista oma kasvomaski, kiitos!

Lisätietoja tapahtumista antaa kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen 0407767546.


Inarin kulttuuritoimi toteutti Voimakas luonnostaan ympäristötaideprojektin kesällä 2021 Ivaloon.

•Viisi paikallista taiteilijaa toteuttivat luonnonmateriaaleista teoksia Ivalon kylälle. Osa teoksista oli kuntalaisia osallistavia. Teokset julkistettu 31.7.2021 ja nähtävissä Ivalossa kunnantalon takaisen Haravalantto-vesistön ympärillä vielä kevään 2022 ajan!

Lisätietoa tapahtumasta linkistä: https://fb.me/e/2mWjyKOom


Virkkaa jämälankasi hyötykäyttöön!

  • Virikkeellisten käsitöiden keräys ikäihmisille !

Inarin kulttuuritoimi haastaa tekemään virikkeellisiä käsitöitä Inarin kunnan palvelutalojen asukkaille.

Etsimme turvallisia ja mielenkiintoisia hahmoleluja, joita voimme lahjoittaa ihasteltavaksi, leikittäväksi ja mm. Männikön aistihuoneen tueksi. Vinkkinä voi käyttää esimerkiksi keskoslasten mustekalalelua, nallemaista halikaveria, jolla on jotain rapisevaa masussa tai vaikka värikästä hymyilevää aurinkolelua. Mielikuvitus on vapaa! Hyviä, ilmaisia kudontaohjeita löytyy internetistä mm. Lankavan pehmohahmojen ohjesivuilta.

Suosittelemme käyttämään 60-asteen konepesun kestävää puuvillalankaa. Siitä voi virkata mitä vaan!

Ideaa voi jalostaa niin pitkälle, että osa materiaaleista voi olla luonnon materiaaleja. Esimerkkinä; tervas puuta (tuoksu), karheaa, mutta tikutonta, kaarnaista puuta. Kiviä eri väreissä, laaduissa (karheita, sileitä).

Ideoi vapaasti ja ilahduta kuntamme ikäihmisiä 🙂

Mikäli jämälankasi eivät riitä, Inarin kulttuuritoimi tarjoaa Kuulaasta taidenäyttelyn aukioloaikoina satsin puuvillalankoja (2 kerää/hlö + täytettä) töiden aloittamiseksi ja otamme käsitöitä vastaan Kuulaassa ke-to klo 15-17 toukokuusta kesäkuun loppuun.

Lankalahjoitukseen osallistui Ivalon Extra Piste, kiitos paikalliselle kaupallemme!

Terveisin Inarin kunnan kulttuurisihteeri ja palvelutalojen henkilökunta


Odottaako taiteesi esille pääsyä kotisi nurkissa?

Kulttuuritoimen Kuulaas-tilan taidenäyttelykalenteri on tällä hetkellä täynnä. Seuraavat vapaat näyttelyajat ovat tammikuusta 2023 alkaen!

Lähetä ehdotus teoksistasi, jos haluat järjestää taidennäyttelyn kulttuuritila Kuulaaseen! Lähetämme hakijoille lisätietoa sähköpostitse. Toimita esittelysi sähköpostitse mirja.karjalainen@inari.fi


Kunnallinen elokuvateatteri Aslak

- Euroopan Unionin pohjoisin aktiivisesti toimiva elokuvateatterirakennus. Valmistunut vuonna 1960.

Elokuvateatteri Aslak on kunnallinen elokuvateatteri, jonka toiminnasta vastaa Inarin kulttuuritoimi.

Elokuvateatteri Aslak - digitekniikka ja tunnelmaa retrossa vanhan ajan elokuvateatterissa!

Katso tulevien elokuvaesitysten tiedot Inarin kulttuuritoimen nettisivulta tai elokuvateatteri Aslakin facebook-sivuilta!

Elokuvateatteri Aslak, Ivalontie 18, 99800 IVALO
Lippukassa avataan puoli tuntia ennen näytöstä.

Muutokset ohjelmistoaikatauluissa mahdollisia. Äkilliset muutokset ilmoitetaan Aslakin facebook-sivulla!


Kulttuuritila Kuulaassa näyttely

Kulttuuritila Kuulaan taidenäyttelytila varattavissa omalla valvonnalla taidenäyttelyille Ivalon keskustassa vuonna 2021. Tule ja varaa teoksillesi ilmainen taidenäyttelytila! Varaukset ja tiedustelut kulttuurisihteeriltä nro 040 7767546 tai mirja.karjalainen@inari.fi

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: