Ajankohtaisia kulttuuritapahtumia


Heinäkuussa LauluMatka -konserttikiertue saapuu Inariin!

Tervetuloa seilaamaan aidosti kansainvälisissä tunnelmissa musiikin tahtiin Keski-Euroopan jokia Atlantilta aina Mustanmeren rannoille Ukrainaan!
Ohjelmassa vauhdikas ja nostalginen sikermä vanhoja tuttuja ja ikivihreitä lauluja niiden alkuperäisillä kielillä ja onhan siellä mukana myös muutama uusi tuttavuus.
Risteily soveltuu erityisesti muistojen musiikista ja kielistä kiinnostuneille, mutta kyllä jokilaivan kyydissä pysyy myös ilman kieliopintoja. Alkuperäisen sanoituksen suomennos näkyy ruudulta.
Samalla jutustelemme näiden laulujen synnystä ja historiasta.

Parin tunnin konsertti väliaikoineen.
Matkalipun saa 15 eurolla käteisellä tai MobilePaylla oven suusta.
Maksuksi käy myös Epassi.
Etukäteen lipun voi ostaa täältä: https://biletti.fi/e/laulumatka-jokiristeily-keski-eurooppaan-1-2-3-4-5

Ryhmät (väh. 10 hlöä/hinta à 13 €) voivat varata paikkansa paatin kannelta numerosta: 040 7467553 (Helmi) tai sähköpostilla liput@laulumatka.fi

Koulu- ja kulttuurikeskus Kaarre
Keskiviikkona 3.7.2024 klo 18
Tässäpä vähän maistiaisia: https://www.youtube.com/watch?v=mwTgFe_QJE0
Ja jos kiinnostaa niin täältä löytyy lisää: www.laulumatka.fi
Tapahtuman järjestää LauluMatka -kiertue.

ASTU LAIVAAN LAULUJEN LAINEILLE!


Susanna Seurujärvi
Siru Molarius
Muistonäyttely

Monitoimitalo Kuulas, Rantatie 10, Ivalo.
Taidenäyttely on avoinna 3.-28.7.2024 ke-su klo 12-17.
Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Tervetuloa!

Näyttely kunnioittaa kahden lahjakkaan taiteilijan, äidin ja tyttären, Susanna Seurujärven (1966-2023) ja Siru Molariuksen (1990-2012) muistoa.

Susanna Seurujärvi opiskeli taidetta Limingan Taidekoulussa 1985-1986 ja Taidekoulu Maassa Helsingissä 1987-1989. Lisäksi hän kävi useita taidekursseja Helsingissä ja Espoossa. Limingan Taidekoulu oli merkittävä taiteilijuuden löytymisen kannalta. Lisäksi hän löysi sieltä elinikäisiä ystäviä samanhenkisistä ihmisistä ja tapasi tulevan lapsensa, Sirun isän. Myös Siru aikanaan opiskeli Limingan Taidekoulussa. Hänen aineenaan oli sarjakuvataide.

Siru oli synnynnäinen taiteilija, joka ehti luoda elämänsä aikana taidetta monipuolisesti ja paljon. Piirtämisen ja maalaamisen lisäksi hän ehti toimia mm. basistina bändissä ja ommella cosplay-asuja.Erityisen taitava hän oli piirtäjänä. Hän julkaisi kaksi albumia omakustannesarjakuvaa Neutral Gray. Kolmas osa jäi kesken.

Tässä näyttelyssä on esillä otteita sarjakuvista, piiroksia sarjakuvien hahmoista, päiväkirjanomaisia trippejä ja ”fanitytön” piirokset Pulp yhtyeen kappaleeseen Separations. Sirun oivaltavuus, huumorintaja ja kyky kyseenalaistaa itsetäänselvyyksiä tulevat hänen töissään ilmi.

Susanna Seurujärven töitä oli esillä Kuulaassa Ivalossa 2022. Tuohon, viimeiseksi jääneeseen näyttelyyn hän itse kirjoitti näin: ”Viidentoista vuoden hiljaisuus nuoruuden kuvataideopintojen jälkeen loppui 2011. Uusi alku lähti työväenopiston kursseilta ja kotona pidetystä taidekerhosta. Läheisen ihmisen menetys 2012 aiheutti lähes automaattikirjoituksenomaisen kuvien tekemisen, aiheena kuivuneet kasvit (kauniita kuten elävätkin), simpukankuoret ja muu luonnon hylkytavara. Nämä kaikki kuuluivat samaan luopumisen, lähtemisen ja muuttumisen todistusaineistoon, joka minua kovasti kiehtoi.

Tämän jälkeen oli taas hiljainen kuiva kausi. Vanha laari oli tyhjä, en osannut enää maalata vanhoja aiheita, ne epäonnistuivat. Kolme vuotta podin tätä ummetusta. Sitten se taas lähti, leikkimisestä. Ei ole teemaa, annan tulla ulos sen mitä sisältä löytyy. Inspiroidu toisista ajoista, ilmapiiristä, tv-sarjasta. Omasta historiasta. Väreistä. Yritän yli kaiken välttää pyrkimystä. Haluan olla vilpitön, HALUAN HERKUTELLA!”

Susanna Seurujärven ja Siru Molariuksen maalauksia ja piirustuksia Muistonäyttelyssä Ivalon Monitoimitalo Kuulaassa ajalla 3.-28.7.2024.


Myyttinen itä -pianokonsertti

Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteessa Inariviikoilla
Pe 19.7. klo 18
Liput 10 €. Lipunmyynti avataan 30 min. ennen konsertin alkua.

"Kuulen hiekkamyrskyn raivon. Tunnen hiekan piiskaavan kasvojani. Katson ylös taivaalle, jossa aurinko paahtaa kaikella voimallaan. Kuolen pian janoon ja uupumukseen kamppaillessani hiekkamyrskyä vastaan. Tämä on Balakirevin Islamey.

Kuunvalo heijastuu järven peilityyneltä pinnalta. Kaunis nymfi laulaa kivellä. Hän kutsuu minut valtakuntaansa. Miten minun käy jos seuraan häntä? En välitä. Lähden kahlaamaan päästäkseni nymfin luo. Tämä on Ravelin Ondine."

Konsertissa kuullaan muutamia vaikeimmista ikinä pianolle kirjoitetuista sävellyksistä. Balakirevin tavoite Islameya kirjoittaessaan oli sävellys, joka peittoaa vaikeustasossaan kaiken muun. Hän oli tunnettu virtuoosopianisti, muttei kyennyt soittamaan omaa teostaan. Harva pianisti koskee kyseiseen sävellykseen hyvästä syystä. Eräs 1900-luvun alun grandioottisimmista säveltäjistä, Alexandr Scriabin, loukkasi oikean kätensä käyttökelvottomaksi Islameya harjoitellessaan. Hän kirjoitti hautajaismarssin oikean kätensä muistoksi. Esitän konsertissa myös sen, kuten paljon muita myyttisiä olentoja sekä idän ihmeitä kuvaavia sävellyksiä, joista osa on omia teoksiani.

Konsertin soitan minä, Frans Veskoniemi"


Piirpauke 50 vuotta -konsertti Inariviikoilla

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Inarin kirkonkylällä
Su 21.7.2024 klo 18-20

- Maamme suosituin instrumentaalibändi kautta aikojen.

Debyyttialbumia myyty enemmän kuin mitään muuta pelkästään soitinmusiikkia sisältävää pitkäsoittoa Suomessa.
Satoja konsertteja ympäri maailmaa puoli vuosisataa: Bändin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

Keski-Euroopassa 14 vuotta putkeen pitkiä kiertueita vuosittain kilpaillen menestyksekkäästi maailman huippunimien kuten Miles Davis, Astor Piazzola ja Nirvana kanssa samoilla areenoilla. Piirpaukea pidetään ensimmäisenä merkittävänä maailmanmusiikki-yhtyeenä jopa maailmanlaajuisesti ja se on tulkinnut monien eri kulttuurien ja genrien musiikkeja (Nuevo Flamenco, Mbalax, Jazz, Proge,Rock,Turkkilainen musiikki, Musica Llanera, Romanialainen musiikki jne.) huipputasolla. Bändi palaa alkuaikojen kvartettiformaattiin ja esittää klassikoita vuosien varrelta unohtamatta ‘Konevitsan kirkonkellot’ – kestohittiä, jota soitetaan edelleen etenkin radion toivekonserteissa. Uutta ohjemistoa on luvassa mm. piakkoin ilmestyvältä cd-levyltä, joka sisältää Sibeliuksen, Kuulan, Merikannon ja muiden Suomen taiteen kulta-aikojen mestarien teoksia uusina sovituksina.


Inariviikot järjestetään jälleen heinäkuussa 19.-28.7.2024

Kyläyhdistykset, seurat, yhdistykset, harrastusporukat ja yrittäjät – nyt on oikea aika päättää, millaista toimintaa tuoda näkyväksi Inariviikkojen yleisölle!

Tapahtumia voi ilmoittaa Inariviikot.fi -sivustolla olevalla lomakkeella. Ilmoitettuja tietoja voi tarvittaessa täydentää myöhemmin.

Tapahtumia lisätään kalenteriin sitä mukaa kuin niitä ilmoitetaan. Kaikki 31.5.2024 mennessä ilmoitetut tapahtumat
- listataan joka kotiin jaettavaan ohjelmalehteen
- käännetään saamen kielille ja englanniksi
- saavat enemmän somenäkyvyyttä ja kuvia/videoita omaan käyttöön.

Tapahtumajärjestäjät saavat käyttöönsä "Olemme mukana Inariviikoilla" -tunnuksen.

Tule sinäkin osaksi Inariviikkoja 2024!


Inarin kunnan kulttuuritoimi etsii kahta määräaikaista elokuvateatterityöntekijää

Koko ilmoitus luettavissa Kuntarekrystä työavaimella INARI-02-65-24 tai linkissä Elokuvateatterityöntekijä koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteeseen

Lisätietoja antaa kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7546 (kesälomalla 17.6.-14.7.2024) ja sijainen vapaa-aikasihteeri Tuija Mikkonen 0400 172 304.


Inarin kunnan avustukset yhdistyksille, yhteisöille ja muille toimijoille


Kunnan myöntämillä avustuksilla tuetaan inarilaista yhdistys- ja kansalaistoimintaa sekä kannustetaan kuntalaisia yhteisölliseen toimintaan. Avustuksia voidaan myöntää inarilaisille tai Inarissa toimiville yhdistyksille, säätiöille, yhteisöille ja henkilöille. Kunta myöntää avustuksia vuosittain käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa. Pääosa kunnan avustuksista myönnetään kunnan kaikkien toimialojen yhteisessä avustushaussa, joka järjestetään kerran vuodessa alkuvuodesta.

JÄRJESTÖAVUSTUSHAKU VUONNA 2024 JA VUODEN 2023 AVUSTUSTEN KÄYTÖN RAPORTOINTI
Yleisavustus, kohdeavustus ja kyläyhdistyksen avustus ovat haettavissa yhteisessä avustushaussa kerran vuodessa. Vuoden 2024 avustustenhaku viivästyy ja aukeaa myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana keväällä 2024.

Laajan tietojärjestelmäuudistuksen vuoksi kunnan avustushaku yhdistyksille, yhteisöille ja muille toimijoille on tänä vuonna huomattavasti aiempia vuosia myöhäisempänä ajankohtana. Tätä tiedotetta kootessa ei ole edelleenkään antaa tarkkaa hakuaikaa, sillä järjestelmän asennustyöt ovat kesken. Heti kun aikataulu selviää, siitä tiedotetaan paikallislehti Inarilaisessa sekä kunnan kotisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Tutustu hakuohjeisiin ja sähköiseen hakujärjestelmään tästä linkistä.

Harkinnanvaraista avustusta voi hakea jatkuvassa haussa vuoden 2024 yhteisen avustushaun päätyttyä, mikäli varoja jää käyttämättä.


Elokuvateatteri Kaarre esittää tänä viikonloppuna!

Katso tästä ohjelmisto Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteen elokuvateatteri Kaarteen omalta sivulta!
Käyntiosoite: Koppelontie 4, 99800 Ivalo.

Elokuvateatterin toimintaa voi tulevien elokuvaesitysten osalta seurata myös Elokuvateatteri Kaarteen facebook-sivuilta!
Kaarteen pääovet ja lipunmyynti avataan puoli tuntia ennen näytöstä. Maksutapana käyvät pankki- ja luottokortit, käteinen ja ePassi, Smartum ja RJ-tykykuntosetelit.

Muutokset ohjelmistoaikatauluissa mahdollisia. Äkilliset muutokset ohjelmistossa ilmoitetaan Kaarteen facebook-sivulla!


Odottaako taiteesi esille pääsyä kotisi nurkissa?

Kulttuuritoimen uusi taidenäyttelytila sijaitsee entisen lukion kiinteistössä osoitteessa Rantatie 10 b kevään 2024 kuluessa. Näyttelytilaa voi tiedustella kulttuurisihteeriltä. Näyttelytilan uusi esite on työn alla keväällä 2024.

Kulttuuritila Kuulaan taidenäyttelytila varattavissa taidenäyttelyille. Tule ja varaa teoksillesi ilmainen taidenäyttelytila! Varaukset ja tiedustelut kulttuurisihteeriltä nro 040 7767546 tai mirja.karjalainen@inari.fi Lähetä ehdotus teoksistasi, jos haluat järjestää taidennäyttelyn kulttuuritilaan entisen lukion ruokalaan! Lähetämme hakijoille lisätietoa sähköpostitse.


Inarilaisteko-kulttuuripalkinto

Inarilaisteko-kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain kunnan järjestämässä itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12. 

Inarilaistekopalkinto myönnetään ensisijaisesti inarilaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminut merkittävästi paikallisen kulttuurin hyväksi. Perustellusta syystä palkinto voidaan myöntää myös henkilölle tai yhteisölle, jonka kotikunta ei ole Inari. Palkinto voidaan tarvittaessa jakaa useampaan osaan. Yksityiset henkilöt ja yhdistykset voivat tehdä esityksiä palkinnon luovuttamisesta. Esitykset Inarilaisteko-palkinnon saajaksi tehdään Inarin kunnan kulttuurisihteerille mirja.karjalainen@inari.fi tai 0407767546. Sivistyslautakunta käsittelee ehdotukset ja tekee valinnan Inarilaisteko-palkinnon saajasta marraskuun kokouksessa.

Kuluvan vuoden Inarilaisteko-palkinnon saajaehdotuksia voi jättää kulttuurisihteerille perusteluiden kera lokakuun loppuun asti.
Aikaisempien vuosien Inarilaisteko-palkintojen saajat luettavissa tästä linkistä: Inarilaisteot


Samuli Kontion prosenttitaideteos Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteessa
Kuva: Juha Kauppinen Photography

Tiedote 29.11.2022

Samuli Kontion kahdeksanosainen akryylimaalaus Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteen pääaulassa tutkii saamelaiskulttuurien henkeä ja luontosuhdetta

Inarin kunnan ensimmäinen julkisen rakentamisen prosenttitaideteos on valmistunut Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteen pääaulaan. Portfoliohakumenettelyllä valitun taidemaalarin Samuli Kontion (s. 1975) teos koostuu kahdeksasta vierekkäisestä pystypaneelista, jotka ilmentävät Inarin kahdeksaa vuodenaikaa syksystä alkaen.

Teos on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella. Ivalon ala-asteen ja yläasteen oppilaskuntien sekä lukion opiskelijakunnan puheenjohtajat sekä Inarin nuorisovaltuuston edustaja olivat mukana julkisen prosenttitaiteen hakuprosessissa ja taiteilijavalinnassa.

– Lasten ja nuorten osallistuminen taidevalintaan kuvataiteen asiantuntijoiden ja kunnan viranhaltijoiden ohella oli kulttuuritoimelle tärkeää, hehän ovat taideteoksen kanssa samoissa tiloissa päivittäin, kertoo Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen.

Tavoitteena inspiroida ja toimia tilojen tunnusmerkkinä

Kaarteessa opiskelee yhteensä noin 500 esi- ja peruskoulun oppilasta sekä lukion opiskelijaa ja rakennuksessa työskentelee noin 65 koulun työntekijää. Opetustilojen lisäksi rakennus toimii monipuolisena kohtaamis-, harraste- ja kulttuuritilana. Auditorio toimii päivisin oppimistiloina ja muina aikoina elokuvateatterina, teatterinäyttämönä ja konserttisalina. Auditorion, aulan, ruokalan ja liikuntasalin muodostama kokonaisuus mahdollistaa erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämisen. Varsinaiset oppimissolut sijoittuvat tämän toiminnallisen ytimen ympärille.

– Taiteen avulla haluamme lisätä rakennuksen käyttäjien viihtyvyyttä ja tuoda esille Inarin monikulttuurista identiteettiä. Toimintojen ytimessä sijaitsevan teoksen tavoitteena on inspiroida, toimia tilojen tunnusmerkkinä ja inarilaisten ylpeyden aiheena, kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen sanoo.

Pohjoisen luonto sen kaikkine ilmiöineen on usein lappilaisen Samuli Kontion teosten innoittajana. Hänen teoksensa avaavat uusia näkökulmia arktiseen yhdistämällä populaarikulttuurin kuvastoa pohjoisen mystiikkaan ja mielenmaisemaan. Saamelaiskulttuurien henkeä ja luontosuhdetta tutkivassa teoksessa valitut kuva-aiheet rinnastuksineen muodostavat oman tarinallisen kerroksensa. Katsoja voi löytää niistä viittauksia tunnettujen saamelaistaiteilijoiden teoksiin ja elementtejä omakohtaisen taide-elämyksen muodostamiseen.

– Teosta valmistaessani lueskelin perinteisiä saamelaissatuja ja uudempia seikkailuja, jotka inspiroivat minua paljon. Otin teoksen yhdeksi elementiksi vahvan ääriviivan, josta saattaa syntyä mielleyhtymä sarjakuviin ja sitä kautta tarinallisuuteen, joka ainakin omasta vinkkelistäni katsoen näyttäytyy vahvasti saamelaisuuden osana. Kansalla on tarina, ja tarinalla kokija ja kertoja, joita ilman tarina ei näyttäydy. Tästä syystä tahdoin myös kuvata maisemaan ihmisen, sillä ilman ihmistä ei ole kulttuuria, joka pitäisi luonnon puolta, taidemaalari Samuli Kontio kuvailee.

Kauempaa katsoen Sápmi shoutout 2 – Saamenmaan tunnelmia 2 -niminen teos näyttäytyy enemmänkin dynaamisena värisommitelmana kuin yksityiskohtaisina aiheina. Kontio kertoo harkinneensa tarkkaan ilmaisuaan ja sitä, millainen viesti teoksesta välittyy.

– Teoshan ei kerro minusta, vaan olen pyrkinyt välittämään näkemykseni annetusta aiheesta. Temaattisella tasolla teos sisältää vahvoja latauksia. Taiteellisessa prosessissa taiteilija joutuu väistämättä pohtimaan omasta suomalaisuudestaan seuraavaa historiallista taakkaa. Taideteos alkaa väistämättä edustaa minua suurempia asioita ja huomaan rakentavani siltaa kulttuurien välille.

Teokseen hyvä mahdollisuus tutustua keskiviikkona 30.11.2022, jolloin Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteessa järjestetään opastettuja tutustumiskierroksia kuntalaisille. Opastukset lähtevät Kaarteen auditoriosta puolen tunnin välein klo 14:30–18:00.

Lisätietoja:
Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7546, mirja.karjalainen@inari.fi
Samuli Kontio, 0400 403 371, samulikon@gmail.com 

Kuva: Juha Kauppinen Photography


SAMULI KONTIO

Sápmi shoutout 2 – Saamenmaan tunnelmia 2, 2022

Inarin kunnan taidekokoelma | Aanaar kieldâ taaiđâčuágáldâh | Aanar kååʹdd čeäppõsnorldõk | Anára gieldda dáiddačoakkáldat | Acrylic on cotton canvas
8 x 114 cm x 300 cm
akryylimaalaus puuvillakankaalle | akryylmáálám pumbulkággás | akryylkälkkõs pombbâlaunnsa | akrylamálagovva bummolgággásii
Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarre | Art Collection of Inari Municipality

Samuli Kontio (s. 1975) on lappilainen taidemaalari. Pohjoisen luonto sen kaikkine ilmiöineen on usein Kontion teosten innoittajana. Hänen teoksensa avaavat uusia näkökulmia arktiseen yhdistämällä populaarikulttuurin kuvastoa pohjoisen mystiikkaan ja mielenmaisemaan.

Sápmi shoutout 2 – Saamenmaan tunnelmia 2 -teos koostuu kahdeksasta vierekkäisestä akryylimaalauksesta, jotka ilmentävät Inarin kahdeksaa vuodenaikaa syksystä alkaen. Saamelaiskulttuurien henkeä ja luontosuhdetta tutkivassa teoksessa valitut kuva-aiheet rinnastuksineen muodostavat oman tarinallisen kerroksensa. Katsoja voi löytää niistä viittauksia tunnettujen saamelaistaiteilijoiden teoksiin ja elementtejä omakohtaisen taide-elämyksensä muodostamiseen. Kauempaa katsoen teos näyttäytyy enemmän väripintoina kuin yksityiskohtaisina aiheina.

Inarinsaame:
Samuli Kontio (š. 1975) lii lappilâš taaiđâmáálár. Tavekuávlu luándu puoh almonijdiskuin lii távjá Kontio tuojij inspiristee. Suu tyejeh lekkih uđđâ keččâmkuávluid arktâsâžân ovtâstitmáin populaarkulttuur kuuvijd tavekuávlu mystiikân já mielâuáinusáid.

Sápmi shoutout 2 – Saamenmaan tunnelmia 2 -tyeji hamâšuvá käävci paldâlâs akryylmááláámist, moh čäittih Aanaar käävci iveääigi čoovčâst ovdâskulij. Sämikulttuur vuoiŋâ já luándukoskâvuođâ totkee tyejeest väljejum kovefáádáh paldâlistmijdiskuin hämmejeh jieijâs mainâslii keerdi. Keččee puáhtá kavnâđ tain čuujootmijd tobdos sämitaidârij tuojijd já elementijd jieijâs taaiđâfeerim hammiimân. Olgoláá kejâdijn tyeji oro eenâb ivneasseen ko detaljilâš fáddán.

Koltansaame:
Samuli Kontio (š. 1975) lij lappineǩ čeäppõseunneei. Tââʹv luâtt tõn eettmõõžžineez lij tääuʹjben Kontio tuejjõõzzi älšmõʹttjen. Suu tuejjõõzz ääʹvee ođđ ǩiõččâmvueʹjjid aarktliʹžže õhtteeʹl populaarkulttuur kaartid tââʹv mystiʹǩǩe da miõllkueʹstlma.

Sápmi shoutout 2 – Saamenmaan tunnelmia 2 -tuejjõs nårrai kääuʹcest paaldi åårrai akryylkälkkõõzzâst, kook sueiʹmkrâʹstte Aanar kääuʹc eeʹjjääiʹj čõõučâst ääʹljeeʹl.

Sääʹmkulttuur jiõgg da luâttkõskkvuõđ tuʹtǩǩeei tuejjõõzzâst vaʹlljum snimmõkteeʹm paaldummšineez räjja jiijjâs maainâsnallšem riâddâs. Ǩiõčči vuäitt kaunnâd viʹjttjummšid tobddum sääʹmčeäppniiʹǩǩi tuejjõõzzid da elemeeʹntid jiijjanvuõttsa čeäppõsjeäʹlstõõzz šõõddtummša. Olgglest ǩiõččeeʹl tuejjõs čuäjtââtt jäänab euʹnnoolžen ǥu tääʹrǩes teeʹmmen.

Pohjoissaame:
Samuli Kontio (r. 1975) lea lappilaš dáiddamálár. Kontio dáidaga inspirašuvdnan doaibmá dávjá davvi luondu dan buot iešvuođaiguin. Su málagovat rahpet ođđa perspektiivvaid árktalašvuhtii nu, ahte populárakultuvrra govat laktojit davvi mystihkkii ja miela máilbmái.

Sápmi shoutout 2 – Saamenmaan tunnelmia 2 -dagus čohkiida gávcci bálddalas akrylamálagovas, mat ovdan buktet Anára gávcci jagiáigge čavčča rájes. Sámekultuvrraid vuoiŋŋa ja luonddugaskavuođa dutki málagovas válljejuvvon govvafáttát buohtastahttimiiguin ráhkadit iežaset máinnaslaš gearddi. Geahčči sáhttá gávdnat dain geažidemiid dovddus sámedáiddáriid dáidagii ja maiddái gávdnat jurdagiid olbmo iežas dáiddavásáhusa šaddamii. Guhkkelabbos geahčadettiin dagus čuohcá čalbmái eanet ivdnin go dárkilis detálljan.

Englanti:
Samuli Kontio (born 1975) is a painter from Finnish Lapland. His works of art are often inspired by the northern nature with all its phenomena. His works opens up new horizons onto the Arctic by combining images from popular culture with the northern mystique and mindscape.

Sápmi shoutout 2 – Saamenmaan tunnelmia 2 – The work consists of eight adjacent acrylic paintings illustrating the eight seasons of Inari, starting from autumn. The work examines the spirit of the Sápmi culture and its relationship with nature. The motifs and their analogies create an independent narrative layer to the work: the viewer can find references to the works of renowned Sápmi artists and elements for creating one’s own individual art experience. Seen from afar, the work appears more like coloured surfaces instead of detailed motifs.

Teos on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella.
Tyeji lii olášuttum Taiđuu ovdedemkuávdáá torjuin.
Tuejjõs lij čõõđtum Čeäppõõzz ooudeemkõõskõs tuärjjõõzzin.
Dagus lea ollašuhtton Dáidaga ovddidanguovddáža doarjagiin.
Created with the support of the Arts Promotion Centre Finland.


Inarin kunta haki taiteilijaa toteuttamaan mittatilausteoksen Ivalon koulu- ja kulttuurikeskukseen

Haku on päättynyt!

Ivaloon syksyllä 2022 valmistuvan koulu- ja kulttuurikeskuksen aulaan on varattu tila ja kohdevalaistus taideteokselle, jonka tekijää Inarin kunta hakee nyt porfoliohaulla.

Julkisen rakentamisen prosenttitaideteoksen tavoitteena on lisätä koulukeskuksen käyttäjien viihtyvyyttä ja tuoda esille Inarin monikulttuurista identiteettiä.

"Ivalon koulukeskus tulee toimimaan opetustilojen lisäksi monipuolisena kohtaamis-, harraste- ja kulttuuritilana. Taideteoksen on tarkoitus säilyä ajattomana teoksena näiden toimintojen ytimessä sekä toimia tilojen tunnusmerkkinä ja ylpeyden aiheena", kertoo Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen.

Portfoliohakuun voivat osallistua Suomessa työskentelevät ammattitaiteilijat ja taiteelliset työryhmät, joilla tulee olla taiteelliseen työskentelyyn soveltuva koulutus ja/tai aktiivinen ja ammattimainen toiminta alalla sekä kyky toteuttaa teos itsenäisesti. Eduksi katsotaan arktisen luonnon tai Inarin paikallisten kulttuurien ymmärtäminen.

Jos portfoliohaussa ei löydy hankkeen kriteerit täyttävää taiteilijaa, kunta voi tehdä suoratilauksen haluamaltaan taiteilijalta. Taiteen edistämiskeskus tukee julkisen rakentamisen prosenttitaidehanketta 15 000 eurolla.

Portfoliohaku avataan 27.10.2021 ja se on avoinna 24.11.2021 klo 15 saakka osoitteessa https://ivalonkoulukeskusportfoliohaku.artcurator.io

Ivalon koulukeskuksen havainnekuvia, julkisen taiteen sijoituspaikkaa ja tilan mittoja kuvaavaa aineistoa löytyy Ivalon ala-asteen koulun sivuilta: https://peda.net/inari/inarin-kunna-koulut/prosenttitaide

Suomenkielinen portfoliohakuilmoitus löytyy linkistä: Portfoliohakuilmoitus

Portfoliohakuilmoitus löytyy inarinsaameksi luettavaksi linkistä:
Portfoliouuccâmalmottâs almolii saje prooseenttaiđuu olášutmân Avveel škovlâkuávdáš -uđâsrakânâsân

Portfoliohakuilmoitus löytyy koltansaameksi luettavaksi linkistä:
Portfolio-ooccâmiʹlmmtõs õlmmsaž sââʹj proseʹnttčeäppõõzz čõõđ viikkmõʹšše Âʹvvel škooulkõõskõs -oođâsrajlma

Portfoliohakuilmoitus löytyy pohjoissaameksi luettavaksi linkistä:
Portfolioohcanalmmuhus almmolaš báikki proseantadáidaga ollašuhttima várás Avvila skuvlaguovddáš-ođđavistái

Lisätietoja: Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7546, mirja.karjalainen@inari.fi

 

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: