Ajankohtaisia kulttuuritapahtumia

***

Valtakunnallista Satupäivää vietetään Ivalon pääkirjastossa 18.10. klo 9 alkaen.

Ohjelma:
Klo 9 Lasten satuhevonen -veistoksen julkaiseminen, Inarin kulttuuritoimi
9.05-9.45 Satutunnin aikana väritys- ja piirustustehtävä saturatsusta.

Piirustuksista koostetaan saturatsunäyttely kirjastoon. Esillä teemaan sopivaa satukirjallisuutta.

Paikalle toivotaan lapsia ja aikuisia rapsuttelemaan Inarin kulttuuritoimen uutta saturatsua, jonka sijoituspaikka on tällä hetkellä Ivalon pääkirjasto.

Satupäivän aikana voit jättää kirjastoon ehdotuksia satuhevosen nimeksi.

Tervetuloa!

Järjestäjät Inarin kirjastotoimi ja Inarin kulttuuritoimi 

Täiđiđ –Osata kulkea eksymättä -näyttelyn läksiäiskonsertti kulttuuritila Kuulaassa.

Ma 25.10. klo 19-20

Artistina inarinsaamelaismuusikko Heli Aikio, joka esittää oman sukunsa livđejä ja inarinsaamenkielisiä laulujaan. Konsertin yhteydessä tutustumista Tiina Melingin Inarijärvestä kertoviin maalauksiin.

Vapaa pääsy! Tervetuloa!


Yhdessä! Vauvaperheiden yhteinen musiikkileikkihetki

Ke 27.10. klo 17-17.45 Ivalon lukion salissa! Vapaa pääsy!
Kulttuuriosuuskunta Uulun muusikot ja sosiaalisen sirkuksen ammattilaiset saapuvat pitämään konserttia, jossa vauva ja vauvan lähipiiri saavat tehdä ja olla yhdessä. Matkalla karhun syntymäpäiväjuhlille pääsee soittamaan, laulamaan, liikkumaan ja kokeilemaan sosiaalisen sirkuksen harjoitteita. Mukavat ja joustavat vaatteet ylle ja vauvan kanssa seikkailemaan! Soveltuu 1-12 kk ikäisille vauvoille perheineen.


​​​​​​​

Täiđiđ - Osata kulkea eksymättä -taidenäyttely Inarijärvestä Kuulaassa, Ivalossa

Kuvataiteilija ja dokumentaristi Tiina Melingin näyttely on osa kahdeksanosaista näyttelykiertuetta ympäri Suomen. Tämä viimeinen osa kiertuetta käsittelee luonnon olemusta Inarijärven saarissa. Kantavina teemoina oma sisäinen prosessi luopumisesta, jatkuvuudesta ja tulevaisuuden toivosta. Luonnon tärkeydestä, luonnosta elämisestä, muuntumisesta ja syklisyydestä. Maalauspaikkoina teoksille on ollut mm. Suovasaari ja Petäjäsaari.

”Suovasaari on menneisyyden sielujen saari, monta hyvää tuotosta ja herkkää tilannetta on siellä koettu ja syntynyt. Se on luova paikka, uusien alkujen lähde. Vanhasta hyvästä kämpästä oli tehty savusauna, minä sitten nimesin sen savusauna-galleriaksi, kun kuivatin maalauksiani siellä ja kulkijat halusivat nähdä mitä sisällä oli. Petäjäsaaren honkien humina tuuditti luontoäidin kehtoa, jossa oli hyvä nukkua sillä aikaa kun uistelijat juhlistivat ensimmäistä osallistumiskertaansa kisoihin.”
–taitelija Tiina Meling kertoo.

Melingin öljyvärimaalauksiin ja päiväkirjamerkintöihin pääsee tutustumaan kulttuuritila Kuulaassa, Ivalon ytimessä. Näyttely on avoinna arkisin ti-to klo 15-17.

Näyttelyssä paikan päällä luettavissa lisää kertomusta koko projektin kantavista teemoista ja ajasta, joka tämän prosessin laittoi käyntiin. Taidenäyttelyn teosten kehykset kertovat omaa tärkeää tarinaansa, sillä kehykset on tehty Laila Aikion heinäladon seinistä ja kuvaa poroelinkeinosta luopumisesta. Kehysten tarina on esillä Kulttuuritila Kuulaassa näyttelyn esittelykansiossa. Käy tutustumassa!

Tiina Meling on saanut 8 Saarta näyttelykokonaisuuden toteuttamiseen taitelija-apurahaa TAIKE Taiteen edistämiskeskukselta ja Kansan sivistysrahastosta. Ensimmäiset 8 Saarta näyttelyt Meling toteutti Utössä (Naturen Först) ja Seilin saaressa (Aegis / Suojelus).

Tervetuloa Inarijärvestä kertovaan näyttelyyn!


Vauva ja perhe -valokuvanäyttely Ivalon kulttuuritila Kuulaassa

Valtakunnallista vauvanpäivää juhlistettiin Kuulaassa 24.9. klo 14-16 avatulla vauvankuvanäyttelyllä!

Näyttely avoinna ti, ke ja to klo 15-17 torstaihin 28.10. saakka.

Tervetuloa juhlistamaan vauvoja! Näyttelyn kuvat sponsoroi Mainoslinja ja järjestää MLL Inarin kunnan paikallisyhdistys ry.


Ivalon elokuvateatteri Aslakin syysohjelmisto täynnä timantteja.

Aslak jatkaa 007 No Time To Die -näytöksiä, hurjaa toimintaa ja suuria tunteita luvassa!

Saamme ensi-iltaan Aslakiin perjantaina Aki Kaurismäen uutuuselokuvan Yö Armahtaa. Elokuva on tehty poikkeuksellisella metodilla... Käy kurkkaamassa millaisella.

Perjantaina ensi-iltaan paukahtaa Vuosisadan häät, kotimainen komedia. Koululaisten syyslomaviikolla esitetään uutuus animaatio The Boss Baby: Perhebisnes.

Erityisesityksenä saamme ilon esittää Coda - kahden maailman välillä, joka on poikkeuksellisesti tekstitetty heikkokuuloisille. Lämminhenkinen elokuva pohjautuu rakastettuun ja palkittuun ranskalaiseen menestyselokuvaan Bélierin perhe, missä kuurojen vanhempien kuuleva lapsi rakastaa laulamista ja tahtoisi omalle polulle perheen kalastusyrityksen parista.

Vuosisadan häät
Pe 15.10. klo 18.30 ensi-ilta!
La 16.10. klo 16
Su 17.10. klo 18
Ma 24.10. klo 18
Ikäraja K12, liput 9 €, kesto 1h 27min.

Yö armahtaa
Mika Kaurismäen elokuva
Pe 15.10. klo 16.30
Ikäraja –S- , liput 9 €, kesto 1h25min.

007 No Time To Die
La 16.10. klo 18.30
Su 17.10. klo 14.30 päivänäytös!
La 23.10. klo 18.30
Su 24.10. klo 17.45
Ikäraja K16, liput 12 €, kesto 2h 43min.

The Boss Baby: Perhebisnes
To 21.10. klo 17
Pe 22.10. klo 16
La 23.10. klo 16
Ikäraja K7, liput 9 €, kesto 1h 47min.

Coda – kahden maailman välissä
Elokuvassa tekstitys heikkokuuloisille!
Pe 22.10. klo 18.45 ensi-ilta!
Su 24.10. klo 15
Ikäraja K12, liput 9 €, kesto 1h 52min.

Noudatamme THL:n ja AVI:n koronaturvallisuusohjeita.
Tervetuloa leffaan oireettomana ja muista oma kasvomaski, kiitos!
#elokuvateatteriaslak

Vuosisadan häät on komedia, jossa sulhasen ex on häiden tärkein ihminen.
Viima von Ausgezeichnet (Outi Mäenpää), 56, on TV:stä tuttu julkkispsykiatri, joka on niittänyt mainetta ja miehiä enemmän kuin kukaan. Viima on oman elämänsä keskipiste ja mielestään kansakunnan johtava mielen asiantuntija.
Viima on myös todella yksinäinen, mutta se on salaisuus. Kun Viiman ex-miehistä rakkain, häntä rutkasti nuorempi Kari-Antti (Mikko Leppilampi) on menossa uusiin naimisiin, on Viiman hankittava häihin korkean profiilin deitti. On tärkeää osoittaa kaikille faneille ja juorulehtien lukijoille – ja ehkä vähän Kari-Antillekin – ettei Viima haikaile menneeseen, vaan hänellä menee tosi hyvin.
Supersankaritar Viima syöksyy seuralaisen hakuun: baarista baariin, kodista kotiin, kattojen ja paloportaiden kautta. Suihkuseurapiirielämä Helsingin perjantain ja sunnuntain välisessä yössä tuoksuu kalliilta viineiltä, mutta krapulat ovat yhtä kaikki pahoja.
 Viima tarjoaa avecin paikkaa entisille ja nykyisille, tuleville ja mahdollisille hoidoille — omilleen ja toisten, yksilöille ja joukkueille, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Kun tarjolla on kenen tahansa unelmien rooli Viiman kavaljeerina, mikä voisi mennä vikaan? Aika moni asia, kuten unohtumattomissa vuosisadan häissä huomataan.
Pääosanesittäjän Outi Mäenpään lisäksi Vuosisadan häät -elokuvan merkittävissä rooleissa ovat Mikko Leppilampi ja Matleena Kuusniemi. Elokuvassa nähdään myös liuta muita suomalaisia eturivin näyttelijöitä ja pari keskiriveiltäkin. Aleksi Bardyn (Teräsleidit, 2020, Leijonasydän, 2013) käsikirjoittaman komedian ohjaa Marja Pyykkö (tv-sarja Paratiisi, 2020, elokuva Yösyöttö, 2017). Vuosisadan häät kuvattiin syksyllä 2020. Genre: komedia.

007 No Time To Die
Elokuvassa 007 No Time To Die Bond on jättänyt aktiivipalveluksen ja nauttii rauhallisesta elämästä Jamaikalla. Sitä ei kuitenkaan kauaa kestä, sillä hänen vanha ystävänsä Felix Leiter CIA:sta pyytää apua. Siepatun tutkijan pelastustehtävä osoittautuu odotettua vaikeammaksi ja vie Bondin vaarallisella teknologialla aseistautuneen mysteeririkollisen jäljille.

Ohjaus: Cary Joji Fukunaga. Käsikirjoitus: Neal Purvis, Robert Wade, Cary Joji Fukunaga, Scott Z. Burns & Phoebe Waller-Bridge. Näyttelijät: Daniel Craig, Rami Malek, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Ben Whishaw, Naomie Harris, Billy Magnussen, Ana de Armas, Rory Kinnear, David Dencik, Dali Benssalah, Jeffrey Wright, Ralph Fiennes. Genre: draama, jännitys, toiminta.

***

Yö armahtaa
Kolme miestä uppoutuu syvälliseen keskusteluun viinin ääressä kiinniolevassa baarissa, jonka kohtaloa ravintolarajoitukset uhkaavat.

Baarimikko Heikki (Pertti Sveholm) tarjoaa keskusteluapua ystävälleen Ristolle (Kari Heiskanen), jolla on juuri päättynyt vaikea työvuoro terveydenhuollon ensilinjassa. Ilta saa uuden käänteen, kun baariin pelmahtaa kännykkälaturia kaipaava muukalainen (Timo Torikka). Radiossa raportoitu lähimain tehty tuore murha herättää Heikissä ja Ristossa epäilyksiä – onko joukkoon liittynyt uusi tuttavuus poliisin etsintäkuuluttama murhaaja, vai kertomansa mukaisesti vain tuleva isoisä odottamassa tietoa lapsenlapsensa syntymästä?

Pikkutuntien tullen on selvää, että kaikilla kolmella on omat salaisuutensa, joihin he etsivät tyhjän baarin yöstä armahdusta.

Yö armahtaa sai maailmanensi-iltansa loppuvuodesta 2020 Tallinnan elokuvajuhlilla osana festivaalien kilpasarjaa. Suomessa se nähdään elokuvateattereissa 8.10.2021. Elokuva on tehty poikkeuksellisella metodilla.

Ohjaus: Mika Kaurismäki. Käsikirjoitus: Mika Kaurismäki ja Sami Keski-Vähälä. Näyttelijät: Timo Torikka, Pertti Sveholm, Kari Heiskanen ja Anu Sinisalo. Genre: draama.

***

Coda – kahden maailman välissä
Kuurojen vanhempien kuulevana lapsena Ruby on perheensä ainoa kuuleva perheenjäsen, eli Coda-lapsi.  Koulunkäynnin ohella hän uurastaa perheensä kalastusyrityksessä. Perheelleen omistautunut Ruby rakastaa laulamista. Lahjakkaana laulajana Ruby joutuu elämänsä vaikeimman valinnan eteen, kun hänelle tarjoutuu yllättäen tilaisuus tavoitella omaa unelmaansa. Rubyn perheen toimeentulo on riippuvainen hänen avustaan, joten hänen päätöksensä vaikuttaa koko perheen tulevaisuuteen.

Lämminhenkinen elokuva pohjautuu rakastettuun ja palkittuun ranskalaiseen menestyselokuvaan Bélierin perhe. Elokuvan on ohjannut Siân Heder (Tallulah, Little America). Pääosissa nähdään mm. Oscar®-voittaja Marlee Matlin, Emilia Jones, Troy Kotsur sekä Daniel Durant. Genre: draama. Elokuva on tekstitetty heikkokuuloisille suomeksi.

***

The Boss Baby: Perhebisnes
Tim ja Pikku-Pomo eli hänen pikkuveljensä Ted ovat kasvaneet aikuisiksi ja ajautuneet erilleen. Tim on mennyt naimisiin ja ryhtynyt koti-isäksi. Ted puolestaan työskentelee johtajana rahoitusalalla. Pian heidät tuo yhteen uusi pomo, jolla on täysin uudenlainen näkemys ja reipas asenne… sekä ideoita kokonaan uuteen perhebisnekseen.

Tim ja hänen vaimonsa Carol, joka tuo leivän perheen pöytään, asuvat lähiössä lahjakkaan 7-vuotiaan tyttärensä Tabitan ja suloisen uuden vauvansa Tinan kanssa. Tabitha, joka on luokkansa priimus, ihailee Ted-setäänsä ja haluaa olla isona kuin hän. Tim, jolla on edelleen yhtä vilkas mielikuvitus kuin lapsena, on Tabithasta huolissaan. Hän pelkää että tyttö keskittyy liikaa kouluun eikä muista nauttia lapsuudestaan.

Eräänä päivänä Tina-vauva paljastaa olevansa BabyCorpin salainen agentti (yllätys!), tehtävänään paljastaa Tabithan koulun perustajan, salaperäisen tohtori Erwin Armstrongin synkkä salaisuus. Alkaa uusi seikkailu, joka saa veljekset Timin ja Tedin löytämään toisensa uudelleen ja antaa heille aihetta pohtia, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

The Boss Baby: Perhebisnes jatkaa DreamWorks Animationin Oscar®-ehdokkuuden saaneen komedian The Boss Baby tarinaa. Ohjaajana toimii jälleen Tom McGrath. Elokuvan on tuottanut Jeff Hermann (Kung Fu Panda 3). Genre: animaatio, koko perheen elokuva.

Lisätietoja tapahtumista antaa kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen 0407767546.


Inarin kulttuuritoimi toteutti Voimakas luonnostaan ympäristötaideprojektin kesällä 2021 Ivaloon.

•Viisi paikallista taiteilijaa toteuttivat luonnonmateriaaleista teoksia Ivalon kylälle. Osa teoksista oli kuntalaisia osallistavia. Seuraa tiedotteita Inarin kunnan somessa ja Inarin kunnan nettisivuilla! Teokset julkistettu 31.7.2021 ja nähtävissä Ivalossa kunnantalon takaisen Haravalantto-vesistön ympärillä!

Lisätietoa tapahtumasta linkistä: https://fb.me/e/2mWjyKOom

•Lisätietoa projektista: Kulttuurityöntekijä Ida Lassila ida.lassila@inari.fi tai kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, mirja.karjalainen@inari.fi / 040 776 7546.


Virkkaa jämälankasi hyötykäyttöön!

  • Virikkeellisten käsitöiden keräys ikäihmisille !

Hei! Inarin kulttuuritoimi haastaa tekemään virikkeellisiä käsitöitä Inarin kunnan palvelutalojen asukkaille.

Etsimme turvallisia ja mielenkiintoisia hahmoleluja, joita voimme lahjoittaa ihasteltavaksi, leikittäväksi ja mm. Männikön aistihuoneen tueksi. Vinkkinä voi käyttää esimerkiksi keskoslasten mustekalalelua, nallemaista halikaveria, jolla on jotain rapisevaa masussa tai vaikka värikästä hymyilevää aurinkolelua. Mielikuvitus on vapaa.

Hyviä, ilmaisia kudontaohjeita löytyy internetistä mm. Lankavan pehmohahmojen ohjesivuilta.

Suosittelemme käyttämään 60-asteen konepesun kestävää puuvillalankaa. Siitä voi virkata mitä vaan!

Ideaa voi jalostaa niin pitkälle, että osa materiaaleista voi olla luonnon materiaaleja. Esimerkkinä; tervas puuta (tuoksu), karheaa, mutta tikutonta, kaarnaista puuta. Kiviä eri väreissä, laaduissa (karheita, sileitä).

Ideoi vapaasti ja ilahduta kuntamme ikäihmisiä 🙂

Mikäli jämälankasi eivät riitä, Inarin kulttuuritoimi tarjoaa Kuulaasta taidenäyttelyn aukioloaikoina satsin puuvillalankoja (2 kerää/hlö + täytettä) töiden aloittamiseksi ja otamme käsitöitä vastaan Kuulaassa ke-to klo 15-17 toukokuusta kesäkuun loppuun.

Lankalahjoitukseen osallistui Ivalon Extra Piste, kiitos paikalliselle kaupallemme!

Terveisin Inarin kunnan kulttuurisihteeri ja palvelutalojen henkilökunta


Odottaako taiteesi esille pääsyä kotisi nurkissa?

Kulttuuritoimen Kuulaas-tilassa avattiin tänä keväänä taidenäyttelyiden sarja.

Lähetä ehdotus teoksistasi, jos haluat osallistua näyttelyymme. Kokoamme teoksista sopivan kokonaisuuden. Lähetämme hakijoille lisätietoa sähköpostitse. Toimita esittelysi sähköpostitse cesar.ropponen-brunel@inari.fi

Taidettasi odottaen!


Kunnallinen elokuvateatteri Aslak

- Euroopan Unionin pohjoisin aktiivisesti toimiva elokuvateatterirakennus. Valmistunut vuonna 1960.

Elokuvateatteri Aslak on kunnallinen elokuvateatteri, jonka toiminnasta vastaa Inarin kulttuuritoimi.

Elokuvateatteri Aslak - digitekniikka ja tunnelmaa retrossa vanhan ajan elokuvateatterissa!

Katso tulevien elokuvaesitysten tiedot Inarin kulttuuritoimen nettisivulta tai elokuvateatteri Aslakin facebook-sivuilta!

Elokuvateatteri Aslak, Ivalontie 18, 99800 IVALO
Lippukassa avataan puoli tuntia ennen näytöstä.

Muutokset ohjelmistoaikatauluissa mahdollisia. Äkilliset muutokset ilmoitetaan Aslakin facebook-sivulla!


Kulttuuritila Kuulaassa näyttely

Kulttuuritila Kuulaan taidenäyttelytila varattavissa omalla valvonnalla taidenäyttelyille Ivalon keskustassa vuonna 2021. Tule ja varaa teoksillesi ilmainen taidenäyttelytila! Varaukset ja tiedustelut kulttuurisihteeriltä nro 040 7767546 tai mirja.karjalainen@inari.fi

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: