Kansainvälinen Inari

Kansainvälinen luonnostaan

Inari on Norjan ja Venäjän rajanaapuri ja tiiviissä yhteistyössä rajakuntien kanssa. Keskeisen sijaintinsa takia Inari on ollut kautta aikojen kulttuurien kohtauspaikka ja luonnollinen kulkureitti Jäämerelle sekä Kuolan niemimaalle. Euroopan unionin pohjoisimmat viralliset rajanylityspaikat Norjaan ja Venäjälle, Barentsinmeren äärelle, ovat Inarissa. Yhteyksistä käytetään nimitystä Jäämerenkäytävä.

Inarin asemaa Barentsin yhteyksissä vahvistavat sen sijoittuminen Euroopan valtatieverkolle. Vuosittain lähes 250 000 matkustajaa palveleva kansainvälinen Ivalon lentokenttä tarjoaa nopeat yhteydet muualle maailmaan.

Kunnassa käytetään suomenkielen rinnalla virallisesti kolmea eri saamenkieltä; pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame. Inarilaisista vajaa kolmannes on saamelaisia. Inarin kunnan väestöstä kaksi kolmasosaa asuu keskustaajamassa, Ivalossa, joka on kunnan suurin kylä. Kuntalaisten ja yritysten valmiuksia toimia kansainvälisesti lisätään koulutuksella, aktiivisella hanketoiminnalla, kansainvälisen toimintaympäristön parantamisella sekä tukemalla yritysten ja yhteisöjen kansainvälistymispyrkimyksiä.

Alueellamme vierailee vuosittain satojatuhansia matkailijoita ja sesongit vaihtelevat sujuvasti neljän upean vuodenajan mukaisesti. Saariselkä on Suomen johtava hiihtokeskus, jonne tullaan kokemaan myös syksyn ruskaa ja sydäntalven kaamosta revontulineen. Kesäisin Inariin saavu-taan yöttömään kesäyöhön; retkeilemään, vaeltamaan ja seikkailemaan laajoihin erämaihin tai kalastamaan Inarijärvelle. Lisäksi Inari on sopivasti pysähdyspaikkana, kun matkailijat matkaavat Euroopan pohjoisimpaan paikkaan, Nordkappiin. Inarin kunta panostaa merkittävästi matkailun kehittämiseen. Alueen matkailumarkkinoinnista vastaa kunnan osakkuusyhtiö inari-Saariselkä Matkailu Oy.

Matkailun ja sen lukuisten oheispalveluiden lisäksi alueen muita elinkeinoja ovat porotalous, kalastus, metsätalous, koulutustoiminta sekä muut yksityiset palvelutoiminnot. Uusimpia toimialoja ovat kylmäteknologia ja erityisesti auto- ja rengastestaus. Elinkeinojen kehittämisessä Inari panostaa tulevina vuosina erityisesti arktiseen luontomatkailuun, jossa tavoitteena on nousta johtavaksi alueeksi Euroopassa. Toinen panostusalue on teknologiaosaaminen ja siinä erityisesti kylmäteknologia ja tietotyön alueellistamiseen liittyvä ICT-teknologia. Kolmantena tullaan panostamaan alueen luonnonvarojen hyödyntämiseen ja jatkojalostamiseen. Inarin kunta seuraa tiiviisti Euroopan Unionin tarjoamia kansainvälistymismahdollisuuksia ja hyödyntää niitä sekä maakunnallisten toimijoiden kautta että itsenäisesti.

Yhteystiedot

Inarin kunnan kansainvälisten asioiden koordinaattori
Eija Rimpiläinen
eila.rimpiläinen@inari.fi
GSM 040 562 0620

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: