Ohjatut liikuntaryhmät 
 

Inarin kunnan vapaa-aikatoimi tarjoaa ohjattua liikuntaa ja liikuntaryhmiä eri-ikäisille ympäri vuoden. Liikuntaryhmät on jaoteltu kuormitustason mukaan, niin että tarjolla on sekä kevyempää jumppaa että raskaskuormitteista jumppaa. Liikuntaryhmät on tarkoitettu kaikille kuntalaisille. Kevyet jumpat soveltuvat erinomaisesti ikäihmisille, liikuntarajoitteisille ja niille kenellä toimintakyky on heikentynyt. Jumpparyhmien suunnittelussa on huomioitu liikuntasuositukset, johon sisältyy ohjeistus viikoittaisesta lihaskunto-, tasapaino- ja koordinaatioharjoitteiden määrästä sekä raskaan että kevyt kuormitteisen liikunnan määrästä. 

Kunnan järjestämiin liikuntaryhmiin voi osallistua, joko kertalipukkeella tai liikuntapassilla, joita voi lunastaa kunnantalolta tai kirjastosta niiden aukioloaikoina. Yli 70-vuotiaille liikuntaryhmät ovat maksuttomia. Alla pääset lukemaan kaikkien liikuntaryhmien tuntikuvaukset. Tarkempi aikataulu löytyy tästä linkistä.

Kuntosalikiertoharjoittelu (kuntosalicircuit) 60 min 

Tunti sisältää monipuolista lihaskuntoharjoittelua kuntosalilla. Tunti kehittää kestävyyskuntoa ja lihaskestävyyttä. Ohjaaja opastaa oikeat liikkeet ja laitteet käydään läpi jokaisen tunnin alussa. Tunti on tasoltaan raskas ja soveltuu parhaiten tottuneille liikkujille.

Tuolijumppa 45 min

Tuolijumpassa tehdään liikkeitä pääsääntöisesti istuen. Tunti alkaa alkulämmittelyllä, jonka jälkeen edetään monipuolisten lihaskuntoliikkeiden kautta loppuvenyttelyihin. Tunnilla käytetään usein musiikkia ja apuvälineitä monipuolistamaan tuntien sisältöä. Tunnilla ohjaaja huomioi asiakkaiden henkilökohtaiset tarpeet sekä liikuntarajoitteet. Tunti sopii hyvin ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Tunti on tasoltaan kevyt.

Kevyt vesijumppa 30 min

Vesijumppa on monipuolinen koko kehoa kuormittava liikuntamuoto. Tunti alkaa alkulämmittelyllä, jonka jälkeen tehdään lihaskuntoharjoitteita vettä ja apuvälineitä hyödyntäen. Tunnin lopuksi on lyhyt venyttely. Tunnilla ohjaaja huomioi asiakkaiden henkilökohtaiset tarpeet ja liikuntarajoitteet. Tunti sopii hyvin aloittelijoille, ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille. Tunti on tasoltaan kevyt.

Tehokas vesijumppa 45 min

Vesitreeni on tehokasta, turvallista ja monipuolista vedessä tapahtuvaa liikuntaa. Tunti koostuu alkuverryttelystä, kestävyys- ja lihaskunto-osuudesta sekä loppuvenyttelystä. Vesitreenissä käytetään monenlaisia välineitä lisäämään veden vastusta sekä tehostamaan harjoituksen vaikutusta. Tunnin pituus on 45 minuuttia ja se soveltuu parhaiten tottuneille liikkujille. Tunti on tasoltaan raskas ja soveltuu tottuneille liikkujille.

Lihaskuntojumppa, vaihtelevat teemat 45 min

Jumpassa pääpaino on lihaskunnon kehittämisessä. Tunnilla tehdään alkulämmittely ja sen jälkeen monipuolinen lihaskuntoharjoitus eri välineillä (kuminauha, gymstick, käsipainot). Liikkeitä tehdään niin seisten kuin lattiatasossa. Lopuksi venytellään. Tunti on tasoltaan raskas ja soveltuu  tottuneille liikkujille.

Seniorijumppa 45 min

Seniorijumppa on kestävyyttä, lihaskuntoa ja kehon liikkuvuutta vahvistava tunti. Alkulämmittelyn jälkeen tunnilla keskitytään lihaskunnon ylläpitämiseen ja kehittämiseen monipuolisten liikkeiden avulla. Liikkeitä tehdään seisten ja lattiatasossa, mutta tarvittaessa liikkeitä pystyy tekemään myös tuolilla istuen. Tunnilla käytetään usein musiikkia ja apuvälineitä monipuolistamaan tuntien sisältöä. Tunnilla ohjaaja huomioi asiakkaiden henkilökohtaiset tarpeet sekä liikuntarajoitteet. Tunti sopii hyvin ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Tunti on tasoltaan kevyt.

Tasapainoa ja runoutta 60 min

Tunnilla keskitytään kehon liikkuvuutta lisääviin ja kehoa avaaviin liikkeisiin. Tasapainoa, koordinaatiota ja venyttelyä aluksi ja lopuksi luetaan yhdessä runoa. Ohjaaja valitsee runon ja jakaa sen osallistujille, runon luetaan ääneen ja jokainen saa kertoa mitä ajatuksia se herättää. Tunti on tasoltaan kevyt ja sopii ikääntyneille.

Kuntopiiri 45 min

Kuntopiiri parantaa kestävyyttä ja lihaskuntoa, sekä lisää kehon liikkuvuutta. Alkulämmittelyn jälkeen siirrytään tekemään liikkeitä, joista puolet tehdään pystyasennossa erityisesti kestävyyttä harjoittaen ja puolet lattiatasossa lihaskuntoa ja liikehallintaa harjoittaen. Tunti on tasoltaan raskas ja soveltuu tottuneille liikkujille.

Kehonhuolto 45 min 

Tunnilla tehdään alkulämmittelyn jälkeen kehon liikkuvuutta lisääviä ja kehon syvälihaksia vahvistavia liikkeitä. Tunnin lopuksi voidaan joskus tehdä myös rentoutus. Liikkeitä tehdään seisten ja lattiatasossa, mutta tarvittaessa liikkeitä pystyy tekemään myös tuolilla istuen. Tunti soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille liikkujille. Tunnilla huomioidaan myös asiakkaiden liikuntarajoitteet. Tasoltaan tunti on kevyt.

Nellimin jumppa 45 min 

Nellimin jumpassa liikutaan monipuolisesti erilaisia välineitä ja liikuntamuotoja hyödyntäen. Tunti alkaa alkulämmittelyllä, jonka jälkeen siirrytään tunnin teeman mukaiseen harjoitusvaiheeseen. Tämä voi sisältää erilaisia harjoitteita esim. lihaskuntoa, tasapainoa, koordinaatiota tms. Tunnin lopuksi tehdään aina venyttelyt. Tunti soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille liikkujille, erityisesti ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille. Tunnilla ohjaaja huomioi asiakkaiden henkilökohtaiset tarpeet sekä liikuntarajoitteet. Tunti on tasoltaan kevyt.

Lisätietoa
liikunnanohjaaja Mia Karvonen, 040 730 5139
erityisliikunnanohjaaja Jaana Niskanen, 040 154 5740

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: