Kirjastotoimenjohtajana on aloittanut Virpi Veskoniemi- Tervetuloa!

06.09.2023

Inarin kirjastotoimen johtajana on elokuussa aloittanut Virpi Veskoniemi.  Veskoniemi luotsaa yhteensä seitsemänhenkistä kirjastoammattilaisen joukkuetta, joka huolehtii laajasta palvelu- ja tapahtumatarjonnasta kunnassa; Ivalon pääkirjastossa, Inarin saamelaiskirjastossa Sajoksessa sekä kyliä kiertävässä kirjastoautossa.  

”On ollut ihanaa päästä taas Inariin”, sanoo paluumuuttanut Veskoniemi. Olen ollut varmasti jo 30 vuotta sidoksissa Inarin kuntaan, vaikka en ole syntynyt Inarissa. Olen toiminut aiemmin myös Inarin kunnassa kansalaisopiston rehtorina.

Työhistoriani koostuu musiikkiopiston rehtorin ja ammatillisen koulutuksen koulutuspäällikön tehtävistä. Koulutukseltani olen musiikin maisteri. Kun kirjastoala alkoi kiinnostaa, lähdin opiskelemaan ja ensimmäinen varsinainen kirjastoalan työpaikkani oli Posiolla. Sieltä palauduin takaisin Inariin.

Iloa minulle tuottaa metsässä reippailu. Aloitin nyt Inariin palattuani kajakkiharrastuksen ja ensimmäiset reissut on jo tehty Inarijärvellä. Minulla on myös koira, jonka kanssa harrastan toiminnallista yhdessäoloa, meillä on mm.  katrilliharrastus alkumetreillä, kertoo Virpi Veskoniemi.

Kirjastoauto Fáarust on tärkeä kuntalaisille

Meillä on hyvät kirjastopalvelut Inarin kylällä ja Ivalossa. Kirjastoauto on myös tärkeä kuntalaisille;  sen olemassaolo tulee turvata ja sen toimintaa tulee kehittää.

Inarin kirjastoauto on paljon muutakin kuin kirjojen lainauspaikka. Autossa hoituu vaikkapa äänestäminen vaalien ennakkoäänestysaikana. Vuonna 2024 on tulossa presidentinvaalit tammi-helmikuussa sekä EU-vaalit touko- kesäkuussa. Kirjastoautosta saa apteekkipalveluita. Esimerkiksi särkylääkkeitä voi ostaa milloin vain ja seuraavalle kierrokselle hommataan reseptilääkkeitäkin, jos on tarvetta. Tämä on tärkeä palvelu, kun esim. Sevettijärveltä tulisi muuten usean tunnin reissu lähimpään apteekkiin Ivaloon, toteaa Veskoniemi.


Lukutaito on arvokasta - Lukutaito on kriittisen ajattelun ja disinformaation tunnistamisen perusta

Inarin kunnassa kirjasto tekee lukutaidon edistämiseksi yhteistyötä koulujen ja varhaiskasvatuksen ja muiden toimijoiden kanssa tiiviisti. Kirjastolla on erilaista osaamista, joka täydentää koulujen ja varhaiskasvatuksen osaamista.

Satutunnit ovat pedagogisia. Lapsille kerrotaan kirjoista sopivin keinoin hieman enemmän. Satua käydään yhdessä läpi ja pohditaan mm. sadun otsikkoa, etsitään tarinan käännekohtia ja käydään niitä läpi esimerkiksi juttelemalla, piirtämällä tai yhteisöllisenä taideteoksena. Tarinan ja sadun avulla opetetaan juonen ja tarinallisuuden ymmärtämistä. Koulujen kanssa yhteistyössä mm. vinkataan ja esitellään koululaisille kirjoja, jotta lapset ja nuoret oppisivat myös keskenään keskustelemaan luetuista kirjoista.

Suomalaisten lukemisen ymmärtämisen taito on valtakunnallisesti heikentynyt. Osalle väestöstä keskittyminen lukemiseen ja taustatietojen selvittämiseen tuottaa hankaluuksia.

Inarin kunnassa kirjasto on kyllä ahkerasti kuntalaisten käytössä ja lukutaitoa löytyy. Olisi hienoa, jos lukutaitoyhteistyön tuloksena voisimme 10 vuoden päästä sanoa, että Inarissa lukutaito on huippua. Tavoite vaatii myös varhaiskasvatuksen ja koulutoimen työntekijöiden sekä vanhempien arvopohjan vahvistamista, lukutaidon arvostamista, toteaa Virpi Veskoniemi.

Käteen otettavien kirjojen lisäksi sinua palvelee e-kirjasto

Inarin kunta on mukana Pohjoisen eKirjastossa.  Verkkopalvelujen avulla kirjasto on aina käytettävissä, ajasta ja paikasta riip­pumatta. Tällainen 24/7-palvelu sopii hyvin täydentäjäksi kirjastoauton ja kivijalkakir­jastojen oheen pitkien etäisyyksien kun­nassa.

Pohjoisen eKirjastosta tullaan siirtymään vaiheittain valtakunnalliseen kuntien e-kirjastoon. Inarin kirjastokin tulee siirtymään Pohjoisen eKirjastosta valtakunnalliseen kuntien e-kirjastoon vaiheittain. Kansalliskirjastosta tulee e-kirjaston pääpaikka ja tavoite on saada kaikki Suomen kunnat siihen mukaan.


Mikä on e-kirjasto?

Pohjoisen eKirjastossa on tarjolla sähkökirjoja, e-äänikirjoja sekä e-lehtien näköisversioita. Lisäksi palvelun kautta voit kuunnella klassista musiikkia - maistiaisena myös maailmanmusiikkia ja jazzia – sekä käydä soiton- ja laulunopetus­kursseja. Kotimaisia ja ulkomaisia elokuvia löytyy niitäkin. Jotta pystyt käyttämään Pohjoisen eKirjaston aineistoja, sinulla tulee olla voi­massa oleva kirjastokortti Inarin tai jonkin muun Lapin alueen kirjastoon sekä siihen liitetty PIN-koodi. Näillä tunnuksilla kirjau­dutaan sisään palveluun. Pohjoisen eKirjaston palveluihin pääset Lapin kirjaston etusivulta https://lapinkir­jasto.finna.fi. Sivulta löytyvät myös ohjeet palveluiden käyttöön. Kirjaston henkilö­kunta neuvoo mielellään eKirjaston palve­lujen käytössä.

Sähkökirjoja ja e-äänikirjoja on näppä­rintä käyttää sovelluksella, jonka voi lada­ta omaan kännykkään tai tabletille. Kirjoja voi ladata laitteelle, jolloin lukeminen ja kuuntelu onnistuu myös offline-tilassa eikä katkeamatonta nettiyhteyttä tarvita kokoai­kaisesti. Sovellus muistaa kohdan, mihin jäit edellisellä kerralla, joten voit helposti jatkaa lukemista tai kuuntelemista seuraavana päi­vänä. Lainat palautuvat itsestään laina-ajan päätyttyä. Yleisin laina-aika on kaksi viik­koa. Aineistoa voi varata. Palvelusta löytyy sekä suomen- että englanninkielistä tieto- ja kaunokirjallisuutta lapsille ja aikuisille.

E-lehtikokoelmiin kuuluu kotimainen aikakauslehtipalvelu eMagz ja ulkomaisia lehtiä sisältävä PressReader, joita pääsee käyttämään ihan kotisohvalta käsin. Paikan päällä kirjastossa voi lukea kotimaisia sano­ma- ja paikallislehtiä kirjaston koneilta tai omalla laitteella langattomassa verkossa. Näin melkeinpä kaikki Suomen maa­kuntalehdet voi tutkia heti tuoreena kirjastossa.

Pohjoisen eKirjaston myötä kokonaan uutena verkkopalveluna valikoimiin tuli kolme elokuvapalvelua. Niistä löytyy doku­mentteja, elokuvia ja konserttitaltiointeja moneen makuun.
Pohjoisen eKirjaston sisältö päivittyy jatkuvasti: uutta tulee, vanhaa poistuu.
Pohjoisen eKirjaston palveluihin pääset Lapin kirjaston etusivulta https://lapinkir­jasto.finna.fi

Omatoimikirjasto saanut kiitosta

Monet kuntalaiset ovat antaneet myön­teistä palautetta kirjaston väelle omatoi­mikirjasto-mallista. Se tarkoittaa, että kir­jastokortilla ja PIN-koodilla kirjastossa voi asioida tiettyinä aikoina aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla asiakaspalvelussa. Pääset siis viettämään laatuaikaa kirjastossa myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä!


Omatoimiajalla voi lainata, palauttaa ja noutaa varauksia itsepalveluna. Leh­tisalissa voi lukea uusimmat lehdet. Kir­jastossa on rauhallista tilaa opiskeluun ja etätyöskentelyyn. Tietokoneet ovat käy­tettävissä.

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: