Ivalon terveyskeskus on saanut jatkoluvan ympärivuorokautiseen päivystykseen vuoteen 2024 saakka

29.10.2020

Inarin kunnassa iloitaan terveyskeskuspäivystyksen jatkumisesta

Inarin kunta on hakenut pysyvää lupaa perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseksi Ivalon terveyskeskuksessa 1.1.2021 eteenpäin. Nykyinen lupa päättyy vuoden 2020 lopussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asiassa myönteisen päätöksen, perusteena palvelujen saavutettavuus, pitkät etäisyydet ja ensihoidon turvaaminen. Lupa on myönnetty määräaikaisena vuoden 2024 loppuun, koska Suomessa on valmisteilla sosiaali ja terveyspalvelujen uudistus, jossa palvelualueita tarkastellaan kuntia suurempina kokonaisuuksina.

”Ivalon terveyskeskuksessa päätös otetaan iloisena vastaan. Päätöksen myötä terveyskeskuksen monipuolinen toiminta jatkuu kuntalaisia ja matkailijoita palvellen. Päätös palvelee lääkäri- ja hoitajarekrytointia ja vuodeosaston monipuolista kehittämistä”, toteaa Inarin kunnan johtava lääkäri Outi Liisanantti.

Terveyskeskuspäivystys luo turvallisuutta pitkien etäisyyksien Inarissa
 

Inarin kunta on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta (17 334 km²). Väestömäärä on noin 7000 asukasta ja alueella on ympärivuotisesti paljon matkailijoita. Vuonna 2019 Inari-Saariselän alueen rekisteröidyt yöpymiset olivat 576 500 yöpymistä (+3 %), josta kotimaisia 214 500 yöpymistä.

Etäisyydet kunnan sisällä ovat mittavat; Ivalosta Näätämöön on 190 km, Lismaan 140 km, Angeliin 100 km ja Kutturaan 80 km. Etäisyys Ivalosta Helsinkiin on 1 123 km, lähimpään keskussairaalaan Rovaniemelle 289 km ja Oulun yliopistolliseen sairaalaan 509 km. Ensihoidon maakuljetus Ivalosta Rovaniemelle kestää 3.5 tuntia ja helikopterilla 1.25 tuntia.

Alueen ensihoito on järjestetty Lapin sairaanhoitopiirin toimesta. Alueella on kaksi ambulanssia, jotka molemmat ovat hoitotason yksikköjä. Pitkät välimatkat huomioiden toimivalla ensihoidolla ja hyvällä yhteistyöllä on suuri merkitys, toteaa Outi Liisanantti.

Ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisessä on oleellista tuntea väestö, olosuhteet, etäisyydet ja palvelukokonaisuus. Ivalon terveyskeskus haluaa huolehtia väestönsä, ympäristökuntien väestön ja matkailijoiden terveydestä ympäri vuorokauden. Tämä luo alueelle elinvoimaa ja yleistä turvallisuudentunnetta, toteaa Inarin kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jaakko Seppänen.

Lisätietoja:

Outi Liisanantti
Johtava lääkäri
outi.liisanantti@inari.fi

Jaakko Seppänen
Sosiaali- ja terveysjohtaja
jaakko.seppanen@inari.fi
puh. 040 518 9059

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: