Inarin kunta kutsuu kolttasaamelaisia vastamaan verkkokyselyyn ja osallistumaan etätapaamiseen 24.5.2023

15.05.2023

Kuva: Sör-Varangerin kunnan sivistysjohtaja Arnulf Ingeroyen tervehtii osallistujia Neidenin A'vv-museossa järjestetyssä tapaamisessa 11.5.

Kevään 2023 aikana Inarin kunta toteuttaa Interreg Aurora-esiselvityshanke, jonka tavoitteena on koota tietoa kolttasaamelaisyhteisöjen tarpeista koltansaamen kielen ja kulttuurin elvyttämiseksi ja suunnitella niiden pohjalta tulevaa toimintaa varsinaiseen monivuotiseen hankkeeseen. Rahoitusta hankkeen toteuttamiseen haetaan syksyllä 2023 Interreg Aurora -ohjelmasta.

Esihankkeen puitteissa 10.5. Sevettijärvellä, Norjan Neidenissa 11.5. ja 13.5. Nellimissä järjestettiin live-yleisötapaamisia kolttasaamelaisten kanssa. Tapaamisissa keskusteltiin tarpeista ja odotuksista hankkeelle ja suunniteltiin toimintoja. Kaikissa tapaamisissa oli miellyttävä ja luova tunnelma. Tapaamisten avulla saatiin monipuolisia näkemyksiä ja ehdotuksia tulevan hankkeen toimintoihin. Inarin kunta kiittää kaikkia tapaamisen osallistujia panoksesta hankkeen suunnitteluun.

Tule mukaan suunnitteluun vastaamalla kyselyyn tai osallistumalla etätapaamiseen!
 

Inarin kunta kutsuu kolttasaamelaisia osallistumaan myös verkkokyselyyn ja etätapaamiseen, jotta mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan hankesuunnitteluun. Nämä keinot myös mahdollistaa osallistuminen niille kolttasaamelaisille, jotka eivät päässeet aiempiin tapaamisiin tai asuvat muualla kun Inarin kunnassa.

Kysely koltansaamen kielen ja kulttuurin elvyttämisen tarpeista ja tulevista toiminnoista

Elvyttämis-termillä kyselyssä tarkoitetaan kaikkia toimenpiteitä, jotka voivat johtaa kielen ja/tai kielen käyttäjien lisääntymiseen sekä kulttuurin tuntemuksen ja kiinnostuksen kasvamiseen. Elvyttäminen tarkoittaa siis kaikkia keinoja, jotka voivat auttaa koltansaamen kielen ja kulttuurin säilyttämisessä, tukemisessa, ylläpitämisessä, edistämisessä ja kehittämisessä.

Kutsumme ja kannustamme kolttasaamelaisia vastaamaan tähän kyselyyn heidän koltansaamen kielen ja kulttuurin tuntemuksen tasosta riippumatta. Hankkeen kannalta on tärkeää saada esiin laajasti mielipiteitä tarpeista niin sujuvasti kieltä puhuvilta, kieltä ja kulttuuria vasta opiskelevilta tai oppimaan haluavilta kolttasaamelaisilta kuin koltansaamen kielen ja kulttuurin parissa työskenteleviltä ammattilaisilta. Kutsumme myös vastaamaan kyselyyn aiheesta kiinnostuneita, joilla on ideoita hankkeelle. Kysely on auki 28.5. asti.

Linkki suomenkieliseen kyselyyn

Linkki koltansaamenkieliseen kyselyyn

Etätapaaminen kolttasaamelaisten kanssa keskiviikkona 24.5.2023 klo. 17.00-18.30

Inarin kunta kutsuu kolttasaamelaisia osallistumaan myös etätapaamiseen, jossa keskustellaan kolttasaamelaisyhteisöjen tarpeista koltansaamen kielen ja kulttuurin elvyttämiseksi ja suunnitellaan niiden pohjalta toimintaa tulevaan hankkeeseen. Etätapaaminen järjestetään Teams-yhteydellä. Ilmoittautumiset hankekoordinaattori Irina Spazhevalle sähköpostitse irina.spazheva@inari.fi niin saat vastauksena Teams-kutsun tilaisuuteen ja ohjelman. Ilmoittautua voi 22.5. saakka.

Koottujen tietojen ja keskustelujen pohjalla Inarin kunta kehittää hanke-ehdotusta eteenpäin ja laatii hankehakemuksen varsinaiseen hankkeeseen alkukesän aikana.

 

Kuva: Hanna-Maaria Kiprianoff keskustelun vetäjänä kolttasaamelaisten tapaamisessa Sevetin koululla 10.5.

​​​​​​​​​​​​​​

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: