Saamelaiskirjailija Niilo Aikion NIGA 3 -novellikokoelman Marketta Nilsenin kuvitusnäyttely

23.06.2021 - 14.07.2021
Alkaa 14:00 - Loppuu 17:00

Saamelaiskirjailija Niilo Aikion uusimman NIGA 3 -novellikokoelman Marketta Nilsenin kuvitusnäyttely esillä Inarin kulttuuritoimen Kuulaassa 25.5.-24.6.2021.

Näyttely avoinna arkisin tiistaista torstaihin klo 14-17.

Kirjasarjan kolmososassa Niga lähtee armeijaan 1958 suoraan riekkometsästä. Palatessaan hän saa huomata, että elämä on kovaa vauhtia muuttumassa Tenonlaaksossa ja Pulmankijärvellä. 1960-luvulla sauvoimet vaihtuvat veneissä moottoreihin. Tie Norjan puolella mahdollistaa tavarankuljetukset autoilla. Nuorgamiin saadaan tie 1968 ja siellä järjestetään ensimmäiset moottorikelkkakilpailut. Saamenpuku arkikäytössä korvataan haalareilla. On siirrytty ihmisvoimasta konevoimaan. Itseään ja omaisuuttaan hallitseva vedenrannan kansa herää uuteen, hallitsemattomaan maailmaan. Erämaakylän saamelaisessa metsästäjä-kalastajaperheessä varttunut Niga on nuori aikuinen. Hän laajentaa kokemuspiiriään kulkemisen helpottuessa ja on vilkkaassa vuorovaikutuksessa läheisten saamelaisyhteisöjen kanssa.

Kirja sisältää 25 suomenkielistä, helppolukuista ja kuvitettua novellia. Marketta Nilsen on luonut jokaiseen novelliin kuvan, jonka avulla lukija pääsee Nigan seurassa aikaan ja maailmaan, jota nyky-Saamenmaasta ei enää tavoita.

Kirjailija Niilo Aikio Saamelaiskirjailija Niilo Aikio eli lapsuutensa ja nuoruutensa Pulmankijärven erämaakylässä kuten Niga. Tällä hetkellä Aikio asuu, kirjoittaa, pyytää riekkoja ja lohta synnyinkunnassaan Utsjoella. NEMA on Aikion vuonna 2015 perustama kustantamo, joka on julkaissut Niga-sarjassa on tähän mennessä yhteensä 75 novellia. Aiemmin ovat ilmestyneet novellikokoelmat 1 ja 2 suomeksi sekä Saamelaiskäräjät on julkaissut Niga 1 ja 2 -kirjat kaikilla kolmella saamenkielellä; pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen. Niilo Aikio on kirjoittanut kirjat pohjoissaameksi ja suomeksi.

Kirjan myyntipaikat Pohjois-Lapissa:
INARI: Duodji Shop |
IVALO: Inarilainen-paikallislehti ja Kuulas
SAARISELKÄ: Kaunispään huippu, Saariselkä
UTSJOKI: Hotel Utsjoki, Käsityömyymälä

Kirjatilaukset NEMA, Niilo Aikio puh. 040 839 0402, nem.aikio@gmail.com
Verkkokauppa: www.duodjishop.fi Duodji Shop, puh. 040 515 9755
Hinta Niga 3 / 25€ | Niga 2+3 / 40€

Tervetuloa näyttelyyn!
#inarinkulttuuritoimi #lapinlastenkulttuuriverkosto #kuvataide #taidettalapissa #inarinkunta #kuulas

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: