Inarin kunnan KORONA-info

19.05.2020


Tietoa Inarin kunnan palveluista poikkeusoloissa
Toimintaohjeita ja tietoa koronaviruksesta

Matalan kynnyksen koronanäytteenotto

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on siirrytty matalan kynnyksen näytteenottoon hybridistrategian mukaisesti:

Koronavirustartunnan oireita voivat olla:

* nuha, yskä, kuume, hengenahdistus
* lihaskivut, väsymys
* pahoinvointi, ripuli tai

* haju- tai makuaistin puutos

 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin: 


Testeihin pääsee helposti – Varaa aika koronanäytteenottoon soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon, puh. 040 188 7400 arkisin kello 8.15 - 10 ja kello 13-14. Soittopyyntöjä voi jättää arkisin kello 14 asti.

Äkillisissä ja kiireellisissä sairausasioissa voitte soittaa päivystävän sairaanhoitajan numeroon, joka päivystää 24/7. Puh. 040 - 770 9187

Hätätilanteissa soita 112

Valtaosa koronavirukseen sairastumisista on lieviä ja niitä hoidetaan oireiden mukaisesti sekä jäämällä pois työpaikoilta ja kouluista. Noudata yleisiä hengitystietulehduksen hoito-ohjeita. Ole kotona niin kauan kuin sinulla on oireita sekä yksi oireeton päivä. Tartuntojen välttämiseksi Ivalon terveyskeskuksessa tutkitaan hengitystieinfektio- oireiset potilaat yksi kerrallaan erillisissä huoneissa.

Yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus ja hoito ovat potilaalle ilmaisia. Näytteenotosta ja infektiovastaanotolla käynnistä ei peritä asiakasmaksuja. Näytteenoton yhteydessä annetaan kirjalliset ohjeet karanteenin omaisista olosuhteista sekä altistuskartoituslomake. Näytetulokset valmistuvat pääsääntöisesti 2-3 päivän kuluttua. Terveydenhoitaja soittaa koronavirustestin tuloksesta. Vaikka koronavirusnäytteen tulos olisi negatiivinen, on suositeltavaa pysytellä kotona oireiden lievittymiseen saakka.

Koronavirustaudin OMAOLO oirearvion avulla voit arvioida hoidon tarvetta.

 

Valtakunnallinen puhelinneuvonta: 0295 535 535, arkipäivisin klo 8 - 21, lauantaisin klo 9 - 15. Numerosta saat yleistä tietoa koronaviruksesta.

LSHP psykiatrinen sairaanhoitaja puh. 040 7158400, päivystää 24/7, jos tarvitset keskusteluapua.

Information about Coronavirus in english

Tiäduh koronavirusist

Dieduh koronavirusist

Teâđ koronaviirrus pirr

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: