Kestävästi Inarijärven aarteiden äärellä

Yhä useampien kotimaisten ja ulkomaalaisten matkailijoiden löytämä Inarijärvi - inarinsaameksi Aanaarjävri, koltansaameksi Aanarjäu´rr ja pohjoissaameksi Anárjávri - on aina ollut tärkeä osa paikallista elämäntapaa.


 

Karu ja kaunis Inarijärvi on jääkauden aikaansaannoksena syntynyt ns. vajoamajärvi. Kun jää vetäytyi noin 9 000 vuotta sitten, Inarijärvestä oli vielä avoin yhteys Jäämereen, joka sulkeutui myöhemmin maankohoamisen seurauksena. Nyt Inarijärvi laskee Paatsjokea pitkin Barentsinmeren Varanginvuonoon. 

Inarijärvi on Suomen järvistä kolmanneksi suurin. Järvellä on 3 318 saarta, joista yhdessäkään ei ole kiinteää asutusta. Sokkeloisen ja runsassaarisen Inarijärven rannat ovat monin paikoin kivisiä ja jyrkkiä, mutta myös suojaisia lahtia ja jopa hiekkarantoja esiintyy. Järvellä on myös suuria saarettomia selkiä ja pitkiä salmia, joita kutsutaan nuoriksi. 

Suomen suurjärvistä Inarijärvi on kaikkein puhtain ja kirkkain. Vähähumuksinen vesi on kirkasta erityisesti järven pohjoisosissa. Eräjärveksikin kutsuttu Inarijärvi on tunnettu monipuolisesta kalakannastaan ja kalastuksen ohella se tarjoaa erinomaiset puitteet myös metsästykseen, marjastukseen ja retkeilyyn.

Kunnioitettu elämän lähde

Inarijärvi on aina ollut osa inarilaista elämäntapaa. Se on tarjonnut ja tarjoaa yhä pienellä yhteisölle elämisen mahdollisuudet: ruoka-aitan, kulkuväylän ja suojapaikan. Kaunista ja karua, mutta samalla hyvin haavoittuvaa luontoa on säästetty keskittämällä matkailijoiden kulkemista kylätaajamiin: Inarin kirkonkylään Juutuanjoen suulla, Veskoniemeen Ivalojoen suun edustalle, Nellimiin lähellä Paatsjoen niskaa sekä pohjoisrannan hiekkasärkkien ympäröimään Partakkoon.

Inarijärvi aarteineen on arvokas paikallisille ja yhä uudestaan sen ääreen palaaville matkailijoille. Se halutaan säilyttää ehjänä ja turmeltamattomana tuleville polville.

Eletään siis kestävästi Inarijärven äärellä! Tältä sivustolta löydät tietoa kestävästä matkailusta Inarissa, kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan sitoutuneista yrityksistä ja toimijoista sekä tietysti Inarijärven aarteista.

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: