Testauspiste Näätämön rajalla avoinna joka päivä klo 10-18 Suomen aikaa

11.06.2021

Päivitetty tiedote 11.6.2021

Testauspiste Näätämön rajalla on avoinna joka päivä klo 10-18 Suomen aikaa. Muina aikoina maahantulijoita palvelee Ivalon terveyskeskus.

Muistutamme, että kannattaa täyttää maahantulokaavake joko sähköisenä ennen maahan saapumista tai rajalla paperisena laplandentry.fi 
 

Muilta osin alla oleva 4.6. päivätty tiedote pätee toistaiseksi.
 

Lisätietoa:

Jenni Tikkanen, johtavan lääkärin sijainen
p. +358 40 630 8495
jenni.tikkanen@inari.fi

 


Alkuperäinen tiedote 4.6.2021

Näätämön rajanylityspaikka avataan 4.6. klo 13, minkä jälkeen se on avoinna päivittäin klo 9-21 Suomen aikaa.

Inarin kunnan perustama koronatestauspalvelu rajalla on avoinna ma-su klo 10-18 Suomen aikaa. Muina aikoina maahan saapuvia palvelee Ivalon terveyskeskus. Maahantulon jälkeen sinun tulee siirtyä mahdollisimman suoraan lähimmälle terveystarkastuspisteelle ja olla terveystarkastukseen saakka omaehtoisessa karanteenissa.

  • Ivalon terveyskeskus, Sairaalantie 15, 99800 IVALO. Varaa aika koronanäytteenottoon Ivalon terveyskeskuksen ajanvarausnumerosta, puh. 040 188 7400 arkisin kello 8.15 - 10 ja kello 13-14.
  • Näätämön rajanylityspaikka, puh. 040 178 5557 ma-su klo 10-18 Suomen aikaa
  • Äkillisissä ja kiireellisissä sairausasioissa voitte soittaa päivystävän sairaanhoitajan numeroon Ivalon terveyskeskukseen ympäri vuorokauden 24/7. Puh. 040 - 770 9187

Maahan tullessa on täytettävä Lapland Entry -lomake. Sen voi täyttää etukäteen sähköisesti tai rajalla paperisena. Toistaiseksi koronarokotustodistus ei anna valtuutusta ylittää rajaa ilman koronatestiä.

Lapin aluehallintovirasto on 27.5. päätöksellään määrännyt kaikki riskimaista Suomeen kaikkien rajanylityspaikkojen kautta tulevat henkilöt osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen ajalla 1.6.–30.6.2021. Terveystarkastus tarkoittaa käytännössä koronatestiä. Riskimaasta tulevilla henkilöillä tarkoitetaan niitä, jotka ovat 14 vrk:n sisällä ennen Suomeen tuloa oleskelleet maassa, jonka kahden viikon koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100000. Tällä hetkellä Norjan katsotaan kuuluvan riskimaihin.

Määräys terveystarkastuksista ei koske: 

  • vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia, 
  • työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä, 
  • henkilöitä, joilla on esittää negatiivinen tulos enintään 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta koronavirustestistä. Tälle ryhmälle kuitenkin suositellaan terveystarkastusta 3. vuorokauden testin järjestämistä varten.
  • henkilöitä, joilla on esittää luotettava todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-infektiosta.
  • saamelaisia, jotka ylittävät rajan saamelaisen elinkeinon tai kulttuurin harjoittamisen vuoksi.
    Kaikkien toivotaan kuitenkin käyvän testeissä, mikäli se on helposti toteutettavissa.

Säännöllisesti rajanylityspaikkojen yli kulkevilla, kuten rajatyöntekijöillä ja rajayhteisön jäsenillä rajayhteisön sisällä asioidessaan, esim. ostoksilla käydessään, on negatiivinen koronatestitodistus voimassa seitsemän (7) vuorokautta.

Jos maahan saapuva henkilö oleskelee Suomessa yli 72 tuntia, tulee hänen hakeutua toiseen testiin kolmen (3) vuorokauden kuluttua lyhentääkseen omaehtoista karanteenia, joka muutoin olisi 14 vuorokautta. Tämä ei koske rajayhteisöön kuuluvia henkilöitä, joiden negatiivinen koronatestitulos on voimassa seitsemän (7) vuorokautta.

Jos matka suuntautuu rajayhteisön ulkopuolelle (esim. Hammerfestiin, Vesisaareen tai muualle Norjaan rajakuntien ulkopuolelle), negatiivinen testitulos on voimassa vain 72 tuntia (ei siis seitsemää vuorokautta).

Jotta rajanylitys olisi mahdollisimman sujuvaa kaikille, pyydämme sekä täyttämään maahantulokaavakkeen että käymään koronatestissä jo ennen maahantuloa, mikäli se on mahdollista.

Olemme iloisia, että raja aukeaa ja kanssakäyminen sekä kaupankäynti yhteisöjemme välillä jälleen mahdollistuu. Toivomme, että koronatilanne pysyy hyvänä molemmin puolin rajaa ja toivomme vastuullista ja terveysturvallista käyttäytymistä alueidemme asukkailta ja matkailijoilta jatkossakin.

Lisätietoa:

Toni K. Laine, kunnanjohtaja
p. 040 594 3253
toni.k.laine@inari.fi 

Outi Liisanantti, tartuntataudeista vastaava lääkäri
p. +358 400 699 330
outi.liisanantti@inari.fi

 

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: