Seri- tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille

19.05.2022

Käyntiosoite: Ivalon terveyskeskus, Sairaalantie 15, 99800 Ivalo.

Päivystyspuhelin 24 tuntia/ vuorokausi: 040 770 9187

SERI-hoitajat Outi Nykänen, outi.nykanen@inari.fi / Jenna Komulainen, jenna.komulainen@inari.fi

Seri-tukipiste on seksuaaliväkivaltaa kokeneiden yli 18-vuotiaiden uhrien akuutti tutkimus- ja auttamisyksikkö. Seri lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos ja tukikeskus on tarkoitettu seksuaaliväkivaltaa kohdanneille uhreille sukupuolesta riippumatta. Tukipiste on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana yhden kuukauden sisällä tapahtuneesta. Ehtona ei ole rikosilmoituksen teko, vaikka siihen kannustetaankin.

18-16 vuotiaat seksuaaliväkivaltaa kohdanneet uhrit hoidetaan Rovaniemen SERI-tukikeskuksessa. Alle 16- vuotiaat hoidetaan Rovaniemen lastentautien päivystyksessä.

Seri- tukipisteessä asiakas hoidetaan yhdessä paikassa ja palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Palvelu sisältää oikeuslääketieteelliset tutkimukset sekä laboratoriokokeet, tarvittavat lääkkeet ja rokotukset, tilanteen kokonaisarvion ja tuen lähipäivien selviytymiseen sekä tietoa muista tukipalveluista. Vastaanotolla työskentelee lääkäreitä ja seri-hoitajia. Asiakkaalla on myös mahdollisuus tavata psykiatrinen sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä.

Kattavimmin tukipisteen palvelut ovat käytössä arkisin klo 8-15.30, mutta päivystyspuhelimeen vastataan ympärivuorokautisesti - myös viikonloppuisin. Oikeuslääketieteellinen näytteenotto voidaan tarvittaessa tehdä myös muina aikoina. Tutkimuksen ajankohta arvioidaan tapauskohtaisesti. Akuutissa tilanteessa kannattaa aina soittaa päivystyspuhelimeen, jossa arvioidaan tutkimuksen kiireellisyys.

Jos olet kohdannut seksuaaliväkivaltaa, suosittelemme lämpimästi hoitoon hakeutumista. Toivomme, että ilmoitat tulostasi etukäteen. Näin voimme varmistaa, että vastaanotto on mahdollisimman sujuva ja helppo asiakkaalle. Soita ennen tuloasi päivystävälle hoitajalle numeroon 040 770 9187 tai ota yhteyttä seri-hoitajaan sähköpostilla.

Hoidon saaminen ei edellytä rikosilmoituksen tekoa. Siitä päättää asiakas itse. Hoitajat tukevat tarvittaessa rikosilmoituksen teossa, mutta keskuksen työssä tärkeintä on luoda parhaat edellytykset toipumiselle.

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: