Osallistuvan budjetoinnin äänestys on käynnissä 25.4.-9.5.2022

25.04.2022

Osallistuvan budjetoinnin äänestys 25.4.-9.5.2022

Inarin kunnan vuoden 2022 osallistuva budjetointi on edennyt äänestysvaiheeseen. Äänestykseen eteni 13 ehdotusta. Toteutettavaa ehdotusta voi äänestää 25.4.-9.5.2022. Äänestää saavat kaikki tänä vuonna 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat inarilaiset. Yksi henkilö voi äänestää kerran. Äänestämään pääsee tämän sivun lopussa löytyvän linkin kautta nettilomakkeella. Paikan päällä voi äänestää Osallisuuskeskus Ainolassa, Ivalon ja Inarin kirjastoissa ja kirjastoautossa.

Äänestykseen etenevistä ehdotuksista on tehty alustavat kustannusarviot, joiden mukaisesti voidaan toteuttaa joko yksi tai useampi ehdotus tämän vuoden osallistuvassa budjetoinnissa. Jos voittava ehdotus vie koko määrärahan, ei muita toteuteta. Jos taas voittava ehdotus vie vain osan, esimerkiksi puolet budjetista, voidaan silloin myös loppu budjetista käyttää toisen pienemmän ehdotuksen toteutukseen.

Äänestysvaiheeseen ovat edenneet seuraavat ehdotukset:

1. TULISTELUPAIKKA NÄÄTÄMÖÖN

Määrärahalla voitaisiin kustantaa materiaalit tulipaikkaan (esim. hirsikehikko) tai grillikotaa varten. Tulistelupaikka sovitaan yhdessä kyläläisten ja kyläyhdistyksen kanssa, joka ottaa vastuulleen myös tulipaikan pystyttämisen ja huoltamisen. Ehdotuksen toteuttamisen arvioidut kustannukset olisivat noin 5000-6000 €. Ehdotus etenee äänestykseen.

2. JÄNKKÄVAARAN ALUEEN KEHITTÄMINEN

Määrärahalla voidaan kunnostaa ja siistiä nykyisin varastona toimiva koppi Jänkkävaaran alueella. Kopissa voisi toimia taukotila ja voitelutila, missä huoltaa sukset. Lisäksi kopin eteen voidaan tehdä katos ja penkit. Kustannusarvion mukaan tähän tarvitsee noin 4000 €, eli ehdotus ei vie koko määrärahaa. Ehdotus etenee äänestykseen.

3. SKEITTIPARKKI SAARISELÄLLE 

Määrärahalla voidaan rakentaa muutamia ramppeja valmiille asfalttipohjalle Saariselälle. Yhteistyö alueen yrittäjän kanssa mahdollistaa ehdotuksen toteutumisen, ja se voidaan yhdistää alueen muuhun kehittämiseen. Skeittiparkki tulisi Saariselän rinteiden alaosassa sijaitsevalle parkkipaikalle, jolloin määräraha riittäisi ramppeihin. Ehdotuksen toteuttamisen kustannusarvio on 10 000 €. Ehdotus etenee äänestykseen.

4. IVALON SKEITTIPARKIN PARANTAMINEN 

Määräraha ei riitä betonisten ramppien tekemiseen, mutta äärärahalla voidaan hankkia Ivalon skeittipuistoon uusia ramppeja täydentämään skeittipuistoa. Talkootöillä tehtynä parkkiin voidaan tehdä nuorten kanssa uusia vanerisia ramppeja, jos työlle löytyy työnjohtaja/koordinaattori. Tällöin määräraha käytettäisiin materiaalikuluihin ja työnjohtajan palkkaukseen. Ehdotuksen toteuttamisen kustannusarvio on 10 000 €. Ehdotus etenee äänestykseen. 

5. KUNTOPORTAAT INARIIN

Määrärahalla voidaan hankkia materiaalit portaita varten, mutta budjetti ei riitä työn toteuttamiseen. Talkoovoimin pystytettävät portaat tulisivat Juutuanpolun varteen. Kyläyhdistys ja muut paikalliset toimijat tulisivat mukaan talkoisiin ja näin saisimme portaat pystytettyä määrärahalla. Ehdotuksen toteuttamisen kustannusarvio on 10 000 €. Ehdotus etenee äänestykseen.

6. INARIN KIRKONKYLÄLLE TERVETULOKYLTTI

Määrärahalla voidaan rakentaa tervetulokyltti Inarin kirkonkylälle etelän suunnasta tullessa. Kyltin ulkonäöstä voidaan järjestää ideakilpailu tai ottaa vastaan ehdotuksia, mikäli ehdotus toteutetaan. Kustannusarvion mukaan ehdotus vie koko 10 000 € materiaalit ja työt huomioiden. Ehdotus etenee äänestykseen.

7. INARIN KIRKONKYLÄN SKEITTIPARKILLE PENKIT JA KATOS

Skeittiparkille tehdään penkit joka tapauksessa. Määrärahalla voidaan lisäksi tehdä katos, jonka työssä voisivat nuoret olla itse mukana. Talkootyönä tehdyn laavun/katoksen siistinä ja viihtyisänä pitäminen olisi nuorten omalla vastuulla. Kustannusarvion mukaan tällainen maksaisi noin 5000 €, eli se vie koko määrärahaa. Ehdotus etenee äänestykseen.

8. HARRASTUSVÄLINEITÄ SIVUKYLILLE

Määräraha jaettaisiin usean eri kyläyhdistyksen/kylän toiminnan tukemiseen ja harrastusvälinehankintoihin. Kylät saisivat itse päättää, mihin rahat käytetään ja sopia hankinnoista itse. Hankitut harrastusvälineet jäisivät kyläyhdistysten vastuulle. Kustannusarvion mukaan kylien harrastusvälineisiin menisi 5000-6000 €, eli ehdotus ei vie koko määrärahaa. Ehdotus etenee äänestykseen.

9. KULJETUKSIA INARISTA IVALOON KULTTUURITOIMINTAAN

Määrärahalla voidaan tukea kuljetusten järjestämistä tapahtumiin. Tulevaisuudessa kuljetuksia tulee olemaan molempiin suuntiin, kun Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus avataan. Ehdotukseen varataan n.3000€. Ehdotus etenee äänestykseen.

10. VAPAA-AIKATOIMELLE AIRSOFT-ASEITA JA -VARUSTEITA & MUITA TAPAHTUMIA TAI PELEJÄ

Määrärahalla voidaan hankkia joitain airsoft-aseita ja -varusteita. Alue on jo valmiiksi sovittuna Metsähallituksen kanssa, mutta turvallisuusasiat tulee selvittää, mikäli ehdotus voittaa. Ehdotukseen varataan alustavasti 5000 €, eli ehdotus ei vie koko määrärahaa. Ehdotus etenee äänestykseen.

11. LASTEN TANSSI/JUMPPAKERHON JÄRJESTÄMINEN

Ehdotus toteutettaisiin viikonlopun mittaisena kurssimuotoisena tanssikerhona. Ehdotus ei vie koko määrärahaa, vaan palkkakulut sovitaan sopivan kurssinvetäjän kanssa. Ehdotus etenee äänestykseen.

12. TORITAPAHTUMIEN JÄRJESTÄMINEN IVALOON JA INARIIN

Toritapahtumien, kuten joulutorin kustannukset eivät ole suuret. Toritapahtuman järjestelyihin voitaisiin varata noin 1000 €, mikäli ehdotus voittaa. Ehdotus etenee äänestykseen.  

13. VILJELYLAATIKOITA JA OPASTUSTA VILJELYYN

Määrärahalla voidaan ostaa viljelylaatikoita sekä järjestää sovitusti opastusta viljelyyn esimerkiksi kurssimuotoisena toimintana. Ehdotukseen ei mene koko määräraha, siihen varataan noin 500-1000 €. Ehdotus etenee äänestykseen.  

 

Äänestämään pääset tästä linkistä: Osallistuvan budjetoinnin äänestys 2022

 

Inarilaiset jättivät 147 ehdotusta

Osallistuvan budjetoinnin ehdotuksia sai jättää 7-25.2.2022. Inarilaiset jättivät yhteensä 147 ehdotusta siitä, miten 10 000 euron määräraha tulisi käyttää. Iso kiitos kaikille ehdotuksen jättäneille! Ehdotuksen pystyi jättämään sähköisen lomakkeen lisäksi myös kirjaston toimipisteissä, Osallisuuskeskus Ainolassa ja WhatsApp-sovelluksenavulla. Etenkin kirjastojen toimipisteissäja Ainolassa ehdotuksia jätettiin kiitettävästi.

Kun ehdotusten kerääminen oli päättynyt, kaikki ehdotukset käytiin kunnassa läpi. Samankaltaisia ehdotuksia yhdisteltiin ja ehdotusten toteuttamiskelpoisuutta arvioitiin yhdessä kunnan toimialojen ja johtoryhmän kanssa. Äänestysvaiheeseen eivät edenneet sellaiset ehdotukset, joiden toteuttaminen 10 000 euron määrärahalla ei ole mahdollista tai jotka on muuten järkevämpää huomioida osana laajempaa suunnittelua.

Osa ehdotuksista on jo toteutumassa muuta kautta, jonka vuoksi ne eivät ole mukana äänestyksessä. Ne ehdotukset, joita ei toteuteta osallistuvan budjetoinnin määrärahalla, pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaankunnan normaalissa talouden ja toiminnan suunnittelussa. Kaikki jätetyt ehdotukset löydät kunnan verkkosivuilta.

Inarin kunta toteuttaa osallistuvaa budjetointia neljättä kertaa. Inarin vuoden 2022 osallistuvassa budjetoinnissa on neljä vaihetta: ehdotusten kerääminen, ehdotusten valmistelu äänestykseen, äänestäminen ja voittajaehdotuksen toteuttaminen.

Katso kaikki jätetyt ehdotukset sekä niiden kommentit ja jatkotoimenpiteet täältä.

Inarin kunta toteuttaa osallistuvaa budjetointia kolmatta kertaa. Inarin vuoden 2021 osallistuvassa budjetoinnissa on neljä vaihetta: ehdotusten kerääminen, ehdotusten valmistelu äänestykseen, äänestäminen ja voittajaehdotuksen toteuttaminen. Lue lisää Inarin osallistuvasta budjetoinnista kunnan verkkosivuilta.

 

Lisätietoja:


Hanketyöntekijä Katariina Lehtonen: puh. 0406434305 / katariina.lehtonen@inari.fi

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: