Johtavan lääkärin koronatiedote

27.04.2021

Kevät etenee ja jäät sulavat ja valtakunnallinen COVID-19 –epidemiatilanne näyttää lupaavan rauhalliselta. Pääministeri Sanna Marin kertoi tänään tiistaina, että koronavirusepidemian vuoksi julistetut poikkeusolot päättyvät ja valmiuslain soveltaminen lakkaa. Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatiotyöryhmä kokoontuu perjantaina 30.4., ja toivottavasti vapun kunniaksi voimme edelleen keventää koronarajoituksia.

Inarin kunnan alueella on tänään 27.4. todettu 2 positiivista koronavirustapausta matkailijoilla ja Sodankylän varuskunnan tartuntoihin liittyen myös Inarissa on jouduttu asettamaan muutama ihminen karanteeniin. Varovaisuutta on siis edelleen syytä noudattaa. Harmikseni olen huomannut, että väestön maskien käyttö on mm. ruokakaupassa vähentynyt. Suositus maskien käytöstä ja turvaväleistä julkisissa tiloissa on edelleen voimassa.

Inarin kunnan alueella rokotukset etenevät sitä mukaa, kun rokotuksia saadaan. Koko väestön rokotusprosentti on 26.3, kun se koko maassa on 27.8 prosenttia. Rokotuksia on osin painotettu epidemian kiihtymis- ja leviämisalueille. Yli 70-vuotiaista on Inarissa rokotettu 26.4. mennessä 92 %, mikä on jo varsin hieno lukema ja antaa hyvää suojaa vakavalle tautimuodolle riskialttiille väestöryhmälle. Rokotuksia annetaan edelleen sekä Astra Zenecan, Pfizer Biontechin että Modernan rokotteilla, mutta Astran rokote on rajoitettu yli 65-vuotiaille harvinaisen nuoremman väestön laskimotukosriskin vuoksi.

Testaustoiminta pyörii edelleen aktiivisesti ja suosittelen kaikkia hakeutumaan matalalla kynnyksellä näytteenottoon, jos on vähäisintäkään koronavirusinfektioon viittaavaa oiretta tai epäily todelliselle altistumiselle. Kiihtymis- ja leviämisalueilta tulijoiden toivotaan käyvän testissä ennen esimerkiksi sukulaisvierailuja.

Tehdään yhdessä töitä koronavapaan kesän eteen. Käyttäydytään vastuullisesti ja toisistamme välittäen. Uskon ja luotan, että olemme loppusuoralla!

Kevätterveisin,
Outi Liisanantti
johtava lääkäri

 

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: