Inarin kunnassa koronatilanne on merkittävästi heikentynyt - Lue Inarin kunnan ohjeistus terveysturvallisuuteen

05.01.2022

Inarin kunnassa koronatilanne on heikentynyt. Tartuntoja on useita kymmeniä viimeisen viikon ajalta. Tartuntoja on sekä matkailijoilla että paikkakuntalaisilla. Inarin kunnassa on yksi virallisesti vahvistettu omikron-tapaus. Todennäköisesti tartunnoista suurempi osa on omikron-varianttia, koska oireet ovat melko lieviä. Koska altistumispaikkoja on tällä hetkellä niin runsaasti joka puolella kuntaa, kunta ei erikseen tiedota mahdollisista altistumispaikoista.


Inarin kunnassa on liikkeellä tartuntaketjuja, jotka ovat levinneet joulun pyhien aikana. Osa liittyy nuorten kokoontumisiin. Ivalon lukio siirretään etäopetukseen kahden viikon ajaksi ajalle 10.-21.1.2022 opiskelijoiden parissa esiintyneiden koronatartuntojen vuoksi.  Tällä pyritään osaltaan myös turvaamaan perusopetuksen toiminnan jatkumista normaalina.

Kansalaisopiston kurssit siirretään alkamaan aikaisintaan 24.1.2022. Sama koskee liikuntatoimen ja kunnan muiden ohjattujen kurssien toteuttamista. Uimahalli ja kuntosalit pidetään avoinna. 


Koronatestaus ja kotitestit

Koronajäljitys on ruuhkautunut ja positiivisen testituloksen saaneiden kontaktointi tapahtuu tällä hetkellä viiveellä. Positiivisen testituloksen saaneen henkilön tulee jäädä eristykseen ja odottaa rauhassa tartuntatautiviranomaisen yhteydenottoa. 

Inarin kunta toivoo, että positiivisen testituloksen saanut informoi itse asiasta lähikontaktejaan mahdollisimman pian. Saman talouden altistustilanteissa joudutaan yleensä asettamaan myös rokotetut karanteeniin, koska tauti tarttuu nyt herkästi myös heidän keskuudessaan. Lasten kohdalla karanteenipäätös vaatii aina terveysviranomaisen arvion. Niiden, jotka ovat olleet tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa (yli 15 minuuttia ilman kasvomaskia ja turvavälejä), on hyvä jäädä omaehtoiseen karanteeniin jo tässä vaiheessa. Tämä koskee henkilöitä, joita tartunnan saanut on tavannut kahden vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Myös karanteeniin asetettaviin ollaan yhteydessä.

Koronatartunnan toteamiseen riittää pääsääntöisesti kotitesti. Mikäli on tarve viralliselle tulokselle palkallista sairauslomaa tai tartuntatautipäivärahaa varten on hakeuduttava viralliseen koronatestiin.  Mikäli kumman tahansa testin tulos on positiivinen, on tärkeää tiedottaa siitä kaikkia lähikontaktejaan, jotta leviämistä saadaan rajoitettua. Positiivisen tuloksen saatuaan on välittömästi jäätävä omaehtoiseen karanteeniin.

Terveysturvallinen käyttäytyminen entistäkin tärkeämpää

Me kaikki voimme osaltamme vaikuttaa koronatilanteen hillitsemiseen Inarin kunnan alueella. On erittäin tärkeää muistaa maskin käyttö, turvavälit ja käsidesin käyttö lähiviikkoina. Edelleen on tärkeää, että kouluun, töihin ja julkisiin tiloihin ei tulla sairaana tai altistuneena. Inarin kunta suosittelee, että yksityisiä tilaisuuksia ja kokoontumisia siirrettäisiin.

Inarin kunnan alueella on edelleen voimassa Lapin AVI:n rajoitus, jossa kielletään yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien järjestäminen sisätiloissa. Nyt asetetut määräykset ovat voimassa 23.12.2021–22.1.2021 koko Lapin maakunnan alueella.

Seuraavat suositukset ovat voimassa Inarin kunnan alueella 

  • Etätyösuositus koko kunnan alueella
  • Maskisuositus yli 12-vuotiaille (tarkoittaa koulujen toiminnassa peruskoulun 6-luokkalaisia)
  • Suositus, että yksityisiä tilaisuuksia ja kokoontumisia ei järjestetä
  • Ulkoilmatapahtumia voidaan järjestää, kun tapahtumaan osallistuvien turvaväleistä sekä muista hygienia- ja turvallisuusasioista huolehditaan.
  • Ottelu- ja turnaustoimintaa ja –matkoja voidaan järjestää ilman yleisöä
  • Lasten ja nuorten ryhmäharrastukset voivat jatkua, samoin aikuisten harrastukset.  Inarin kunnan järjestämät ohjatut kurssit mukaan lukien kansalaisopiston toiminta ovat tauolla. 

    Lapin sairaanhoitopiirin ohjeet karanteeniin ja eristykseen jäävälle löytyvät verkkosivulta (linkit alla).  
    Karanteeniin tai eristykseen joutuneiden on tärkeää noudattaa ohjeita, jotta muita henkilöitä voidaan suojella koronavirustartunnalta. Säännöt ovat yksiselitteiset, eli karanteeniin määrätyn henkilön tulee ehdottomasti niitä noudattaa. Henkilön täytyy olla myös jatkuvasti tavoitettavissa.

Linkit

Ohje COVID-19 positiivisuuden vuoksi eristykseen määrätylle

Ohje COVID-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: