Inarin kunnan koronatiedote 14.1.2022

14.01.2022

Koronatilanne kunnassa on hallinnassa, vaikka tartuntoja edelleen on. Eilen diagnosoitiin yli 20 tartuntaa. Vaikeita, sairaalahoitoisia tapauksia on pääosin rokottamattomilla. Näytteitä otetaan varsin runsaasti sekä terveyskeskuksessa että 9Lives-testipisteillä. Positiivisia testatuista on ollut noin 15%. Taudin huipun on arvioitu ajoittuvan helmikuun loppuun.

Terveyskeskuksen toiminta on kärsinyt koronapandemiasta ja jonotilanne on pitkittynyt noin kahdeksaan viikkoon.

Koivikon palvelutalossa on todettu useammalla asukkaalla koronavirusinfektio. Altistuneita on runsaasti. Asukkaita testataan herkästi. Vierailuita toivotaan vältettävän, kunnes tilanne rauhoittuu. Jos vieraita kuitenkin tulee, toivotaan vieraiden huomioivan jatkuva maskin käyttö, huolellinen käsien desinfektio ja 2 metrin turvavälit.

Jos epäilee altistumista, kannattaa tehdä kotitestejä 5 vrk:n ajan ja välttää kontakteja. Matkailua varten PCR-testiä tarvitsevat voivat kääntyä 9Livesin puoleen itsemaksavina.

Jos tarvitset tartuntatautipäivärahaa, tulee positiivinen kotitestitulos varmistaa virallisella antigeenitestillä joko terveyskeskuksessa tai 9Lives-testipisteellä. Tällöin testi on maksuton.

Lapin sairaanhoitopiirissä pyritään vielä tarkkaan ja nopeaan jäljitystoimintaan. Inarissa onnistutaan kartoittamaan sairastuneet ja altistuneet pääosin vuorokauden sisällä.

Sairaanhoitopiirin uuden ohjeistuksen mukaan kahdesti tai kolmesti rokotettuja ei määrätä karanteeniin, vaan heille suositellaan päivittäistä kotitestausta 5 vuorokauteen asti viimeisestä altistumisesta. Kerran tai täysin rokottamattoman altistuneen karanteenin pituus on 5 vuorokautta. Sairastuneen eristys lyhenee 7 vuorokauteen oireiden alusta.

Edelleen on tärkeää käyttää maskia kaikissa kodin ulkopuolisissa kontakteissa. Myös kirurginen suunenäsuojus oikein käytettynä antaa hyvää suojaa.

Rokotustoiminta pyörii kunnassa tehokkaasti. Vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa rokotussarjaa.

Inarin kunnan poikkeusolojen johtoryhmä
Tartuntataudeista vastaava lääkäri Outi Liisanantti
outi.liisanantti@inari.fi
p. 0400699330

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: