Johtavan lääkärin koronatiedote 20.5.2021 - Ota koronarokote vuorollasi

20.05.2021

Koronatilanne Lapin sairaanhoitopiirin ja Inarin kunnan alueella on rauhallinen, sairaanhoitopiiri on perustasolla eikä myöskään sairaalahoitoisia potilaita ole viime viikkoina ollut.

Rokotukset etenevät tasaista vauhtia. Nyt ensimmäisen rokotuksen on saanut 37 % kuntalaisista. Tällä hetkellä rokotetaan yli 50-vuotiaita. Käytössä on pääosin Biontech Pfizerin ja Modernan lähetti-RNA –rokotteita. Halukkaille yli 65-vuotialle on tarjolla myös Astra Zenecan adenovirusrokotetta. THL suosittaa, että ne yli 65-vuotiaat, jotka saivat ensimmäisen rokotteen Astra Zenecalla, jatkavat samalla rokotteella myös tehosteannoksen. Rokotettava saa valita vaihtoehtoisesti myös RNA-rokotteen. On kuitenkin havaittu lisääntyvät riski rokotukseen liittyviin välittömiin ohimeneviin haittavaikutuksiin, jos rokotetta vaihdetaan. RNA-rokotteiden välillä ei voi valita. Astra Zenecan rokotteen toiseen annokseen ei ole juurikaan liittynyt rokotereaktioita, ja toisen annoksen voi ottaa jo 8 viikon kuluttua. RNA-rokotteiden suhteen tulee pysyä 12 viikon rokotevälissä. Ainoastaan painavista lääketieteellisistä syistä (esimerkiksi alkamassa oleva syöpähoito) voidaan lyhyempää rokotusväliä harkita.  

Some-viestinnässä on tullut jonkin verran esiin rokotekriittisyyttä ja myös -vastaisuutta. Villeimmät teoriat liittyvät salaliittoihin ja rokotteiden mikrosiruihin. Toki rokotteisiin liittyy haittavaikutuksia, mutta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea seuraa tilannetta Suomessa erittäin tarkkaan. Suomessa on rokotettu yli 2 000 000 ihmistä. Tavallisimpia rokotusreaktioita ovat rokotuskohdan ja rokotetun käden kipu, lihas- ja nivelsäryt, väsymys, päänsärky ja kuume sekä pahoinvointi. Oireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokotuksesta ja menevät ohi muutamassa tunnissa tai päivässä. Lämmönnousu, lihaskivut ja huonovointisuus kertovat, että elimistö on käynnistänyt puolustusjärjestelmänsä ja pannut liikkeelle tulehduksen välittäjäaineet. Samalla se on alkanut valmistaa pintaproteiinin vasta-aineita ja aktivoinut soluvälitteisen puolustusvasteen, jonka tarkoituksena on tunnistaa ja tuhota koronaviruksen valtaamat solut. Rokote häipyy kehosta nopeasti, jolloin keho tulkitsee vaaran olevan ohi. Oireet häviävät, mutta vasta-aineet jäävät. Puolustussoluihin jää muistijälki kohdatusta piikkiproteiinista. Jos oikea koronavirus hyökkää elimistön kimppuun, immuunipuolustus tunnistaa ja todennäköisesti myös torjuu sen.

Pääkaupunkiseudulla on herännyt huoli, etteivät nuoret ihmiset haluaisi rokotetta. Haluan muistuttaa, että tauti voi olla vakava myös nuorilla. Laumasuojalla suojelemme toisiamme. Rokotusten myötä pääsemme jatkossa nauttimaan normaalista elämästä kyläilyineen, urheilutapahtumineen ja festivaaleineen. Vain rokotettu on oikeutettu rokotepassiin, jonka avulla myös ulkomaanmatkailu aukeaa. Toivon, että Inarin kuntalaiset osoittavat vastuuntuntoaan ja käyvät rokotuksissa. Lähipäivinä aukeaa inari.fi –sivulle sähköinen rokoteajanvaraus.

Vaikka viime yönä ukkosti ja järvet olivat jäässä, luotetaan kesän lämpöön ja auringon voimaan!

Turvallista kevättä toivottaen,
Outi Liisanantti, johtava lääkäri

Lisätietoa koronarokotteista löydät THL:n sivulta: Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: