Inarin kunta aloittaa 12-15 –vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset

13.08.2021

Valtioneuvoston antaman asetuksen mukaisesti myös Inarin kunta aloittaa 12-15 –vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset. Ensimmäinen rokotuspäivä järjestetään torstaina 19.8. klo 15-19. Tapahtuma on pop up –tyylinen, eli paikalle voi ilmaantua ilman ajanvarausta. Paikka on Ivalon terveyskeskuksen neuvolassa. Tapahtuma on suunnattu erityisesti nuorisolle, mutta myös vanhempi väki saa rokotuksen halutessaan. Tapahtuma on tarkoitettu ensimmäistä rokotuskertaa varten. Jatkossa nuorten rokotuksia järjestetään viikoittain, kunnes kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksen. Myös sähköinen ajanvaraus nuorille on käytössä. Inarin koululaisille pyritään järjestämään oma rokotustapahtuma.

Ottamalla rokotuksen nuori voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka terveet nuoret harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös nuorilla mahdollisia. Rokotuksilla voimme ehkäistä sitä, että tarvitsemme uusia koronarajoituksia. Nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi on tärkeää vähentää erityisesti juuri nuorten koulunkäyntiin, harrastustoimintaan ja muihin kohtaamisiin kohdistuvien rajoitusten tarvetta.

12–15-vuotiaille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Niillä molemmilla on ehdollinen myyntilupa nuorten rokottamiseen. Sekä Comirnaty että Spikevax ovat mRNA-rokotteita, jotka suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja sen vakavilta muodoilta. Myyntilupaa edeltävissä tutkimuksissa rokotteiden haittavaikutukset olivat nuorilla samankaltaisia kuin vanhemmilla. Yleisimmät haitat olivat lieviä ja ohimeneviä, kuten pistoskohdan kipu ja punoitus, päänsärky ja kuume. mRNA-rokotteen saaneilla on havaittu erittäin harvinaisena haittavaikutuksena sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksia. Tapauksia on havaittu erityisesti nuorilla miehillä toisen rokoteannoksen jälkeen, ja oireet ovat alkaneet 14 päivän sisällä rokotuksesta. Oireet ovat valtaosassa tapauksia olleet samoja kuin sydänlihastulehduksissa yleensä, ja potilaat ovat toipuneet hyvin. THL ja Fimea selvittävät parhaillaan, kuinka yleisiä nämä tulehdukset ovat rokotetuilla ja rokottamattomilla Suomessa.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Näin toimitaan myös muiden rokotteiden kohdalla. Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Näitä tilanteita varten liitteenä on kaavake, jonka huoltajat allekirjoittavat ja nuori tuo mukanaan rokotustapahtumaan. Nuoren koronarokotus- lomakkeen löydät tästä linkistä. Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Outi Liisanantti, johtava lääkäri (outi.liisanantti@inari.fi, puh. 0400-699330)
Katriina Halmeaho, laitoshoidon johtaja (katriina.halmeaho@inari.fi, puh. 040-6227744)

Lisätietoa lasten ja nuorten rokotuksista THL:n verkkosivuilta. 

Linkit

THL:n uutinen koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaisiin
Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista (THL)
Lisätietoa koronarokotuksista 12–15-vuotiaan vanhemmille

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: