Johtavan lääkärin tiedote 29.1.2021

29.01.2021

Koronaviruksen kanssa on eletty reilu vuosi. Ensimmäisestä epäilystä raportoitiin 23.1.2020 ja ensimmäinen positiivinen tapaus todettiin 29.1.2020.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että uudet Covid-19 –muunnokset voivat levitä selvästi nopeammin kuin aiempi koronavirus. Mikäli virusmuunnokset leviävät suomalaiseen väestöön, ne voivat aiheuttaa Covid-19 –epidemian merkittävän kiihtymisen ja siten vaarantaa vakavasti väestön terveyttä.

Muuntoviruksen myötä tarvitaan edelleen jaksamista ja välittämistä. Lapin sairaanhoitopiiri on edelleen perustasolla, mutta myös Lapissa, kuten koko maassa koronavirustartuntojen määrä on nousussa useamman viikon vakaan vaiheen jälkeen. Inarin kunnassa ei tapauksia ole viime viikkoina ollut.

Rokotukset ovat Inarin kunnassa päässeet hyvin alkuun, mutta maailmanlaajuisten tuotantovaikeuksien takia joudumme odottamaan rokotteiden jatkamista tämän hetkisen tiedon mukaan jopa maaliskuulle.  28.1.2021 mennessä Inarissa on rokotettu yhteensä 394 henkilöä. Nyt rokotetaan vain yli 80-vuotiaita ja lisäksi annetaan tehosterokotuksia.  Annettujen aikojen perusteella yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on noin 80 %. Tehostetun palveluasumisen asukkaista kaikki halukkaat ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen.  Seuraava rokotusryhmä ovat yli 75-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa. Tiedotamme Inarilaisessa ja kunnan internet-sivuilla, kun pystymme jatkamaan rokotuksia.

Koronavirusrokotteet tarjoavat tehokasta suojaa koronavirustautia ja erityisesti vakavia muotoja vastaan. Nykytiedon valossa koronarokotteet tehoavat myös muuntoviruksiin.  Vielä ei tiedetä varmasti, kuinka pitkään rokotteen antama suoja kestää tai kuinka hyvin koronarokotteet estävät viruksen tarttumista. Elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu heti rokotuksen jälkeen. Koronarokotteita annetaan kaksi annosta. Rokotteiden suojateho on ollut noin 50 prosenttia juuri ennen toisen annoksen antamista eli 3-4 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen antamisesta. Toinen annos siis tarvitaan, jotta teho on mahdollisimman vahva ja pitkäkestoinen.

Maskia on hyvä pitää myös koronarokotuksen jälkeen, sillä vielä ei tiedetä, kuinka hyvin koronarokote estää virusta tarttumasta ihmisestä toiseen. Inarin kunta suosittaa maskien käyttöä julkisissa tiloissa. Samalla on muistettava, että THL:n suositus turvaväleistä on 2 metriä.

Muistutan vielä testaamisen tärkeydestä. Vain testaamalla ja suojautumalla saamme pidetty kuntamme tartuntatilanteen tällä tasolla. Viime viikkoina valitettavasti testausmäärät ovat olleet noin 30 % matalammat kuin loppuvuodesta 2020.

Inarin kunta on helpottanut testeihin hakeutumista erityisesti rajaliikennettä ajatellen. 1.2. aukeaa Näätämöön testauspaikka, joka on kaikkien käytössä ma-pe klo 9-15.30.

Edelleen toivon välittämistä, jaksamista, huolehtimista ja testaamista! Kiitos kaikille maskillisille kuntalaisille!

Outi Liisanantti
johtava lääkäri

 

 

 

 

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: