Koronavirus COVID-19 – miten toimitaan? - Varmistetaan yhdessä meille turvallinen ja terve joulunaika

23.11.2020

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika on keskimäärin 4-5 päivää. Oireita voivat olla yskä, hengenahdistus, kuume, flunssa, kurkkukipu, lihaskivut, pahoinvointi tai ripuli. Lisäksi osalla on haju- tai makuaistin heikkenemistä.


Jos sinulla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita, varaa aika koronanäytteenottoon soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon, puh. 040 188 7400 arkisin kello 8.15 - 10 ja kello 13-14. Soittopyyntöjä voi jättää arkisin kello 14 asti. Äkillisissä ja kiireellisissä sairausasioissa voit soittaa päivystävän sairaanhoitajan numeroon, joka päivystää ympäri vuorokauden 24/7. Puh. 040 - 770 9187.

Pikatestit otettu käyttöön

Inarin kunnassa on käytössä COVID-19 –antigeenitesti, jonka vastauksen saa noin 15 minuutin kuluessa. Henkilökunnan harkinnan mukaisesti tarvittaessa otetaan myös rinnakkaistesti. Positiivinen pikatestitulos varmistetaan PCR-testillä (vastaus 1-2 vrk) ja tartuntataudeista vastaava lääkäri ilmoittaa positiivisen tuloksen ja asettaa potilaan eristykseen 7 vrk ajaksi. Ivalon terveyskeskus kartoittaa altistuneet ja tartuntatautilääkäri tekee tarvittavat karanteenipäätökset 10 vrk ajaksi. Altistuneet kartoitetaan 48 h ennen oireiden alkua ja 7 vrk oireiden alun jälkeen.

Inarin kuntaan saapuvat matkailijat

Ulkomailta tulijoille suositellaan 10 vrk mittaista omaehtoista karanteenia, jota voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä. Jos matkustajalla on Suomeen saapuessaan korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä, hänet ohjataan toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, omaehtoisen karanteenin voi lopettaa. Jos matkustajalla ei ole alle 72 tuntia vanhaa todistusta, hän voi lyhentää karanteenia menemällä koronatestiin heti Suomeen saavuttua ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisestä testistä. Omaehtoisen oireettoman koronatestin hinta on 60 euroa. Tällä hetkellä matkailu on pääosin sallittua vain työn tai muun painavan syyn takia.

Myös Inarin kuntaan saapuvien kotimaisten matkailijoiden ja jouluksi kotipaikkakunnalle saapuvien toivotaan huomioivan Inarin kunnassa noudatettavat suositukset.

Maskisuositus ja voimassa olevat muut suositukset

Lapin sairaanhoitopiiri on koronainfektion perusvaiheessa. Edelleen on todella tärkeää muistaa turvavälit, käsien pesu, käsien desinfiointi ja maskin käyttö. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa tiloissa, jos turvavälejä ei pystytä toteuttamaan.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri suosittelee, että kunnan ulkopuolella tapahtuva kilpailu- ja harrastustoiminta, jossa ei voida välttää lähikontakteja, perutaan 6.12.2020 saakka. Sama suositus koskee myös kunnan alueella tapahtuvaa kilpailu- ja harrastustoimintaa, johon osallistujat tulevat kunnan rajojen ulkopuolelta. Tartuntataudeista vastaava lääkäri suosittelee, ettei Inarin kunnasta matkusteta koronainfektion kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueille ilman painavaa syytä. Matkustusturvallisuudesta voi kysyä lisätietoja tartuntataudeista vastaavalta lääkäriltä.

Mikäli pikkujouluja tai muita tapaamisia järjestetään, tulee noudattaa turvavälejä ja osallistujamäärä on hyvä pitää rajoitettuna (korkeintaan 20 henkeä). Tapahtumista on hyvä kerätä osallistujalista mahdollista myöhempää altistuneiden kartoitusta varten. Listat hävitetään 14 vrk kuluttua ja niistä tiedotetaan osallistujia.

Varmistetaan yhdessä meille turvallinen ja terve joulunaika

Rokoteuutiset ovat lupaavia. Inarin kunta on pärjännyt toistaiseksi loistavasti taistelussa koronavirusta vastaan. Nyt vaaditaan kaikilta jaksamista, välittämistä ja tunnollisuutta ohjeiden noudattamisessa. Vaikka tauti on varsin vaaraton nuorille, voi se olla isovanhemmille kohtalokas. Maski on tämän hetken välttämätön varuste. Varmistetaan yhdessä meille turvallinen terve joulun aika ja toivotetaan maskilliset sukulaiset ja muut matkustajat lämpimästi tervetulleiksi.

Lisätietoja:

Outi Liisanantti
johtava lääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri
outi.liisanantti@inari.fi

Tiedotetta on päivitetty 26.11.2020 harrastustoimintaa koskevan suosituksen osalta, teksti kursiivilla.

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: