Johtavan lääkärin koronatiedote 20.1.2022

20.01.2022

Inarin kunnan koronatilanne näyttää aavistuksen valoisammalta vuodenvaihteen omikron-variantin aiheuttaman hurjan tapausten nousun jälkeen. Kun vuoden ensimmäisellä viikolla ilmaantuvuus oli noin 4000/100 000, on se nyt viimeisen viikon ajalta laskenut ollen noin 1500/100 000. Edelleen kuitenkin uusia tartuntoja tulee kymmenkunta päivässä. Onneksi suurin osa tapauksista on jo karanteenissa olevista perheistä. Tartunnoista on lapsilla alle 20 prosenttia. Inarin kunta on pystynyt yhdessä 9Lives-testipisteiden kanssa tarjoamaan terveydenhuollon testausta toistaiseksi riittävästi, ja kaikki halukkaat ovat päässeet viiveettä viralliseen antigeenitestiin, joka positiivisena oikeuttaa tartuntatautipäivärahaan. Sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaisesti kunta ei enää tarjoa PCR-testiä kuin omakustanteisesti. Valtaosa sairaanhoitopiirin tartunnoista on omikron-varianttia ja antigeenitesti tunnistaa myös omikronin 96,5 % herkkyydellä ja 99,7 % tarkkuudella verrattuna PCR-testiin. 9Lives-testipisteissä saa halutessaan PCR-testin esimerkiksi matkustamista varten.

Koululaisten keskuudessa on ollut yksittäisiä tartuntoja. Laajoilta luokkakaranteeneilta on onneksi vältytty, ja pääosin lapset ovat saaneet jatkaa koulunkäyntiä koronaturvallisesti lähiopetuksena. Lasten laajoja karanteeneja on pyritty tietoisesti välttämään, ja koulualtistus on katsottu vähäiseksi altistukseksi. Yökyläilyt ja yhteiset pelireissut on tietysti eri asia. Kolmasluokkalaiset ja sitä vanhemmat ovat oppitunneilla käyttäneet maskia. Lasten maskinkäyttö onnistuu varsin hyvin tutkimusten mukaan. Toivon, että koronatilanteen suotuisa kehitys kunnassa jatkuu, ja lapset voidaan vapauttaa maskin käytöstä lähiaikoina. Tähän voimme jokainen vaikuttaa. Lasta suojataan koronainfektiolta samoin kuin aikuisiakin. Aikuisten rokotukset suojaavat myös lapsia, ja nyt myös yli 5-vuotiailla lapsilla on mahdollisuus rokotuksiin.

Kun lapsella on virusinfektioon sopivia oireita, hänen tulee jäädä kotiin. Koska koronaviruksen mahdollisuus on hyvin todennäköinen tässä epidemiatilanteessa, kotitesti kannattaa herkästi tehdä. Jos kotitesti on positiivinen, on hyvä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Koronainfektion jälkeen lapsi voi palata kouluun 7 vuorokauden eristyksen jälkeen, jos oireet ovat vähäiset. Jos lapsella on todettu koronavirusinfektio, tulee rokottamattomien perheenjäsenten jäädä kotiin. Rokotetut saavat jatkaa normaalia elämää, mutta sairaanhoitopiiri suosittelee kotitestausta 5 vuorokauden ajan. Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijöiltä edellytetään kotitestien sijaan virallista terveydenhuollon testausta 5 vuorokauden ajan.

Maskien käyttö on edelleen todella tärkeää. Kirurginen suunenäsuojus antaa oikein käytettynä hyvän suojan. Maskia on syytä käyttää myös yhteisissä taukotiloissa ruokailujen ulkopuolella. Ruokailut työyhteisöissä on hyvä järjestää mahdollisuuksien mukaan porrastetusti. Kunnioitamme kanssaihmisiämme, kun käytämme kauppareissuilla maskia.

Erityistä huolta kannan kunnan raskaana olevista rokottamattomista naisista. Raskaus altistaa naisen vakavalle koronavirusinfektiolle. Koronavirusinfektio lisää raskausmyrkytyksen riskiä. Ennenaikaisen synnytyksen, veritulppien ja kohtukuolemien vaara kasvaa koronainfektiossa. Myös vastasyntyneen riski joutua sairaala- tai tehohoitoon on kasvanut infektion myötä. Toivon, että kaikki nykyiset ja tulevat äidit ottavat rokotteen. Raskaana oleva voi ottaa rokotuksen missä tahansa raskauden vaiheessa. Rokotuksella naiset suojelevat itseään, sikiötään ja muuta perhettään.

Olemme eläneet koronaviruksen kanssa nyt kaksi vuotta. Paljon on opittu, virheitä tehty ja tieto on lisääntynyt. Itse näen THL:n asiantuntijoiden tavoin, että ainut reitti pandemiasta ulos on rokotukset. Kannustan kaikkia hakemaan niin ensimmäisiä, toisia kuin kolmansiakin rokotuksia. Vielä vaaditaan jaksamista ja kärsivällisyyttä. Onneksi aurinko on noussut ja päivät pitenevät ja ulkoilumahdollisuudet kasvavat.

Toivon kaikille valoisia terveysturvallisia talvipäiviä!

Outi Liisanantti
Johtava lääkäri
Ivalon terveyskeskus
outi.liisanantti@inari.fi, puh. 0400 699 330

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: