Johtavan lääkärin koronatiedote 1.12.2021

01.12.2021

Inarin kunnassa on viime päivinä todettu useita koronavirustartuntoja. Pääosin tartunnat liittyvät samaan ketjuun, jonka alkuperää ei kuitenkaan ole saatu selville. Suuren riskin altistuneet on kartoitettu ja informoitu ja määrätty karanteeniin. Kunnan sivuilta löytyy päivittyvä luettelo mahdollisista altistuspaikoista https://www.inari.fi/fi/tiedotteet-ja-kuulutukset/tiedotteet/altistumisia-ja-tartuntojen-jaljitysta-koskeva-paivittyva-koronatiedote.html.

Mahdollisesti altistuneita henkilöitä suositellaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin. Ivalon terveyskeskuksen testipiste on ruuhkautunut, mutta testiin voi hakeutua suoraan lentokentälle. 9Lives-testipaikka on auki ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 11-17. Testi on kuntalaisille maksuton, ellei kyse ole matkailuun liittyvästä todistusta vaativasta testistä. Testattavan toivotaan etukäteen täyttävän verkosta löytyvän esitietokaavakkeen https://korona.9lives.fi/tuote/koronatesti-antigeeni/#esitietolomakeKun kirjaudutaan 9Livesin esitietolomakkeelle, valitaan kohta ”maksu paikan päällä”, jolloin 9Lives ohjaa maksun kunnalle. Terveyskeskuksen testipisteeseen pääsee soittamalla 040 188 7400 arkisin kello 8.15 - 10 ja kello 13-14. Äkillisissä ja kiireellisissä sairausasioissa voi soittaa päivystävän sairaanhoitajan numeroon ympäri vuorokauden 24/7 puh. 040 - 770 9187.

Olen hyvin huolestunut erityisesti 25-45 –vuotiaiden rokottamattomuudesta. Tartuntaketjuja selvitellessä on tullut esiin iso määrä kuntalaisia, jotka ovat jättäneet rokotteen ottamatta ilman perusteita. Koronainfektio voi olla hengenvaarallinen myös nuorille, eikä esimerkiksi pitkittyneen koronavirusinfektion oirekuvaa vielä täysin tunneta. Rokottamattomat vanhemmat altistavat tartunnan saatuaan myös lapsensa, jotka joutuvat olemaan pois koulusta mukavien jouluvalmistelujen ajan. Lisäksi he voivat altistaa hauraita vanhuksia.

Myös oireisten lasten on hyvä käydä testissä, jos on tiedossa lähipiirissä altistuksia ja rokottamattomia aikuisia. Kukaan ei halua, että kokonaiset koululuokat joutuvat karanteeniin ja mukavat adventtiajan tapahtumat perutaan. Toki liikenteessä on paljon muitakin viruksia. Influenssarokotus on riskiryhmäläisten syytä ottaa.

Aikuisten on tärkeää käyttää maskia kaikissa tilaisuuksissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Kaupassa on hyvä käyttää maskia ja käsidesiä, samoin, kun haetaan lapsia päiväkodista tai koulusta tai harrastuksista. Rokottamattomien on syytä jättää väliin tapahtumat, joissa tartuntariski on merkittävä. Merkittävän riskin tilanteille tunnusomaisia tekijöitä ovat esimerkiksi runsaat lähikontaktit, anniskelu sekä voimakas äänenkäyttö.

Hyvät kuntalaiset, käyttäkää maskia, peskää käsiä ja hakekaa nyt viimeistään koronarokotteet! Toivon, ettemme kunnan alueella joudu rajoittamaan arkea tämän enempää. Terveyskeskuksen normaali toiminta vaarantuu merkittävästi, jos joudumme keskittymään jäljitystoimintaan. Seuraava pop up –rokotustilaisuus on tiistaina 7.12. klo 9-15 terveyskeskuksessa. Tervetuloa silloin! Tarjolla on niin ensimmäisiä, toisia kuin kolmansiakin rokotteita. Suojatehon kehittyminen ensimmäisen annoksen jälkeen kestää mRNA-rokotteilla vajaat kaksi viikkoa, joten vaikutus ehtii vielä joulun sukulaisvierailuihin ja uuden vuoden viettoon. Toisen ja kolmannen annoksen jälkeen suoja tehostuu nopeammin, noin viikossa. Kolmannet rokotteet on tarkoitettu riskiryhmäläisille, yli 60-vuotiaille ja sote-työntekijöille, jos toisesta rokotuksesta on kulunut 6 kuukautta.  

Rauhallista adventtiaikaa toivoen ja odottaen,

Outi Liisanantti

outi.liisanantti@inari.fi

0400 699 300

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: