Inarin kunnan ensimmäinen julkisen rakentamisen prosenttitaideteos Ivalon koulukeskukseen

29.06.2021

Suomen ainoan virallisesti viisikielisen kunnan ensimmäinen julkisen rakentamisen prosenttitaideteos tulee syksyllä 2022 valmistuvan Ivalon koulukeskuksen yhteyteen.

"Ivalon koulukeskus tulee toimimaan opetustilojen lisäksi monipuolisena kohtaamis-, harraste-ja kulttuuritilana. Haluamme lisätä taiteen avulla rakennuksen käyttäjien viihtyvyyttä ja tuoda esille Inarin monikulttuurista identiteettiä", kertoo Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen.

Inarin kunnan alueella aiemmin vain Saariselän valotaiteella valaistu pulkkamäki on toteutettu prosenttiperiaateavustuksella.

"Prosenttitaiteen ottaminen mukaan elinkaarimallilla toteutettavaan koulukeskushankkeeseen on merkittävä satsaus paikallisella kulttuurikentällä ja toivottavasti rohkaisee myös muita alueella rakentavia huomioimaan prosenttitaiteen mahdollisuudet rakennushankkeissa." Inarin kunta on varannut sivistystoimen talousarviosta 15 000 euroa prosenttitaidehankkeen kuntaosuuteen.

"Saimme juuri tiedon, että Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt hankkeellemme 15 000 euron tuen. Avustus ohjataan taiteilijapalkkioon, prosenttitaiteen taiteilijahakuun, työryhmän kokoontumiskuluihin ja teoksen vedospalkkioihin sekä julkaisutilaisuuteen", Karjalainen sanoo.

Taiteilija valitaan syksyllä

Prosenttitaiteen hankinta voidaan toteuttaa esimerkiksi portfoliohakumenettelyllä, rinnakkaisella kutsuteoskilpailulla tai suorahankintana.

"Todennäköisesti lähdemme hakemaan taiteilijaa elokuussa portfoliohaun kautta, jolloin pääsemme paremmin yhdessä suunnittelemaan teosta", kulttuurisihteeri arvioi.

Prosenttitaideteos voi olla yksittäinen taideteos, teossarja tai kiinteä osa rakennusta. Usein onnistunut taideteos on mittatilauksena juuri tiettyyn tilaan suunniteltu, ja rakennuksen käyttäjät huomioidaan suunnitelmissa.

"Alustavasti olemme varanneet taideteokselle tilan ja valaistusmahdollisuuden rakennuksen pääaulaan. Koulukeskuksen toimintojen ytimessä teoksen tavoitteena on inspiroida, toimia tilojen tunnusmerkkinä ja inarilaisten ylpeyden aiheena."

Ivalon tulevan koulukeskuksen auditorio toimii päivisin oppimistiloina ja muina aikoina elokuvateatterina, teatterinäyttämönä ja konserttisalina. Auditorion, aulan, ruokalan ja liikuntasalin muodostama kokonaisuus mahdollistaa erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämisen. Varsinaiset oppimissolut sijoittuvat tämän toiminnallisen ytimen ympärille.

Lisätietoja Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7546, mirja.karjalainen@inari.fi (lomalla 30.6.–18.7.) ja sivistysjohtaja Ilkka Korhonen, 0400 131 231, ilkka.korhonen@inari.fi (paikalla seuraavan kerran 5.–16.7.)

Kuva https://inarinkunta-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/mirja_karjalainen_inari_fi/EuQpEI5KSghIuflAtpHqf7kBM2-ZfzWQdiDKmnck7XLUog?e=hgB7e9 (alt arkkitehdit Oy)

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: