Pidä Lappi Siistinä ry ja Lapeco jakavat vieraslajitietoa ja järjestävät talkoot

08.05.2025

Pieniltäkin tuntuvat teot vaikuttavat - ihmisillä on vastuita ja mahdollisuuksia vaikuttaa haitallisten vieraslajien leviämiseen
Haitallisten vieraslajien torjuntaan liittyy monia ohjeistuksia niin kiinteistön omistajan kuin myös aktiivisen kansalaisen näkökulmasta. Haitallisen vieraslajijätteen oikeaoppinen käsittely on ensiarvoisen tärkeää, jotta riskit lajin laajempaan leviämiseen saadaan minimoitua.
Haitalliset vieraslajit ovat aihe, joka puhuttaa vuosittain niin kansalaisia kuin ammattimaisia toimijoita. Aihe, joka usein jää vain maininnan tasolle liittyy siihen, kuka saa tehdä mitä ja missä sekä miten vieraslajijätettä kuuluisi käsitellä oikeaoppisesti. Suomessa on voimassa laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Kyseisessä laissa on määritelty, että kiinteistön omistajalla tai haltijalla on velvollisuus huolehtia kohtuullisista toimenpiteistä kiinteistöllä haitallisen vieraslajin hävittämiseksi tai sen leviämisen rajoittamiseksi.

Kaikkien pihoilla ei kuitenkaan kasva haitalliseksi säädettyjä lajeja. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ihmiset halutessaan voi torjua haitallisia vieraslajeja. Silloin, kun toimitaan jonkun muun mailla, on kysyttävä torjuntatoimiin maanomistajan lupa. Esimerkiksi komealupiinin kukintoja saa kerätä kuka tahansa ilman lupaa teiden laitamilta, mutta kasvin kitkemiseen juurineen tulee kysyä lupa. “Vaikka omalla tontilla ei kasvaisikaan laissa kiellettyä lajia, olisi silti hyvä, että aivan jokainen meistä tekisi edes pieniä torjuntatoimia. Vaikkapa komealupiinin kukintojen kerääminen maljakkoon koristeeksi on jo teko luonnolle: kasvi ei pääse siementämään ja sitä kautta leviämään yhä laajemmalle” toteaa Pidä Lappi Siistinä ry:n vieraskasviasiantuntija Ursula Karjalainen.

Vieraslajijätteen lajitteluohjeistusta päivitetty Lapecolla

Monet haitalliset vieraskasvilajit ovat levinneet ympäristöön puutarhajätteen mukana. Vieraskasvilajeja torjuttaessa syntyy vieraslajijätettä, joka kannattaa käsitellä ja hävittää jo torjuntapaikalla mahdollisuuksien mukaan. Oikeaoppinen jätteen käsittely ja häviäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta torjuntatyö onnistuu, eikä laji leviä laajemmalle kasvupaikaltaan. Mikäli hävittäminen ei ole torjuntapaikalla mahdollista, tulee selvittää omalta jätehuoltoyhtiöltään, kuinka vieraslajijätteen voi hävittää turvallisesti.

Lapeco, joka toimii yhdeksän Lapin kunnan alueella, ottaa vastaan vieraslajijätettä toimialueensa ecoASEMILLA. Lapeco ohjeistaa sivuillaan vieraslajijätteen oikeaoppiseen pakkaamiseen ja hävittämiseen. Keväällä 2025 Lapeco on päivittänyt vieraslajijätteen lajitteluohjeistustaan, jotta lajittelu olisi toimialueen asukkaille selkeämpää. “Asiaan tarttumiseen helpottamiseksi Lapeco tarjoaa kaikilla ecoASEMILLAAN maksuttoman vieraskasvijätteen vastaanoton kotitalouksien pienille jätemäärille. Keräysastiaan voi tuoda huolellisesti pakatun vieraskasvijätteen ilman maa-aineksia.” kertoo Lapecon käyttöpäällikkö Janne Vuolli.

Kemijärvellä tehdään kesäkuussa yhdessä hyvää ympäristölle

Pidä Lappi Siistinä ry ja Lapeco järjestävät yhdessä haitallisten vieraskasvilajien torjuntatalkoot Kemijärven ecoASEMALLA perjantaina 13. kesäkuuta kello 12–15. Tapahtumassa on käytännön vieraslajitorjunnan lisäksi tietoa haitallisista vieraslajeista sekä vieraslajijätteen hävittämisestä ja käsittelystä. Tapahtumaan on vapaa pääsy kaikille. Talkoopäivän lisäksi Lapeco ja Pidä Lappi Siistinä ry järjestävät touko- ja kesäkuun aikana somessa viestintäkampanjan haitallisista vieraskasvilajeista. “Torjuntatalkoisiin osallistuminen on oiva tapa tutustua tarkemmin vieraslajeihin, ja yhdessä tekemällä pääsee vaihtamaan ajatuksia muiden kanssa sekä näkemään torjuntatyön tärkeyden käytännössä”, kertoo Karjalainen.

Lisätietoja

Vieraslajit:
Ursula Karjalainen, vieraskasviasiantuntija, Pidä Lappi Siistinä ry
045 342 4566, ursula.karjalainen@outlook.com

Jätehuolto:
Aila Kauppila, viestintäpäällikkö, Lapeco
040 130 7466, aila.kauppila@lapeco.fi
 
Kuvassa EU:ssa haitalliseksi vieraslajiksi säädetyn jättipalsamin kasvustoja.
Kuva: Lapeco

 

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: