Matkailun yritysekosysteemin kehittäminen Ivalossa ja Saariselällä
Hankkeen kesto 1.3.2025-30.9.2026.
Inarin kunnassa sijaitsevien yritysten liikevaihdosta 86 % tulee palvelualoilta, joista matkailu on selvästi suurin. Kunnan elinkeinojen kehittämisessä painottuu elinkeino-ohjelman (2024-2030) mukaisesti tulevina vuosina elinkeinojen monipuolistaminen ja ympärivuotisuuden edistäminen ja sekä elinkeinojen sosiaalisesti kestävän kasvun sekä luonnon kestävän käytön tukemista edistävät toimenpiteet. Erillisiä toimenpiteitä, joita edistetään, ovat elinkeino-ohjelmassa mainitut vastuullisten ja ilmastoviisaiden matkailupalvelujen ja -rakenteiden kehittäminen sekä kylien elinvoiman ja viihtyvyyden lisääminen kehittämis- ja investointitoimilla. Kehittämisen tarve lähtee keskusta-alueiden ja niiden vaikutusalueen elinvoimaisuuden säilyttämisestä, elinympäristön laadun turvaamisesta ja liiketoiminnan näkökulmasta vetovoimaisena ympäristönä kehittymisestä.
Kehitettävä alue muodostaa Inarin kunnan sisällä melko yhtenäisen yritysekosysteemin, jonka palvelut ovat rakentuneet nelostien pääväylän varteen sekä Ivalon kylään että Saariselälle ja sen läheisyyteen aina Kiilopäälle saakka. Saariselän matkailukeskuksen lisäksi matkailutoimiala on laajentunut myös Ivaloon ja sen läheisyyteen hyvien lentokenttäyhteyksien ja laajan palvelutarjonnan vuoksi. Nämä kaksi aluetta olivat aiemmin kaksi irrallista kylää, mutta matkailupalvelujen laajentumisen myötä ne ovat alkaneet muodostua yhdeksi yhtenäiseksi matkailualueeksi, joka sijoittuu lentoaseman molemmin puolin. Alueella on edelleen myös paljon hyödyntämätöntä investointipotentiaalia, jonka käyttöä hanke tukee. Alueen kehittäminen on tarpeen alueen matkailullisen vetovoiman ja kilpailukyvyn säilyttämiseksi sekä kestävän ja uudistavan matkailun varmistamiseksi tulevaisuudessa. Kehittämissuunnitelmalla tunnistetaan myös matkailua koskevan kasvun rajat alueella.
Hankkeen tavoitteena on
- edistää matkailun kilpailukyvyn parantumista sekä mahdollistaa pk-yrityksille kasvun mahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä alueella
- houkutella alueelle uusia sijoittajia ja kiinteistökehittäjiä ja vauhdittaa alueella olevan investointipotentiaalin käyttöä
- tukea matkailuelinkeinon ympärivuotisuutta, monipuolistumista ja toimivien palveluketjujen rakentumista
- kehittää matkailun toimintaympäristöä aiempaa suunnitelmallisemmin kohti yritysekosysteemiä, jossa kaikki palvelut tukevat toinen toistaan
- huomioida aluesuunnittelussa nykyistä paremmin eri toimintojen sijoittuminen alueella (majoitus-, ohjelmapalvelualueet, muut palvelut, palvelujen saavutettavuus ja liikennejärjestelyt)
- edistää alueen uudistavaa matkailua, kulttuurista ja sosiaalista vastuullisuutta sekä turvallisuutta; huomioida paikasta lähtevät tarpeet sekä yhteisön ja paikallisten asukkaiden näkökulma kehittämisessä sekä lisätä matkailutoimialan sosiaalista hyväksyttävyyttä
- parantaa kunnan sisäistä investointien ja infran suunnittelua ja niiden ohjausta siten, että kaikki uudet investoinnit saadaan paremmin tukemaan alueen kokonaiskehittämistä, kaavoitusta ja kyläkuvien kehittämistä
- luoda monipuolista vuoropuhelua, verkostoitumista ja yhteistyötä eri sidosryhmien välillä siten, että hankkeesta jää pysyvä sidosryhmäyhteistyön toimintamalli alueelle.
Hankkeessa huomioidaan Inarin kunnan matkailun sosiaalisten vaikutusten asukaskyselyn tulokset.
Hankkeen konkreettisena tuotoksena on kehittämissuunnitelma, joka sisältää kehittämislinjaukset vuoteen 2040, havainnekuvineen ja karttoineen, tiekartan linjausten toimeenpanoon, kehitettävien alueiden aluetaloudellisten ja työllisyysvaikutusten arvioinnin, ohjeistuksen rakentamisen ja kyläkuvien ilmeestä sekä markkinointimateriaalit eri kohderyhmille.
Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat alueella sijaitsevat sekä toimivat matkailuyritykset ja matkailualan laaja klusteri (muut matkailuun liitännäiset palvelut) sekä uudet yrittäjät, rahoittajat ja investoijat.
Hanketta hallinnoi Inarin kunnan yritys- ja kehitttämispalvelut. Hankkeelle asetetaan ohjausryhmä. Hankkeelle kilpailutetaan konsultti.
Hankkeen kustannusarvio on 113 420 euroa. Lapin liitto on myöntänyt hankkeelle EAKR-rahoitusta 90 736 euroa (80 %). Inarin kunnan omarahoitusosuus on 22 684 euroa (20 %).