Saamenkielinen varhaiskasvatus ja opetus

Tältä sivulta löydät tietoa saamenkielisestä varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta Inarin kunnassa.

Varhaiskasvatus

Saamelaislasten varhaiskasvatuksen erityisenä tavoitteena on vahvistaa lasten saamelaista identiteettiä ja tietoisuutta omasta kulttuurista sekä antaa lapsille mahdollisuus opetella saamelaisia perinnetietoja ja -taitoja. -- Varhaiskasvatuksen henkilöstö ja lapsen vanhemmat pohtivat yhdessä kielen merkitystä varhaiskasvatuspaikan valinnassa. (Inarin kunnan varhaiskasvatussuunnitelma, 2022)

Saamenkielistä varhaiskasvatusta järjestetään päiväkodeissa ja kielipesissä. Päiväkotien pohjoisaamenkielisissä ryhmissä järjestetään varhaiskasvatusta lapsille, joiden äidinkieli on pohjoissaame.

Kielipesä on alle kouluikäisille kielivähemmistöön tai alkuperäiskansan lapsille tarkoitettu varhaiskasvatuspaikka, joka toimii kielikylpymenetelmää käyttäen. Kielipesässä tavoitteena on kielen oppimisen lisäksi kielen elvyttäminen ja kulttuurin vahvistuminen. Kielipesässä toiminta perustuu saamelaiskulttuuriin ja lapsille puhutaan alusta saakka tiettyä saamen kieltä. 


Esi- ja perusopetus

Inarin-, koltan- ja pohjoissaamenkielisten oppilaiden opetuksessa erityisenä tavoitteena on tukea oppilaiden kasvamista kieleensä, kulttuuriinsa ja yhteisöönsä sekä antaa heille mahdollisuus omaksua saamelainen kulttuuriperintö. Tavoitteena on lisätä oppilaiden valmiuksia toimia saamenkielisessä ympäristössä, oppia saamen kieliä ja saamen kielillä. (Inarin kunnan saamenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelma, 2016)

  • Inarin koulussa on suomenkielisten luokkien lisäksi sekä pohjoissaamen- että inarinsaamenkieliset vuosiluokat esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan asti. Näillä luokilla opetus on pääsääntöisesti saamenkielellä. Esimerkiksi taito- ja taideaineita opiskellaan yhdessä eri kieliryhmien ja suomenkielisten luokkien kanssa. Koltansaamea voi opiskella etäopetusluokassa.
     
  • Ivalon koulussa on luokilla esi-6 yksi pohjoissaamenkielinen ja yksi inarinsaamenkielinen luokka, jotka opiskelevat esimerkiksi taito- ja taideaineita yhdessä suomenkielisten ryhmien kanssa. Esiopetusta annetaan inarinsaamenkielisessä sekä pohjoissaamen kielikylpyluokassa. Koltansaamea, inarinsaamea ja pohjoissaamea tarjotaan vapaavalintaisena oppiaineena.
     
  • Sevettijärven koulussa annetaan opetusta suomen kielen lisäksi koltansaameksi.

Saamenkielet toisen asteen opinnoissa
 

  • Ivalon lukiossa voi opiskella pohjoissaamea äidinkielenä (äidinkieli ja kirjallisuus) sekä vieraana kielenä.
     
  • Saamelaisalueen koulutuskeskus on monipuolinen ammatillinen oppilaitos, jossa voi opiskella mm. saamen kieliä ja kulttuureita sekä perinteisiä saamelaisia elinkeinoja, kuten porotaloutta ja saamenkäsityöaloja.
Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: