Apua ja tukea nuorelle
Apua ja tukea nuorelle
Tukea nuorelle
Nuoren elämässä voi tulla eteen monenlaisia huolia tai jaksamiseen vaikuttavia asioita. Esimerkiksi opiskelu, hankaluudet kaveri- tai perhesuhteissa, mielenterveys, päihteet, arjen hallinta tai tunne-elämän haasteet voivat kuormittaa nuorta ja hänen perhettään. Omien pohdiskelujen tai vaikeiden asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Turvallisen aikuisen kanssa keskusteleminen voi auttaa selkeyttämään omia ajatuksia ja löytämään oikeanlaisen avun omaan tilanteeseen.
Lukiossa tai ammattikoulussa opiskeleva nuori saa ensisijaisesti apua ja tukea opiskeluhuollon ja opiskeluterveydenhuollon palveluista. Aina opiskeluhuollon tukitoimet eivät kuitenkaan ole riittäviä ja tarvitaan mukaan muita ammattilaisia nuoren ja perheen avuksi. Sekä opiskelijoille että opiskelun tai työelämän ulkopuolella oleville nuorille löytyy apua erilaisiin elämäntilanteisiin niin oman paikkakunnan muista palveluista kuin etä- ja nettipalveluistakin.
Joskus huolista tai kiperistä asioista voi olla vaikea kertoa kasvokkain. Keskutelun avaaminen aikuisen kanssa voi tuntua aluksi pelottavalta tai hankalalta. Voit käyttää apuna Huoli puheeksi -lomaketta. Täytä lomake ja anna se aikuiselle, jonka kanssa haluaisit jutella mielessäsi olevista asioista.
Omalla paikkakunnalla tai Lapin alueella
- Etsivä nuorisotyö
- Apua huoliin -chat
- Kasvatus- ja perheneuvola
- Perhetyö
- Perhesosiaalityö
- Kuntoutuspalvelut
- Fysioterapia
- Puheterapia
- Toimintaterapia
- Lapin digiNepsy -klinikka
- Kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalvelut
- Laku-perhekuntoutus nepsy-diagnoosin saaneelle 7-15-vuotiaalle ja perheelle
- Oma Väylä –kuntoutus 16-29 vuotiaalle nepsy-diagnoosin saaneelle nuorelle
- Lapin ensi- ja turvakoti
- Nuorisopsykiatria
- Lastensuojelu
Palveluita perheen aikuisille löydät täältä.
Hyödyllisiä nettisivuja
- MLL Nuortennetti lapsille ja nuorille
- SOS-Lapsikylän Apuu-chat 7-15-vuotiaille lapsille ja nuorille
- Sekasin-chat 12-29-vuotiaille nuorille
- Verkkonuorisotalo Loiste 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille
- Mielenterveystalo
- Chillaa-appi
- Nuorten Exit
- Enjaksa.fi lasten ja nuorten vanhemmille
Normaali.fi
Normaali.fi -palvelusta löytyy monenlaisia videoita nuorten elämän eri aiheista. Videoista saa tietoa ja tukea elämän kysymyksiin tai huoliin. Pääset sivustolta suoraan myös Lapin hyvinvointialueen chatteihin, joissa voit keskustella nimettömänä ammattilaisen kanssa.
Ankkuritoiminta
Ankkuritoiminta kohdistuu nuoren hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennaltaehkäisyys. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat poliisi, sosiaali- ja terveyspalveluiden edustajat sekä nuorisotyön ammattilainen. Ankkuritiimin tapaamisiin kutsutaan, kun viranomaisten tietoon on tullut nuorta koskeva rikosepäily, huolestuttavaa tietoa päihteiden käytöstä tai muuta huolta aiheuttavaa toimintaa. Tapaamisessa työntekijät ovat kiinnostuneita nuoren omasta näkemyksestä ja kokemuksesta sekä haluavat varmistua, että nuori saa riittävän tiedon siitä, mitä millaisestakin toiminnasta voi nuorelle seurata. Kun tilanne aiheuttaa huolta, tapaamisessa voidaan yhdessä miettiä, millä tavalla ja kuka voisi nuorta parhaiten auttaa.
Inarissa ja Utsjoella toimii yhteinen Ylä-Lapin ankkuri-tiimi. Ankkuritiimiin voi olla yhteydessä myös nuoren läheinen tai nuori itse.
Voit jättää yhteydenottopyynnön sähköpostitse osoitteeseen ankkuri.lappi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 0295 466 993 (jos numero ei vastaa, jätä sähköpostitse soittopyyntö yllä olevaan osoitteeseen).
Lisätietoa löytyy ankkuritoiminnan verkkosivuilta osoitteesta ankkuritoiminta.fi (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
Pyydä apua! -nappi
Elämässä voi tulla eteen monenlaisia tilanteita, jolloin tarvitaan ammattilaisen apua tai tukea. Omien huolien kanssa ei kannata jäädä yksin. Apua itselle, omalle perheelle tai läheiselle kannattaa hakea hyvissä ajoin.
Pyydä apua! -nappi on matalan kynnyksen yhteydenottokanava lapsiperheiden ja nuorten palveluihin. Nappia painamalla avautuu yhteydenottolomake, jolla voit kysyä neuvoa tai pyytää apua omaan tai läheisesi tilanteeseen liittyen. Voit asioida nimellä tai nimimerkillä. Sinuun ollaan yhteydessä 1–2 arkipäivän aikana.
Yhteydenottoihin vastaavat perhekeskuksen työntekijät. Paikkakunnasta riippuen vastaajat ovat Lapin hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöitä.
Huomioithan, että Pyydä apua! –nappi ei ole akuuttien asioiden tai hätätilanteiden hoitoon. Näissä tilanteissa ota suoraan yhteys 112 tai hyvinvointialueen sosiaalipäivystykseen.
Pyydä apua! on käytössä suomeksi, inarinsaameksi ja pohjoissaameksi. Klikkaa tästä ja pyydä apua! Bivdde veahki! Koijâd iše!