Äitiysneuvolassa seurataan raskauden etenemistä

Raskauden seuranta on äitiysneuvolan keskeinen tehtävä. Äitiysneuvolassa huolehditaan odottavan äidin ja sikiön hyvinvoinnista aina raskauden alkuvaiheesta lapsen syntymän jälkeiseen jälkitarkastukseen saakka. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. 

Ensikontakti äitiysneuvolaan otetaan puhelimitse epäillessä raskautta tai raskauden selvittyä. Raskaustestin voi tehdä kotona tai pyytämällä lähete laboratorioon äitiys- ja seksuaalineuvolasta. Raskauden seurantaan kuuluu äitiysneuvolakäyntejä, jotka ovat Ivalon toimipisteessä. Mikäli raskaana olevia on useampi Pohjois-Inarin alueelta, voidaan äitiysneuvolan terveydenhoitajan tai kätilön kanssa sopia vastaanottoja pidettäväksi myös Inarin kirkonkylällä.

Tästä voit tutustua tarkemmin äitiysneuvolakäyntien sisältöihin.

Raskauden seurantaan kuuluu käyntejä myös Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalla Rovaniemellä. Synnytykset tapahtuvat myös Lapin keskussairaalassa. Mikäli synnytykseen lähteminen tapahtuu ambulanssilla, lähtee kätilö mukaan. Äitiyspoliklinikasta ja synnytyssairaalasta voit lukea lisää Lapin hyvinvointialueen nettisivuilta.

Äitiysneuvolassa on käytössä sähköinen ipana-äitiyskortti, jonka tiedot näkyvät myös äitiyspoliklinikkakäynneillä. Ilmaiseksi ladattava ipana –sovellus toimii myös digineuvolana, joka tarjoaa monipuolisen paketin työkaluja odotuksen ja vauva-ajan haasteisiin.

Ensimmäistä lasta odottaville kuuluu ilmainen hammasvalistus ja tarkastuskäynti hammashoitajalle. Äitiysneuvolasta ohjataan olemaan yhteydessä hammashoitolaan ajan varaamiseksi. Tästä voit tutustua suunterveyden infoon odottaville perheille.

Yhteystiedot
Kätilö Jenna Komulainen
puh. 040 849 6389
soittoaika arkisin klo 8-9

Ivalon terveyskeskus, neuvola
Sairaalantie 15


Neuvolan perheohjaaja

Neuvolan perheohjaaja työskentelee äitiys- ja lastenneuvolassa. Neuvolan perheohjaus on lyhytaikaista, matalan kynnyksen tukea lasta odottaville ja neuvolaikäisten lasten perheille. Perheohjauksen tavoitteena on auttaa ja tukea perheitä arjen erilaisissa tilanteissa ja huolenaiheissa.

Lue lisää perheohjaajan antamasta tuesta


Perhevalmennus

Perhevalmennuksia tarjotaan ensimmäistä lasta odottaville raskausviikoilla 24-38. Valmennuksia järjestetään moniammatillisesti neljä kertaa vuodessa neljän viikon jaksoissa. Valmennus tarjotaan myös uudelleen synnyttäjille, jos toinen vanhemmista odottaa ensimmäistä lastaan sekä maahanmuuttajille, jotka odottavat ensimmäistä Suomessa syntyvää lasta.

Perhevalmennusten aihealueet:

  • Synnytys - Äitiysneuvolan terveydenhoitaja/kätilö
  • Lantionpohja ja suun terveys – Fysioterapeutti ja hammashoitaja
  • Ensi viikot vauvan kanssa ja imetys – Lastenneuvolan terveydenhoitaja ja imetystukiäiti
  • Vanhemmuus ja parisuhde – Neuvolan perheohjaaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja
  • Perhevalmennukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: