Kulturtjänster

Det mångkulturella Enare vill med sin kommunala verksamhet skapa goda förutsättningar för bevarandet av olika kulturformer samt spara den materiella och andliga kulturen.


Enare och traditionella evenemang

Ivalo Pelimannipäivät (Ivalo spelmannadagarna) har sedan 1974 samlat spelemän från olika delar av Finland, Lappland och Nordkalotten. Evenemanget Lapin Kultaviikko (Guldveckan i Lappland) i början av augusti har sin start i Lemmenjoki sedan år 1987. Enaredagarna firas i slutet av augusti då man bekantar sig med den egna kulturen: sejtplatserna (samisk offerplats), guldområdena, sameområdena... Teaterevenemanget Teatterisavotta har från 1991 under en vecka i september visat teaterföreställningar, undervisat, berättat sagor och ordnat kvällsevenemang samt givit teatermusikuppvisningar inom hela kommunen.
Enare har mottagit priset Valtakunnallinen teatteriteko (Riksomfattande teatergärning) tack vare evenemanget Kaamosviikko (Polarveckan) som under 20 år har presenterat kulturen i Enare i början av november. Sedan 1981 har man spelat jazz i Kaamosjazz (Polarjazz) det sista veckoslutet i november. Skabmagovat − Bilder från polartiden presenterar filmproduktion i anknytning till ursprungsbefolkningen på Samemuseet Siida i Enare kyrkby under januari månads polartid.

Enare och samekulturen

Enare är i Finland samernas centrum. Representanterna för samekulturen i Enare har med sin egen kultur även lyft fram Enare som kommun. I och med de tre rika samekulturerna finns i Enare Samemuseet Siida, Sameradion, Sametinget, Samekyrkan
 

 

Print icon print page
share page: