Koronainfoa yrityksille

Inarin kunnan elinkeinotoimi kerää tälle sivulle tietoa koronavirustilanteesta erityisesti yritysten toiminnan kannalta. Nyt on tärkeä seurata uutisia, sillä ajantasaisinta tietoa tulee koko ajan lisää. Sivustoa täydennetään koko ajan. 

Korona-info

Inarin kunnan yritysneuvonta

Elinkeinotoimessa me kaikki olemme töissä ja palvelemme teitä asiakkaita mielellään, olipa kyseessä perinteinen yritysneuvonta tai muu asia, kuten vaikkapa koronatilanteen aiheuttamat huolet, mutta nyt toimitaan poikkeuksellisin viestintävälinein. Koronavirustilanteen johdosta yritysneuvontaa ei voida antaa lähikontaktissa, mutta yritykset voivat varata neuvonta- tai keskusteluajan Skype-, puhelin- tai Teams-yhteydellä. Nordican työntekijöiden yhteystiedot löydät tämän sivun alareunasta. Koko vakinainen henkilökunta palvelee teitä yritysneuvonnassa.

Rahoitusta ja rahoitusapua

Tässä tietoa pankkien ja rahoittajien ohjeisiin:

Verottajan ohjeet

Maksujärjestelyn ehtoja helpotetaan koronatilanteesta johtuen. Valtionvarainministeriö valmistelee lakimuutosta maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskoron tilapäisestä alentamisesta. Samalla Verohallinto joustavoittaa maksujärjestelyn muita ehtoja. Uutta järjestelyä voi hakea 21.4. lähtien.
Muista ilmoittaa saadut koronatuet ja avustukset veroilmoituksessa. Suomen Yrittäjien artikkeli

Te-palvelujen ja KELA:n ohjeet

Työnantaja: Henkilöstön muutostilanteet ja  Lomauttaminen

Työntekijä: Koronan seurauksena myös lomautukset voivat olla mahdollisia. Lomautukset voivat johtua esimerkiksi matkustusrajoitteista, kulutuksen vähenemisestä tai siitä, että merkittävä osa työyhteisöstä on karanteenissa. Työntekijä, jos sinut lomautetaan, lue lisää.

Yritys-Suomi: Yritys-Suomen Talousapu neuvoo talousvaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Ajankohtaista tietoa KELA:lta työnantajalle

Apua ja muuta konsultaatiota

 

ProAgria on avannut neuvontapuhelimen maaseudulla toimiville yrittäjille (ei maatiloille), jossa voidaan kartoittaa tilannetta ja poluttaa erilaisia etenemisvaihtoehtoja. Tämän lisäksi meillä on muiden instrumenttien kautta tarjota apua yrityksen terveyttämiseen, liiketoiminnan järjestelyihin että rahoituksen järjestämiseen. Lue esite.

Lapin yrittäjien vertaistuki:  Vertaistukea ja vastauksia kiperiin kysymyksiin löydät myös #ostapieneltä Facebook-ryhmästä. Suomen Yrittäjät keskittää Facebookissa vastaamisensa tähän ryhmään ja omalle Facebook-seinälleen. Facebook-ryhmässä Suomen Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15–20. Koronaviikkojen ajan ryhmää moderoi kolme tuntia päivässä psykoterapeutti. Ryhmään voit liittyä täällä: https://www.facebook.com/groups/ostapienelta.

Inarin Yrittäjät ry pyytää jäseniään pitämään ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen inarin@yrittajat.fi, jotta yksittäiset hallituksen jäsenet eivät kuormittuisi entisestään tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. 

Suomen Yrittäjillä on hankintaneuvoja jokaisessa maakunnassa. Kriisin aikana maksutonta neuvontaa yrittäjille ja hankintayksiköille tarjotaan edelleen, nyt erityisesti puhelimella ja sähköisesti. Lapin hankinta-asiamies on Susanna-Sofia Keskinarkaus, susanna-sofia.keskinarkaus@yrittajat.fi, gsm 044 509 0277. 

Kuntien on erityisen tärkeää miettiä nyt hankintoihin elinvoimaa edistäviä kriteerejä. Kaikkein tärkeintä on jakaa hankinnat osiin esimerkiksi tuoteryhmittäin ja alueittain ja valita hankintaan monta yritystä toimittajaksi. Lisätietoja hankintojen jakamisesta osiin: yrittajat.fi/sites/default/files/julkisten_hankintojen_jakaminen_osiin.pdf

Alueen matkailupalvelut

Inari-Saariselkä Matkailu Oy (ISM) tiedottaa matkailijoita Inarisaariselka.fi-sivustollaan suomeksi ja englanniksi.

Lisäksi ISM tiedottaa ajantasaisesti omia jäseniään käytössä olevan tiedotusalustansa kautta. Nordica jakaa tietoa kaikille yrittäjille etenkin tämän nettisivuston sekä osin myös Inarin kunnan yritys- ja kehittämispalveluiden facebook-sivuston kautta. Ota tarvittaessa yhteys Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Marja Kumpuniemeen, marja.kumpuniemi@inarisaariselka.fi

Eu-hankerahoittajien ohjeet hanketoimijoille

Rakennerahaston ohjeet ESR- ja EAKR-hankkeille: Peruuntuneista toimenpiteistä aiheutuneiden kustannusten tukikelpoisuus

Saavutettavuus

Koronavirustaudin oirearvio Omaolosta

Jotta kaikille Suomen asukkaille olisi tarjolla luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää informaatiota sekä mahdollisuus rauhoittaa huoltaan tartunnasta silloinkin, kun se on aiheetonta, on Omaoloon avattu koronavirustaudin oirearvio. Kysely on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja se on toteutettu yhteistyössä THL:n ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa

Yleistä Suomen hallitukselta

Hallituksen linjauksista saat tietoja täältä.

Inarin kunta toimii vastuullisesti ja turvaten yrittäjien, matkailijoiden sekä paikallisten turvallisuutta - noudatamme hallituksen linjauksia ja tästä syystä osa palveluista on karsittu ja tapahtumia peruttu.

Inarin kunnanyrityspalvelut toimii etänä

Inarin kunnan yritys- ja kehittämispalvelut on siirtynyt etätöihin toistaiseksi. Tavoitat meidät puhelimitse ja sähköpostitse. 
Asiakastapaamiset ja kokoukset hoidamme tänä aikana mieluiten etäyhteyksin. Katso yhteystietomme

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: