Riskiryhmien suojeleminen on nyt jokaisen inarilaisen tehtävä

23.03.2020

23.3.2020 Kunnanjohtaja Toni K. Laineen viesti kuntalaisille


Hyvä inarilainen,


elämme poikkeuksellisia aikoja. Meillä on käsissämme tilanne, jollaista emme ole koskaan aiemmin rauhan oloissa kokeneet. Maailmanlaajuinen pandemia ja valmiuslain käyttöönoton tuomat rajoitukset arjessamme.


Haluan painottaa, että koronavirus ei ole tavallinen flunssa, vaikka moni nuori ihminen saattaakin sairastaa taudin erittäin lieväoireisena ja nykytiedolla virus ei ole erityisen vaarallinen lapsille ja nuorille. Kyseessä on kuitenkin erittäin vaarallinen virus erityisesti ikäihmisille sekä riskiryhmiin kuuluville.


Pyydän kaikkia inarilaisia harkitsemaan tarkasti tulevien viikkojen toimintaansa. Kyse ei ole vain meistä itsestämme vaan meistä kaikista. Kaikilla meillä on perhe- tai tuttavapiirissämme ikäihmisiä, astmaatikkoja, diabeetikkoja, syöpähoidoissa olevia tai esimerkiksi immuunivastetta heikentäviä hoitoja saavia henkilöitä. Siksi toivon, että myös ansiokkaasti kauppojemme lanseeraamilla aamun riskiryhmätunneilla asioivat ymmärtävät, että täysin terveen näköinen nuori aikuinen voi olla riskiryhmään kuuluva.


Pitäkäämme kaikista riskiryhmiin kuuluvista huolta. Tällä hetkellä huolehdimme heistä parhaiten pitämällä fyysistä etäisyyttä ja kuten presidentti Niinistökin totesi, olemalla henkisesti lähellä.


Tätä kirjoittaessani tilanne Inarissa on vielä rauhallinen, mutta mikäli valmiuslain käyttöönoton myötä asetetut rajoitustoimenpiteet eivät pure, epidemia tulee leviämään myös Inariin, aiheuttaen valtavan paineen terveydenhuoltoomme. Tehohoidon kapasiteetti koko Lapin alueella on rajallinen.


Sanon asian suoraan. Jos epidemiaa ei onnistuta rajaamaan, lukuisia inarilaisia tulee sairastumaan vakavasti. Vaikka itse selviäisit taudista vähällä, se saattaa naapurissa ja mummolassa aiheuttaa täysin erilaisen, vakavan tilanteen.


Erityisesti te hyvät inarilaiset ikäihmiset: Vaikka itse kokisittekin olevanne täysissä ruumiin ja sielun voimissa, toivon että otatte tilanteen sen vaatimalla vakavuudella. Haluamme kuulla jatkossakin tarinoitanne. Lapset kaipaavat halattavia isovanhempia ja suvut maaperää, johon juurtua. Kokemus opettaa, missä kelissä Inarijärvelle, Muddukselle tai tunturiin voi lähteä. Nyt vakavan myrskyn merkit ovat taivaalla. Pysykää kotona ja ulkoilkaa, mutta välttäen muita ihmisiä.


Jos käytte kaupassa ja apteekissa itse, peskää kätenne saippualla ennen ja jälkeen käynnin ja käyttäkää esimerkiksi puhtaita hansikkaita. Älkää koskeko paljain käsin porraskäytävän kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Muistakaa hyvä käsihygienia myös roskia viedessä ja postia hakiessa. Inarin kunta tarjoaa teille maksutonta asiointiapua tarvittaessa. Puhelinnumerot apua varten löydätte esimerkiksi 25.3. ilmestyvästä Inarilaisesta, Inarin kunnan kotisivuilta tai yli 70-vuotiaille inarilaisille kotiin lähetetystä ohjekirjeestä.


Monelle ikäihmiselle on ollut tärkeää osoittaa pärjäävänsä yksin. Nyt ei kuitenkaan ole oikea aika olla jääräpäinen tervaskanto, vaan taipuva tunturikoivikko. Tilanne vaatii poikkeuksellista joustavuutta ja vastuuntuntoa kaikilta kuntalaisilta. Kun jokainen meistä inarilaisista suojelee omalla vastuullisella toiminnallaan riskiryhmiin kuuluvia, teemme näin samalla kaikkemme kriittisen henkilöstömme kapasiteetin riittämiseksi.


Tästäkin selviämme, yhdessä.


Inarissa 23.3.2020

Toni K. Laine
kunnanjohtaja

Kommentointi

Otsikko:
Sähköposti:
Kommentti: