Parvovirustartuntoja koiranpennuilla

julkaistu: to 14.02.2019 klo 14:11
Myös Pohjois-Lapin alueella on todettu parvovirustartuntoja koiranpennuilla. Parvovirus voi aiheuttaa vakavan suolistotulehduksen, jonka oireina ovat voimakas oksentelu ja ripulointi. Se voi etenkin hoitamattomana johtaa voimakkaaseen kuivumiseen ja jopa menehtymiseen. Riskiryhmässä ovat erityisesti 6 vk-6 kuukauden ikäiset pennut, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa, mutta joilta emolta saadut vasta-aineet ovat hävinneet, sekä yleiskunnoltaan heikommat yksilöt.

Tauti tarttuu ulosteiden ja muiden eritteiden välityksellä, ja voi kulkeutua helposti mm. kengänpohjissa ja vaatteissa paikasta toiseen. Virus on erittäin säilyvä myös talvisin ja voi pysyä ympäristössä jopa 7kk, sisätiloissakin pari kuukautta. Taudin itämisaika on yleensä 3-7 vrk. Tartunnan saanut koira voi erittää virusta ympäristöönsä jo ennen oireiden ilmentymistä ja jopa 2-3 viikkoa oireiden alkamisesta.

Parhaiten suojaat pentusi rokottamalla sen ja pitämällä erillään rokottamattomista koirista sekä mahdollisesti saastuneesta ympäristöstä. Parvorokotus kuuluu normaaliin rokotusohjelmaan sisältyvään nelosrokotteeseen. Erityisessä riskissä olevia pentuja on mahdollista alkaa rokottaa jo 6 vk ikäisenä jatkaen 16 viikkoon asti.

Sairastuneet lemmikit tarvitsevat tukihoitoa. Tärkeää on myös huolehtia hygieniasta ja eristää potilas. Tartunta voidaan varmistaa laboratoriossa ulostenäytteestä tehdyllä testillä.

Inarin kunnan eläinlääkärit