Johtavan lääkärin rokotustiedote 12.11.2021

12.11.2021

Hyvät inarilaiset,

koronatilanne on valtakunnallisesti ja koko Euroopan alueella selvästi pahentunut ja sairaalakuormitus on kasvanut. Inarissa on viime aikoina ollut yksittäisiä tapauksia ja altistuneet on saatu kartoitettua. Matkailu alkaa marraskuun lopussa täydellä teholla myös Inarissa. On tärkeää, että suojaamme itsemme ja lähimmäisemme ja pidämme kunnalle tärkeän elinkeinon käynnissä. Jokainen rokottamaton tulee sairastamaan koronan tulevaisuudessa. Tauti on ja pysyy keskuudessamme valitettavasti, ja vain rokotuksella voit suojautua vakavalta tautimuodolta. Jos kolmekymmentävuotias perusterve ei ota rokotetta, on kuin pelaisi venäläistä rulettia kohtalollaan, joutuuko tehohoitoon vai selviääkö lievällä tautimuodolla. Toivon ja vetoan, että rokottamattomat kuntalaiset hakisivat koronarokotteen, niin pääsemme joskus maskeista ja rajoituksista eroon.

Inari pärjää valtakunnallisessa vertailussa varsin hyvin. Lähes 87 prosenttia yli 12-vuotiaista kuntalaisista on saanut ensimmäisen koronavirusrokotteen ja toisenkin 82 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä kääntämään tartuntoja ja sairaalahoidon tarvetta laskusuuntaan. Edelleen on erittäin tärkeää, että jokainen ottaa rokotteen, jos ei vielä ole sitä tehnyt. Rokotus suojaa erittäin hyvin vakavalta koronavirustaudilta ja auttaa suojaamaan myös läheisiä. Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla. Elo-lokakuussa 2021 rokottamattomat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 19 kertaa useammin kuin kaksi kertaa rokotetut.

Myös influenssarokote on tärkeä riskiryhmäläisille ja heidän lähipiirilleen. Vielä ei yhtään influenssatapausta ole diagnosoitu Inarissa, mutta asiantuntijat ennustavat kohtalaisen vilkasta influenssakautta.  Muistutan myös pneumokokkirokotteesta riskiryhmäläisille. Rokote vaatii reseptin, mutta ottamalla yhteyttä terveyskeskukseen resepti järjestyy. Rokote on toistaiseksi omakustanteinen, mutta yksi rokote antaa tämän hetkisen tiedon mukaan loppuelämän suojan pneumokokin aiheuttamia tauteja vastaan.

Juhlakauden lähestyessä on tärkeä juhlia ryhmässä vain terveenä ja täysin rokotettuna. Muistetaan pestä kädet ja käytetään käsidesiä. Jos sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, älä osallistu pienenkään porukan kokoontumiseen, vaikka olisit rokotettu. Pysyttele tällöin kotona, ja jos oireesi ovat vakavia, mene lääkäriin. Jos tiedän altistuneesi koronavirukselle, hakeudu testiin lievissäkin oireissa. Vaikka kaksi kertaa rokotettuja ei enää pääsääntöisesti velvoiteta koronatestiin, ei koskaan ole väärin käydä testissä varmuuden vuoksi.

Käytä kasvomaskia yhä erityisesti julkisissa sisätiloissa, jos etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa pitää maskia. Käytä maskia erityisesti, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.

Hyvää ja terveysturvallista pikkujouluaikaa!

Outi Liisanantti, johtava lääkäri. P. 0400699330

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: