Johtavan lääkärin koronatiedote 23.9.2021

23.09.2021

Inarin kunnassa on viimeisen viikon aikana ollut yksittäisiä nuorten ihmisten koronavirustapauksia rokottamattomilla tai vain osin rokotetuilla henkilöillä. Varsin mukavasti on kunnassa päästy kuitenkin aloittamaan syksyn harrastustoimintaa ja rajoituksia on saatu purettua.

Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa koronarokotetta.  Edelleen törmään työssäni rokottamattomiin potilaisiin. Osa pelkää rokotetta, osa syyttää kiirettä. Ajanvaraus on varsin vaivatonta, numero on 040 - 571 8515.   Ajanvarausnumerot ovat avoinna arkisin klo 8.30 - 11 ja 12 - 14. Tällä hetkellä käytössä on molemmat mRNA-rokotteet, valinnasta voi halutessaan keskustella terveydenhoitajan kanssa. Molemmat ovat tehokkaita myös deltavarianttia vastaan suojaamaan vakavalta koronavirusinfektiolta. Ensimmäisen annoksen jälkeen suojateho sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan on jopa 80 prosenttia. Toinen rokoteannos on kuitenkin tärkeä, sillä sen jälkeen rokotteiden suojateho sairaalahoitoa vaativaa tautia vastaan nousee jo yli 90 prosenttiin. 

Koronarokotusta suositellaan 12 vuotta täyttäneille nuorille, sillä rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Myös lapset ja nuoret voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät. Lasten ja nuorten koronatautiin on lisäksi kuvattu liittyvän harvinaisena jälkitautina vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota.

KORONATESTAUKSESSA noudatetaan Inarin kunnassa THL:n ohjeita.

Pääsääntöisesti täysin rokotetut (2 rokotusta) eivät tarvitse testausta. Poikkeuksena testataan, jos toisesta rokoteannoksesta on alle viikko aikaa, jos tiedossa on vahva altistus tai jos oireinen on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijä tai kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Lasten koronailmaantuvuus on edelleen huomattavasti pienempi kuin rokottamattomien aikuisten. Rokotuskattavuuden noustessa koronaviruksen kierto väestössä vähenee ja muut hengitystievirukset yleistyvät jälleen, kun kontaktit lisääntyvät. Lasten oireilun syynä onkin nyt todennäköisimmin joku muu virus kuin korona.

Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, suositellaan, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. 

Alle 12-vuotiaat oireiset eivät pääsääntöisesti tarvitse testausta, ellei tiedossa ole vahva altistus. Jos alle 12-vuotiaan perheessä on yli 16-vuotiaita rokottamattomia perheenjäseniä, tulee oireinen lapsi viedä testiin.  

Flunssainen lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen. Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Inarin kunnassa on täysin rokotettuja 60 % ja ensimmäisen rokotteen saaneita 76 %. Tämä on hyvää valtakunnallista keskitasoa. Kolmas rokotusannos annetaan nyt niille, jotka ovat alkuvuodesta saaneet ensimmäisen ja toisen rokotuksen lyhyellä (alle 6 viikkoa) aikavälillä. Pääsääntöisesti rokotussarjaa täydennetään samalla rokotteella kuin aiemmat rokotukset. Alle 30-vuotiaille miehille ei kolmatta rokotusta vielä suositella, sillä Yhdysvalloissa ja Israelissa on RNA-rokotteisiin liitetty mahdollinen lisääntynyt sydänlihastulehduksen riski varsinkin nuorilla miehillä. Myös Suomessa sydänlihastulehdukset ovat THL:n seurannan mukaan rokotetuilla lisääntyneet, mutta tapaukset ovat harvinaisia suhteessa rokotettujen kokonaismäärään. Havainnot noudattavat muissa maissa saatuja tuloksia, eivätkä anna aihetta muuttaa THL:n suosituksia ensimmäisen tai toisen koronarokoteannoksen ottamisesta. Muistettava on myös, että itse koronavirustauti kasvattaa sydänlihastulehduksen riskiä. 

Kohta alkaa myös influenssarokotuskausi. Kunta tiedottaa rokotuksista loka-marraskuussa.  Influenssarokottaminen on tärkeää koronaepidemian aikana siksi, että samanaikainen influenssan ja COVID-19-taudin sairastaminen voi pahimmillaan johtaa vakavaan taudinkuvaan.

Toivon kaikille terveellistä ja kuulasta kaunista syksyä! Paljon on koronaviruksesta opittu ja Inarin kunnassa pärjätty todella hyvin. Virus on kuitenkin sitkeä vastustaja, joten muistetaan edelleen noudattaa hyvää käsihygieniaa ja maskien käyttöä, näin vältymme toivottavasti myös tavallisilta flunssaviruksilta!

Outi Liisanantti
johtava lääkäri

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: