Itsenäisyyspäiväviikolla runsaasti tapahtumia Inarissa

julkaistu: ti 28.11.2017 klo 14:53


Itsenäisyyspäiväviikon aluksi maanantaina 4.12. Inarin kunnan koulujen oppilaat ja opiskelijat pääsevät nauttimaan Anssi Kelan tähdittämästä Suomi 100 -juhlakonsertista.

Kulttuuritila Kuulaassa avataan maanantaina Inarin kunnan varhaiskasvatuksen, Ivalon ala-asteen koulun, Ivalon lukion ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen yhteisnäyttely Minun Lappini. Näyttelyssä lähestystään 100-vuotiasta Suomea ja Lappia eri näkökulmista. Luonto on alueemme kantava voimavara, mikä näkyy vahvasti oppilastöissä. Näyttely on esillä Kuulaassa itsenäisyysviikon ajan.

Inarin kunnan pääkirjastossa puolestaan on näytillä Ivalon yläasteen koulun oppilaiden töistä koottu Inarijärvi-näyttely 4.–31.12. Ivalon yläasteen oppilaat tutustuivat Inarijärveen eri aihealueiden kautta. Teemaviikolla käsiteltiin Inarijärveä esimerkiksi taiteen, käsitöiden, musiikin, luontokuvauksen ja eräkirjallisuuden kautta. Oppilaat kokosivat myös yleistietoa Inarijärvestä, sen luonnosta, kalalajeista ja paikannimistä. Tilastotietojakin kerättiin, eikä saamen- ja englanninkielisiä esityksiäkään unohdettu. Oppilaiden mediaryhmä tallensi teemaviikon tapahtumat. Näistä töistä ja tuotoksista on nyt koottu näyttely Ivalon pääkirjastoon joulukuun ajaksi.

Maanantaina 4.12. järjestetään myös kunnanjohtajan Toni K. Laineen itsenäisyyspäivän vastaanotto Inarin kunnan koulujen 4.-luokkalaisille. Vastaanotosta luodaan Inarin peruskoulujen 4.-luokkalaisille vuosittainen perinne.

Itsenäisyyspäivän viralliset Etkot järjestetään tiistaina 5.12. pääkirjastossa klo 9–15. Ohjelmassa on satuja ja leikkejä lapsille, musiikki- ja runoesityksiä, kirjaesittelyjä, yhteislaulua sekä Tarinoiden Inari -äänitearkiston uusien sovellusten esittelyä.

Ivalon terveyskeskuksessa itsenäisyyspäivää juhlitaan niin ikään etukäteen 5.12. klo 15 alkaen kakkukahvien ja musiikkiesitysten merkeissä. Vuodeosaston potilaille, heidän omaisilleen ja talon henkilökunnalle järjestettävän juhlan juhlapuhujaksi tulee kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari.

Varsinainen Suomi 100 -itsenäisyyspäiväjuhla alkaa 6.12. klo 11 jumalanpalveluksella Ivalon kirkossa, josta on kuljetus sankarihaudoille klo 11:45. Itsenäisyyspäivänä muistetaan erityisesti heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden. Eri puolilla maata oleville sankarihaudoille muodostetaan kunniavartioita, joissa haudan kohdalla seisoo samanikäinen ja samaa sukupuolta oleva henkilö kuin vainaja oli kuollessaan. Ivalon hautausmaan sankarihaudoilla nähtävä kunniavartio on Suomen pohjoisin.

Inarin kunta hakee vielä vapaaehtoisia itsenäisyyspäivän kunniavartioon seuraavasti: miehet iältään 19–36 vuotta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 5.12. klo 13.00 mennessä kansalaisopiston rehtori Jyrki Kivelle, 0400 342 520, jyrki.kivi@inari.fi.

Suomi 100 -itsenäisyyspäivän juhla ja Inarin kunnan 140 -vuotisjuhla järjestetään kunnantalolla klo 13 alkaen. Ohjelmassa on kunnanjohtajan juhlapuhe, valtuuston pj. Anu Avaskarin ja hallintojohtaja Pentti Tarvaisen Inari 140 vuotta -katsaus, musiikkiesityksiä, ystävyyskuntien tervehdykset sekä Inarilaisteko- ja Rock Inari -palkintojen luovuttaminen.

Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Elokuvateatteri Aslakissa 6.12. ja Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa 9.12. klo 17. Liput 12 € / 10 €.

Suomi 100 -tapahtumia järjestetään Inarissa myös itsenäisyyspäiväviikon jälkeen.

Katso kaikki loppuvuoden tapahtumat: www.inari.fi/fi/tapahtumat

Lisätietoja: kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7446, mirja.karjalainen@inari.fi