UNELMA JÄÄMERESTÄ – Petsamo kartoissa

02.10.2017 - 31.10.2017
Alkaa 00:00 - Loppuu 00:00

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston toteuttama näyttely on saanut Lapin aluehallintoviraston hankeavustusta.

Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa -näyttely esittelee monipuolisen valikoiman Petsamon karttoja laadukkaina kopioina. Esillä on kymmeniä karttoja, joukossa myös ennen julkaisemattomia. Näyttely on esillä Pääkirjastossa Ivalossa 2.10. – 31.10.2017. Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikoina arkisin ma-to klo 10–19 , pe 10–17 ja la 10–15.


Ensimmäiset maininnat Petsamosta ja Suonikylästä löytyvät jo 1600-luvun kartoista. Unelma Jäämerestä on elänyt suomalaisten keskuudessa vuosisadat. Unelma tuli todeksi kuin lahjana vasta itsenäistyneelle Suomelle. Rajaviiva Neuvostoliiton kanssa vedettiin viivoittimella halki kylien ja erämaiden. Suomalaiset tutkivat ja kartoittivat Petsamoa 1920- ja 1930-luvuilla, sillä uusi alue haluttiin ottaa haltuun ja tehdä siitä kiinteä osa Suomea.
Näyttely esittelee karttojen kautta Petsamon historiaa osana Suomen historiaa. Keskeisiä näkökulmia ovat rajat ja niiden muutokset, kartoitus, kulkuväylien historia ja kolttasaamelaiset alueen alkuperäisenä väestönä.


Erkki Liljan Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolle lahjoittama kartta-aineisto on näyttelyn keskeinen osio. Karttoja ja muuta aineistoa on myös lukuisilta Petsamo- ja kartta-asiantuntijoilta, Maanmittauslaitokselta, Kansallisarkistosta, Mobilialta, Oulun maakunta-arkistosta, Lapin maakuntamuseosta, Suomen Kuvalehdeltä, Suomen maantieteelliseltä yhdistykseltä sekä kirjoista ja lehdistä. Vanhimmat esillä olevat kartat ovat Rovaniemen kaupunginkirjaston omista kokoelmista.


Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston toteuttama näyttely on saanut Lapin aluehallintoviraston hankeavustusta. Näyttely on osa Suomi 100 – juhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyä täydentää Petsamo -aiheinen aineistonäyttely, johon on koottu teoksia Inarin kunnankirjaston kokoelmasta.


Tervetuloa näyttelyyn!

Lisätietoja:
Inarin kunnan pääkirjasto
Eija Leivo puh. 040-830 4886
kirjastotoimenjohtaja


Näyttely on osa Suomi 100 – juhlavuoden ohjelmaa.

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: