Muistot osaksi historiaa Digitointipäivä

26.09.2017
Alkaa 10:00 - Loppuu 18:00

Tallenna saamelaisalueen paikallishistoriaa

Muistot osaksi historiaa Digitointipäivä tiistaina 26.9. KLO 10-18 Inarin kunnan pääkirjastossa, Ivalossa.

Lisätietoa tapahtumasta täällä: http://arkisto.fi/saamenmaa

tai Facebookista

Onko sinulla tai perheelläsi valokuva-albumeissa tai pöytälaatikon uumenissa tallessa saamelaisalueen historiaan liittyviä kuvia tai muita aineistoja esimerkiksi Lapin sodan, evakon tai Lapin jälleenrakentamisen ajalta? Jos vastasit kyllä, niin nyt sinulla on ainutkertainen mahdollisuus tallentaa sukulaistesi tai läheistesi muistot jälkipolville.

Miksi mukaan?

Moni haluaisi nähdä kotien pöytälaatikoissa olevia vanhoja valokuvia, negatiiveja ja asiakirjoja, joiden digitointiin tai julkaisuun ei tähän saakka ole ollut toimivaa ratkaisua. Paljon vanhaa aineistoa on myös aikojen saatossa kadonnut, mikä tekee kotien historiallisista aineistoista entistä arvokkaampia. Monien hallussa on silti sota-aikaa, evakkoa ja saamelaisalueen jälleenrakennusaikaa koskevaa historiallista aineistoa. Digitoimalla ja tallettamalla ne yhteiseen avoimeen tietokantaan aineistot säilyvät ja kulttuuriperintömme rikastuu. Myös kaikki alueen normaalielämää kuten elinkeinoja, asutusta tai ympäristöä koskevat aineistot ovat varmasti monia kiinnostavia.

Kuinka osallistun?

Osallistuminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain saapua paikalle aineistojesi kanssa. Saat apua aineiston digitoinnissa kirjastoon tuoduilla digitointiasemilla. Mikäli sinulla on hallussasi jo valmiiksi digitoituja aineistoja, voit tuoda ne mukanasi esim. muistitikulla. Digitoidut aineistot tallennetaan sapmi.topoteekki.fi -osoitteessa olevalle alustalle, jossa ne ovat yleisön katseltavissa. Digitoidun aineiston pitkäaikaissäilytyksestä vastaa Kansainvälinen arkistotutkimuksen keskus ICARUS (www.icar-us.eu). Mikäli haluat aineistosi itsellesi myös digitoituna, ota oma muistitikku mukaan. Alkuperäiset aineistot jäävät luonnollisesti sinulle.

Entä jos aineistoni ei ole saamelaisaineistoa?

Ei haittaa! Kaikki nykyisen saamelaisalueen historiaa valottavat aineistot, niin kuvat kuin asiakirjat, ovat tervetulleita Topoteekin kautta yleiseen tietoon ja luovutusehtojen salliessa myös uudelleenkäyttöön.

Entä aineiston käyttöoikeudet?

Tiedostot tallennetaan Topoteekkiin karttapohjalle, josta kaikki kiinnostuneet voivat nähdä tietylle alueelle sijoittuvat kohteet. Tekijänoikeus- ja henkilörekisterisyistä digitoinnissa suositaan sota-aikaista tai sitä vanhempaa aineistoa mutta mikäli ongelmia ei ole, myös uudemmat aineistot soveltuvat Topoteekkiin. Tähän asiaan saat apua digitointitapahtumassa.

Luovuttajat päättävät itse aineistonsa käyttöoikeudesta. He voivat joko pidättävät kaikki oikeudet aineistoon (yleisöllä vain katseluoikeus) tai antavat sille Creative Commons -lisenssin. Tällöin Topoteekin käyttäjät voivat tiettyjen käyttöehtojen puitteissa ladata aineiston esim. kirja- tai kotisivukäyttöön. Suosituksena on laajemman Creative Commons -lisenssin myöntäminen, mutta päätös on sinun.Tarkempaa opastusta sinulle sopivimman lisenssin valintaan saat tapahtumassa.

Kuka tapahtuman järjestää?

Digitointipäivä on osa eurooppalaista Community as Opportunity (CO:OP) -projektia (www.arkisto.fi/coop). Mukana tapahtuman järjestelyissä ja Saamelaisalueen Topoteekin ylläpitäjänä on myös Kansallisarkistoon kuuluva Saamelaisarkisto. Community as Opportunity -hankkeen keskeisiin päämääriin kuuluu yksityishenkilöiden hallussa olevien historiallisten aineistojen digitointi, jakaminen ja pitkäaikaissäilytys.

Mikä merkitys hankkeella on Saamelaisalueelle?

Osallistumisesi digitointiin on arvokas panos saamelaisalueen paikallishistorian taltiointiin ja yhteisen eurooppalaisen kulttuuriperinnön tunnetuksi tekemiseen. Tavataan siis pääkirjastossa 26. päivä!

Lisätietoja

Saamelaisarkistonhoitaja Suvi King
Kansallisarkisto
suvi.king@arkisto.fi
Puh.+358 29 533 7221

Kehittämispäällikkö Tomi Ahoranta
Kansallisarkisto, Community as Opportunity -hanke
tomi.ahoranta@arkisto.fi
puh. 029 533 7004

Digitointipäivässä myös mukana:

Inarin kunta

Tule mukaan!

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: