Miina Sillanpää ja aikalaiset -esitys

17.12.2017
Alkaa 15:00 - Loppuu 16:00

Miina Sillanpää ja aikalaiset

-teos pohjautuu lehtijuttuihin, puheisiin ja muihin hänen aikalaisten kirjoituksiin. Teos on katsaus siihen, mitä mieltä Miina Sillanpää oli ja mitä mieltä Miinasta oltiin aikoinaan. Olihan Miina Sillanpää Suomen historian ensimmäinen naisministeri. Teoksen takana Ritva Savela ja Kaisa Tanhua.

Itsenäisyytemme juhlavuosi jäisi torsoksi, jos mukana ei olisi Suomen ensimmäisen naisministerin esittelyä. Siis Vilhelmiina Riktigin, jolla olisi varmaan jo syntymäpäiväliputus, ellei päivää olisi varannut Mannerheim. Tämä Vilhelmiina syntyi 151 vuotta sitten. Miina tuli nimeksi neitokaisen lähtiessä Jokioisista suureen maailmaan; hän tarvitsi henkilöpaperit ja muutatti niitä hakiessaan sukunimen kotitorppansa mukaan Sillanpääksi lyhentäen samalla etunimen: Että osaan ne itsekin lausua.


Kuulaassa esitettävä Miina Sillanpää ja Aikalaiset ei ole näytelmä. Siinä ei tehdä oikein paljon hassuja naamanilmeitä, eikä olla huvittavia juoppoja, eikä puhuta hauskoja kaksimielisiä tai rivoja juttuja.


"Luennoitsijat" Kaisa Tanhua ja Ritva Savela uskovat kuitenkin lujasti sanan voimaan. Niin kovaa on rankimmillaan kieli, niin paljon polkuja vastoinkäymisten keskellä Miina raivasi, niin räjähdysherkkää oli aika, joka puheissa, lehtijutuissa ja kirjeissä paljastui, että mielenkiinto taatusti säilyy
Vaikka Miina Sillanpään syntymästä on yli puolitoista vuosisataa, hänen sosiaali- ja terveyspoliittiset linjauksensa ovat edelleen - tai jälleen - vähintäänkin ajankohtaisia ja järkeviä.


- Miina Sillanpään pohdintoja kannattaisi uutta sote-systeemiä rakennettaessa kuunnella herkällä korvalla.
Vähän historialtahan tämä tuoksahtaa, eikä syyttä. Silläkin tavalla, että somea ja internetin syytämää lokaa kauhistelevat voivat tulla kuuntelemaan, mitä mieltä piiasta ministeriksi nousseesta Miina Sillanpäästä oltiin vuosien varrella.
Siinä nimittäin olisi somettajilla oppimista!


Miina Sillanpää ja Aikalaiset
Ivalo Kulttuuritila Kuulas
Sunnuntaina 17.12. klo 15.
Ei oo pakko maksaa, jos ei taho.
Jos tahtoo, Eläkkeensaajat kiittää.

Tervetuloa!

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: