Lapin pelastuslaitokset tulvasivut

Lapin AVI: 27.5.2020 Nyt on viimeinen hetki kerätä kamppeet jokivarsilta ja suojata omaisuus

ELY ja TULVAKESKUS: 27.5.2020 Tulvavesi nousee lähipäivinä vahinkorajalle Kittilässä ja Rovaniemellä

Inarin kunta varautuu yhdessä muiden viranomaisten kanssa kevättulvaan ja on mukana Lapin alueen tulvatyöryhmässä.  Ivalossa korotetut tulvapenkereet todennäköisesti estävät laajemmat vahingot Ivalon alueella. Arvioitu tulvahuippu on touko-kesäkuun vaihteessa.  Ivalon terveyskeskuksen evakuointisuunnitelma on varautumistoimena päivitetty.

Kiinteistöjen omistaja vastaa itse omaisuutensa suojaamisesta

Kiinteistön omistaja voi varautua kevään tulvatilanteeseen seuraamalla aktiivisesti tiedotteita, hankkimalla tarvittaessa suojaustarvikkeita ja siirtämällä irtaimen omaisuuden (veneet, laiturit, vaaralliset aineet) pois tulva-alueelta. Tulvavaara-alueella olevia asukkaita pyydetään huomioimaan se että, mikäli tulvavesi pääsee viemäriverkostoon, on iso riski että se edelleen pääsee tonttiviemäreitä pitkin kiinteistöihin ja rakenteisiin mm. lattiakaivojen kautta. Viemäriverkostoon päästessään viemärit tulvivat samalla tasolla varsinaisen tulvaveden kanssa. Eli jos kiinteistön omistaja on varautunut esim. muovituksilla siihen, että vesi nousee rakennuksen sokkelin yli niin kannattaa myös varautua tulppaamaan tarvittaessa lattiakaivot.

Kevään 2020 tulvatilanteen tiedottamisen tueksi Lapin pelastuslaitos on avannut tulvainfopuhelimen numerossa 040 126 4030.Puhelimeen on varauduttu vastaamaan maanantaisin - lauantaisin klo 10 – 20.”

Katso opastusvideo kiinteistön omatoimisesta suojaamisesta

Tulvatilannetta koskevat tiedotteet (ELY-keskus ja Tulvakeskus)

22.5.2020 Lämpöaalto sulattaa Lapin lumet nopeasti- tulvaennätyksiä voi rikkoontua

20.5.2020 Sulaminen käynnistyy vähitellen koko Lapissa – suurtulvat edelleen mahdollisia

13.5.2020 Lapin tulvatilanne säilyy rauhallisena lähipäivien ajan - suurtulvien riski ei ole väistynyt kesäkuulta (Lappi)

7.5.2020 Lapin tulvahuippujen ennustetaan siirtyvän poikkeuksellisen myöhään kesän kynnykselle

28.4.2020 Viileä sää siirtänee tulvahuipun touko-kesäkuun vaihteeseen

24.4.2020 Inergia Oy:n varautuminen vuoden 2020 kevättulvaan 
15.4.2020 Lapin suuret lumimäärät edellyttävät varautumista kevään tulviin

23.3.2020 Ivalossa varaudutaan kevättulvaan

Vesistöennuste Ivalojoki, Ivalon kylä, Tulvakartta
Tulvaennuste: www.tulvakeskus.fi
Tulvakartat: www.ymparisto.fi/tulvakartat

Opas asukkaille: Omatoiminen tulviin varautuminen

Suojaa oma kiinteistösi – viranomaisten resurssit ovat rajallisia

Viranomaiset muistuttavat kansalaisia, että oman omaisuuden suojaaminen on jokaisen omalla vastuulla. Kiinteistöjen omistaja voi varautua kevään tulvatilanteeseen seuraamalla aktiivisesti tiedotteita, hankkimalla tarvittaessa suojaustarvikkeita ja siirtämällä irtaimen omaisuuden pois tulva-alueelta. Pelastuslaitoksen ja kuntien resurssit eivät riitä akuutissa tilanteessa suojaamaan kaikkia yksittäisiä kiinteistöjä samanaikaisesti.

ELY-keskuksen opas tulviin varautumiseen

Liikennehäiriöt

Liikenneviraston sivuilta voi seurata mahdollisia liikennehäiriöitä  Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle voi ilmoittaa maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista (mm. tielle tullut vesi soittamalla numeroon 0200 2100 (24 h/vuorokaudessa).