Yrityksille tietoa koronatilanteesta

Inarin kunnan elinkeinotoimi kerää tälle sivulle tietoa koronavirustilanteesta erityisesti yritysten toiminnan kannalta. Nyt on tärkeä seurata uutisia, sillä ajantasaisinta tietoa tulee koko ajan lisää. Sivustoa täydennetään koko ajan. 

Yleistä Suomen hallitukselta

Suomen hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. 4.2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Suomen hallitus vie esityksen poikkeustilalakien käyttöönotosta 17.3.2020 eduskuntaan. Lue lisää.

Inarin kunta toimii vastuullisesti ja turvaten yrittäjien, matkailijoiden sekä paikallisten turvallisuutta - noudatamme hallituksen linjauksia ja tästä syystä osa palveluista on karsittu ja tapahtumia peruttu. 

Korona-info

Inarin kunta: Inarin kunnan ohjeet

Suomen Yrittäjät ry: "Kaikki koronasta yrittäjille"

Eezy Kevytyrittäjien ohjeet: Kevytyrittäjän selviytymisopas

Lapin Ely-keskus: Ely-keskus kokoaa kootusti koronainfoa.

Ruokavirasto: Ruokaviraston ohjeet elintarvikealalle

Inarin kunnan yritysneuvonta

Elinkeinotoimessa me kaikki olemme töissä ja palvelemme teitä asiakkaita mielellään olipa kyseessä perinteinen yritysneuvonta tai muu asia  kuten vaikkapa koronatilanteen aiheuttamat huolet, mutta nyt toimitaan poikkeuksellisin viestintävälinein. Koronavirustilanteen johdosta yritysneuvontaa ei voida antaa lähikontaktissa, mutta yritykset voivat varata neuvonta- tai keskusteluajan Skype-, puhelin- tai Teams-yhteydellä. Nordican työntekijöiden yhteystiedot löydät tämän sivun alareunasta.

Auta inarilaista yritystä -somepalvelu

Elinkeinot & kehitys Nordica on avannut facebookkiin Auta inarilaista yritystä -tapahtumasivun yritysten palvelujen tiedottamiseksi ja mielialan nostattamiseksi. Puhalletaan yhteiseen hiileen etenkin nyt kriisiaikana! 

Rahoitusta ja rahoitusapua

Tässä tietoa pankkien ja rahoittajien ohjeisiin:

* Osuuspankki ja Pohjola Vakuutus:"Koronan vaikutukset OP Ryhmän pankki- ja vakuutuspalveluihin."

* Nordea Pankki: "Ajankohtaista koronan vaikutuksista pankkiasiointiin ja markkinatilanteeseen"

* Business Finland:  "Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa" sekä uusiBusiness Finlandilta uusi rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamien vaikeuksien ratkaisemiseksi 

* Finnvera: "Finnvera auttaa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteissa"

Verottajan ohjeet

Verohallinto auttaa yrittäjiä: Verohallinnon ohjeet. 

Te-palvelujen ohjeet

Työnantaja: Henkilöstön muutostilanteet ja  Lomauttaminen

Työntekijä: Koronan seurauksena myös lomautukset voivat olla mahdollisia. Lomautukset voivat johtua esimerkiksi matkustusrajoitteista, kulutuksen vähenemisestä tai siitä, että merkittävä osa työyhteisöstä on karanteenissa. Työntekijä, jos sinut lomautetaan, lue lisää.

Yritys-Suomi: Yritys-Suomen Talousapu neuvoo talousvaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Apua ja muuta konsultaatiota

ProAgria Lappi: ProAgria on avannut neuvontapuhelimen maaseudulla toimiville yrittäjille (ei maatiloille), jossa voidaan kartoittaa tilannetta ja poluttaa erilaisia etenemisvaihtoehtoja. Tämän lisäksi meillä on muiden instrumenttien kautta tarjota apua yrityksen terveyttämiseen, liiketoiminnan järjestelyihin että rahoituksen järjestämiseen.Lue esite.

Lapin yrittäjien vertaistuki

Vertaistukea ja vastauksia kiperiin kysymyksiin löydät myös #ostapieneltä Facebook-ryhmästä. Suomen Yrittäjät keskittää Facebookissa vastaamisensa tähän ryhmään ja omalle Facebook-seinälleen. Facebook-ryhmässä Suomen Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15–20. Koronaviikkojen ajan ryhmää moderoi kolme tuntia päivässä psykoterapeutti. Ryhmään voit liittyä täällä: https://www.facebook.com/groups/ostapienelta.

Inarin Yrittäjät ry pyytää jäseniään pitämään ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen inarin@yrittajat.fi, jotta yksittäiset hallituksen jäsenet eivät kuormittuisi entisestään tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. 

Suomen Yrittäjillä on hankintaneuvoja jokaisessa maakunnassa. Kriisin aikana maksutonta neuvontaa yrittäjille ja hankintayksiköille tarjotaan edelleen, nyt erityisesti puhelimella ja sähköisesti. Lapin hankinta-asiamies on Susanna-Sofia Keskinarkaus, susanna-sofia.keskinarkaus@yrittajat.fi, gsm 044 509 0277. 

Kuntien on erityisen tärkeää miettiä nyt hankintoihin elinvoimaa edistäviä kriteerejä. Kaikkein tärkeintä on jakaa hankinnat osiin esimerkiksi tuoteryhmittäin ja alueittain ja valita hankintaan monta yritystä toimittajaksi. Lisätietoja hankintojen jakamisesta osiin: yrittajat.fi/sites/default/files/julkisten_hankintojen_jakaminen_osiin.pdf

Alueen matkailupalvelut

Inari-Saariselkä Matkailu Oy (ISM) tiedottaa matkailijoita Inarisaariselka.fi-sivustollaan suomeksi ja englanniksi.

Lisäksi ISM tiedottaa ajantasaisesti omia jäseniään käytössä olevan tiedotusalustansa kautta. Nordica jakaa tietoa kaikille yrittäjille etenkin tämän nettisivuston sekä osin myös Elinkeinot & kehitys Nordican facebook-sivuston kautta. Ota tarvittaessa yhteys Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Marja Kumpuniemeen, marja.kumpuniemi@inarisaariselka.fi

Eu-hankerahoittajien ohjeet hanketoimijoille

Rakennerahaston ohjeet ESR- ja EAKR-hankkeille: Peruuntuneista toimenpiteistä aiheutuneiden kustannusten tukikelpoisuus

(Työ- ja elinkeinoministeriön laatima ohjeistus hankkeille, 19.3.2020)

Ely-keskuksen ohjeet: 

Saavutettavuus

Finnair. Tältä sivulta löydätte Finnairin ajankohtaiset tiedot ja mm. ohjeet korvausten hakemiseksi, mikäli lentosi peruuntuu.

Matkahuolto

VR

Koronavirustaudin oirearvio Omaolosta

Jotta kaikille Suomen asukkaille olisi tarjolla luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää informaatiota sekä mahdollisuus rauhoittaa huoltaan tartunnasta silloinkin, kun se on aiheetonta, on Omaoloon avattu koronavirustaudin oirearvio. Kysely on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja se on toteutettu yhteistyössä THL:n ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa

Nordican yrityspalvelut toimii etänä

Elinkeinot & Kehitys Nordica siirtyy etätöihin toistaiseksi. Tavoitat meidät puhelimitse ja sähköpostitse:

  • Elinkeinojohtaja Samuli Mikkola: 040-635 9101
  • Kehittämiskoordinaattori Marja Männistö: 0400-231 765
  • Kansainvälisten asioiden koordinaattori Eila Rimpiläinen: 040-562 0620
  • Yritysneuvoja Sanna Aikio: 045-610 1225
  • Hankekoordinaattori Jan Denks: 040-652 6576
  • Hankekoordinaattori Elina Ahola: 040-821 2362
  • Hankekoordinaattori Vesa-Matti Kleemola: 040-661 9262

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi@inari.fi

Asiakastapaamiset ja kokoukset hoidamme tänä aikana mieluiten etäyhteyksin.

Myös Nordican kehittämishankkeet toimivat niin normaalisti kuin voivat. Nordican hankkeita ovat:

  • Inarijärven aarteet, kansainvälisen kestävän matkailun toimintamalli (yhteyshenkilö Elina Ahola)
  • Saariselkä kansainväliseksi pyöräilykohteeksi -hanke (yhteyshenkilö Vesa-Matti Kleemola)
  • Sujuvasti arktiseen elämään, asettautumispalveluhanke (yhteyshenkilö Jan Denks)