Yrityksille tietoa koronatilanteessa

Inarin kunnan elinkeinotoimi kerää tälle sivulle tietoa koronavirustilanteesta erityisesti yritysten toiminnan kannalta. Nyt on tärkeä seurata uutisia, sillä ajantasaisinta tietoa tulee koko ajan lisää. Sivustoa täydennetään koko ajan. 

Yksinyrittäjien tuen hakuaika on päättynyt 30.9.

Muiden tukimuotojen osalta tätä sivua päivitetään.

Korona-info

Inarin kunta: Inarin kunnan ohjeet

Suomen Yrittäjät ry: "Kaikki koronasta yrittäjille"

Eezy Kevytyrittäjien ohjeet: Kevytyrittäjän selviytymisopas

Ruokavirasto: Ruokaviraston ohjeet elintarvikealalle

Talouskriisi-kampanjasivusto, jolla pyritään rakentamaan suora yhteys yritysten, asiantuntijoiden ja päättäjien välille

Inarin kunnan yritysneuvonta

Elinkeinotoimessa me kaikki olemme töissä ja palvelemme teitä asiakkaita mielellään, olipa kyseessä perinteinen yritysneuvonta tai muu asia, kuten vaikkapa koronatilanteen aiheuttamat huolet, mutta nyt toimitaan poikkeuksellisin viestintävälinein. Koronavirustilanteen johdosta yritysneuvontaa ei voida antaa lähikontaktissa, mutta yritykset voivat varata neuvonta- tai keskusteluajan Skype-, puhelin- tai Teams-yhteydellä. Nordican työntekijöiden yhteystiedot löydät tämän sivun alareunasta. Koko vakinainen henkilökunta palvelee teitä yritysneuvonnassa.

Rahoitusta ja rahoitusapua

Tässä tietoa pankkien ja rahoittajien ohjeisiin:

* Osuuspankki ja Pohjola Vakuutus:"Koronan vaikutukset OP Ryhmän pankki- ja vakuutuspalveluihin."

* Nordea Pankki: "Ajankohtaista koronan vaikutuksista pankkiasiointiin ja markkinatilanteeseen"

* Yritykset voivat hakea Valtiokonttorista  kustannustukea 7.7.-31.8. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Se kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin. Tuki on tarkoitettu yrityksen kiinteisiin kuluihin ja vaikeasti sopeutettaviin palkkakustannuksiin ja sen suuruus on 2 000 - 500 000 euroa. Yksityiskohtaiset ohjeet ja ehdot löytyvät Valtiokonttorin sivuilta. Kannattaa katsoa myös webinaari-tallenne kustannustuesta. Kannattaa perehtyä myös usein esitettyihin kysymyksiin kustannustuesta.

* Business Finlandin koronatuen hakuaika päättyi 8.6.  Yritysten normaalit rahoitus- ja neuvontapalvelut ovat edelleen käytettävissä.

* Finnvera: "Finnvera auttaa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteissa"

* Ely-keskuksen  koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen  yritysrahoituksen haku (tilanneanalyysi ja kehittäminen) päättyi 8.6. Yritysten normaalit kehittämispalvelut ovat edelleen käytettävissä.

* Työ- ja elinkeinoministeriön kuntien kautta kanavoidun yksinyrittäjien tuen hakuaika on päättynyt 30.9. Kaikki määräaikaan mennessä jätetyt hakemukset käsitellään mahdollisimman pian.

* Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan on astunut voimaan 8.4.  Ohjeet työmarkkinatuen hakemiseksi Suomen yrittäjien sivuilla 

* Maaseudun yritysten väliaikainen tuki - haku avautunut 18.5. Tuki on tarkoitettu maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita.

Kalatalouden väliaikaiseen koronatukeen muutoksia – haku aukeaa 14.10.2020

Kalatouden yritysten tuki on avautunut 18.5. Tukea voidaan myöntää Manner-Suomessa ryhmän I kaupallisille kalastajille ja Ahvenanmaalla päätoimisille kaupallisille kalastajille. Lisäksi tukea voidaan myöntää koko maassa kalankasvatusta, kalan jalostusta sekä kalan tukku- ja vähittäiskauppaa harjoittaville yrityksille.
* Alkutuotannon väliaikainen tuki, haku on avautunut 18.5. Tuki on tarkoitettu alkutuotannon alalla toimiville, koronakriisistä suoraan kärsineille yrityksille. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi

* Koronatukien hakuohjeet porotaloudelle

* Ravintoloille tukea uudelleentyöllistämiseen ja hyvitystä toiminnan rajoittamisesta.  Kysymyksiä  ja vastauksia tuesta ja hyvityksestä Työ- ja elinkeinoministeriön sivulla.

* Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi käynnistää 14.4.2020 uuden rahoitusohjelman keskisuurille yrityksille

* Voit hakea arvonlisäveroja takaisin ja maksaa ne myöhemmin takaisin.

* Työeläkeyhtiöt muistuttavat joustoista työeläkemaksuihin. Artikkeli Suomen Yrittäjien sivulla

Verottajan ohjeet

Verohallinto auttaa yrittäjiä: Verohallinnon ohjeet. 

Te-palvelujen ja KELA:n ohjeet

Työnantaja: Henkilöstön muutostilanteet ja  Lomauttaminen

Työntekijä: Koronan seurauksena myös lomautukset voivat olla mahdollisia. Lomautukset voivat johtua esimerkiksi matkustusrajoitteista, kulutuksen vähenemisestä tai siitä, että merkittävä osa työyhteisöstä on karanteenissa. Työntekijä, jos sinut lomautetaan, lue lisää.

Yritys-Suomi: Yritys-Suomen Talousapu neuvoo talousvaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Ajankohtaista tietoa KELA:lta työnantajalle

Apua ja muuta konsultaatiota

ProAgria Lappi: ProAgria on avannut neuvontapuhelimen maaseudulla toimiville yrittäjille (ei maatiloille), jossa voidaan kartoittaa tilannetta ja poluttaa erilaisia etenemisvaihtoehtoja. Tämän lisäksi meillä on muiden instrumenttien kautta tarjota apua yrityksen terveyttämiseen, liiketoiminnan järjestelyihin että rahoituksen järjestämiseen. Lue esite.

Lapin yrittäjien vertaistuki

Vertaistukea ja vastauksia kiperiin kysymyksiin löydät myös #ostapieneltä Facebook-ryhmästä. Suomen Yrittäjät keskittää Facebookissa vastaamisensa tähän ryhmään ja omalle Facebook-seinälleen. Facebook-ryhmässä Suomen Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin klo 15–20. Koronaviikkojen ajan ryhmää moderoi kolme tuntia päivässä psykoterapeutti. Ryhmään voit liittyä täällä: https://www.facebook.com/groups/ostapienelta.

Inarin Yrittäjät ry pyytää jäseniään pitämään ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen inarin@yrittajat.fi, jotta yksittäiset hallituksen jäsenet eivät kuormittuisi entisestään tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. 

Suomen Yrittäjillä on hankintaneuvoja jokaisessa maakunnassa. Kriisin aikana maksutonta neuvontaa yrittäjille ja hankintayksiköille tarjotaan edelleen, nyt erityisesti puhelimella ja sähköisesti. Lapin hankinta-asiamies on Susanna-Sofia Keskinarkaus, susanna-sofia.keskinarkaus@yrittajat.fi, gsm 044 509 0277. 

Kuntien on erityisen tärkeää miettiä nyt hankintoihin elinvoimaa edistäviä kriteerejä. Kaikkein tärkeintä on jakaa hankinnat osiin esimerkiksi tuoteryhmittäin ja alueittain ja valita hankintaan monta yritystä toimittajaksi. Lisätietoja hankintojen jakamisesta osiin: yrittajat.fi/sites/default/files/julkisten_hankintojen_jakaminen_osiin.pdf

Alueen matkailupalvelut

Inari-Saariselkä Matkailu Oy (ISM) tiedottaa matkailijoita Inarisaariselka.fi-sivustollaan suomeksi ja englanniksi.

Lisäksi ISM tiedottaa ajantasaisesti omia jäseniään käytössä olevan tiedotusalustansa kautta. Nordica jakaa tietoa kaikille yrittäjille etenkin tämän nettisivuston sekä osin myös Elinkeinot & kehitys Nordican facebook-sivuston kautta. Ota tarvittaessa yhteys Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Marja Kumpuniemeen, marja.kumpuniemi@inarisaariselka.fi

Eu-hankerahoittajien ohjeet hanketoimijoille

Rakennerahaston ohjeet ESR- ja EAKR-hankkeille: Peruuntuneista toimenpiteistä aiheutuneiden kustannusten tukikelpoisuus

(Työ- ja elinkeinoministeriön laatima ohjeistus hankkeille, 19.3.2020)

Ely-keskuksen ohjeet: 

Saavutettavuus

Finnair. Tältä sivulta löydätte Finnairin ajankohtaiset tiedot ja mm. ohjeet korvausten hakemiseksi, mikäli lentosi peruuntuu.

Matkahuolto

VR

Koronavirustaudin oirearvio Omaolosta

Jotta kaikille Suomen asukkaille olisi tarjolla luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää informaatiota sekä mahdollisuus rauhoittaa huoltaan tartunnasta silloinkin, kun se on aiheetonta, on Omaoloon avattu koronavirustaudin oirearvio. Kysely on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja se on toteutettu yhteistyössä THL:n ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa

Yleistä Suomen hallitukselta

Hallituksen linjauksista saat tietoja täältä.

Inarin kunta toimii vastuullisesti ja turvaten yrittäjien, matkailijoiden sekä paikallisten turvallisuutta - noudatamme hallituksen linjauksia ja tästä syystä osa palveluista on karsittu ja tapahtumia peruttu.

Nordican yrityspalvelut toimii etänä

Elinkeinot & Kehitys Nordica siirtyy etätöihin toistaiseksi. Tavoitat meidät puhelimitse ja sähköpostitse. Hankekoordinaattoreita lukuun ottamatta koko henkilöstö palvelee yritysneuvonta-asioissa:

  • Elinkeinojohtaja Samuli Mikkola: 040-635 9101
  • Kehittämiskoordinaattori Marja Männistö: 0400-231 765
  • Kansainvälisten asioiden koordinaattori Eila Rimpiläinen: 040-562 0620
  • Yritysneuvoja Sanna Aikio: 045-610 1225

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi@inari.fi

Asiakastapaamiset ja kokoukset hoidamme tänä aikana mieluiten etäyhteyksin.

Nordican hankkeita ovat:

  • Inarijärven aarteet, kansainvälisen kestävän matkailun toimintamalli, hankekoordinaattori Elina Ahola, gsm 040-821 2362
  • Saariselkä kansainväliseksi pyöräilykohteeksi -hanke, yhteyshenkilö Marja Männistö, 0400-231 765
  • Sujuvasti arktiseen elämään, asettautumispalveluhanke, hankekoordinaattori Elisa Saukkonen, 040 652 6576