[]

Laajakaistatarpeita kartoitetaan Inarissa

Inarissa kartoitetaan kotitalouksien, vapaa-ajan asukkaiden ja yrittäjien nettiyhteyksien nykytilaa ja valokuitutarpeita. Edellinen laajakaistakysely Inarissa toteutettiin viime vuonna, jonka jälkeen on noussut esiin tarve valmistelussa tarvittavalla tarkemmalla kysyntätiedolla. Kattavampi kartoitustieto on tarpeen kunnan käydessä keskustelua valokuitutoimijoiden kanssa. Kyselyyn pyydetään vastaamaan myös niiden, jotka edelliseen kyselyyn vastasivat.

Kuntaa tukee Lapin liitto, joka auttaa kuntia laajakaistarakentamisen ohjelmatyössä.  Inarin laajakaistakysely toteutetaan yhteistyössä Lapin liiton ja Tunturi-Lapin Leaderin kanssa. Kyselyn tuloksia kunta hyödyntää määrittäessään kehityskohteita laajakaistarakantemiselle.

Mistä on kysymys?
 

Laajakaistayhteys on nykyään kodin perusinfraa aivan kuten sähkö, lämpö ja vesi. Nettiyhteydet ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia poistaen etäisyyksiä. Sohvalta käsin voimme hoitaa muun muassa pankki-, vero- ja vakuutusasiat. Sivistys, koulutus ja opiskelu luontuvat nekin nykyään netin avulla. Sen kautta näkyvät myös tv-kanavat. Toimivat yhteydet mahdollistavat etätyön missä ja minne tahansa. 

Tiedonsiirtomäärät netissä ovat kasvaneet huimasti ja jatkavat kasvuaan. Lapissa useimmilla kotitalouksilla on tällä hetkellä käytössään langaton 4G-yhteys. Se käyttää alueen tukiasemaa, jonka käyttäjä- ja tiedonsiirtomäärät saattavat vaihdella paljon ja tämän myötä myös nopeus. Jos yhteys toimii nyt, ei se takaa sen toimivuutta huomenna. Tulevassa 5G verkossa käyttäjät jakavat myös tukiaseman muiden käyttäjien kanssa. Verkon toimivuuden ja nopeuden varmistamiseksi 5G tarvitsee tiheämpää tukiasemaverkostoa, jonka rakentumisesta joka paikkaan ei ole varmuutta. Myös 5G tarvitsee valokuitua toimiakseen.

Valokuidussa informaatio, kuten internetin ja television sisältö, siirtyy kuitukaapelissa valon nopeudella. Maan alla kulkeva valokuituverkko takaa kotiin nopeimman ja luotettavimman nettiyhteyden 50 vuodeksii lman muiden käyttäjien, sään tai etäisyyksien aiheuttamaa pätkimistä. Valokuidussa yhteyttä ei jaeta esimerkiksi naapuruston kanssa, vaan yhteys on kiinteistökohtainen. Valokuitu mahdollistaa kotiin myös laadukkaan kaapeli-TV:n. 

Vastaa laajakaistakyselyyn ja vaikuta!


Inarin laajakaistakyselyllä kartoitetaan kuntalaisten, yrittäjien ja vapaa-ajan asukkaiden nettiyhteyksien nykytilaa ja laajakaistatarpeita. Sähköiseen kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa alueesi laajakaistayhteyksien rakentamiseen sekä siihen, miten kunta ja operaattorit edistävät laajakaistarakentamista. Sähköinen kysely löytyy alla olevan painikkeen takaa.
Kysely on avoinna 31.8.2021 saakka.

SIIRRY KYSELYYN TÄSTÄ

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: