1.
31.12.2016   Suomi 100-juhlavuoden avajaiset vietettiin ilotulituksen merkeissä Ivalon urheilukentällä. Yhteistyössä MLL Ivalo ja Inergia Oy.
2. 13.1.2017  Pelit kautta aikain - yhdessä tekemistä
Tapahtumasarja on Inarin nuorisotyön ja Inarin seurakunnan yhdessä aloittama Suomi 100 -tapahtumasarja.
Ensimmäinen tapahtuma oli lautapeli-ilta pe 13.1.2017 klo 17-21.00 Ivalon kirkon alakerrassa.Tapahtumasarjaan kuuluu keväällä pelikonsolitapahtuma. Hiihtolomalla järjestetään lauta- ja pöytäpeli-ilta Stönöllä ja tutustutetaan yksi nuorisoryhmä Huispaus-peliin. Muualla Suomessa seurakunnilla on paljonkin oheistoimintaa Huispaus-pelin tiimoilta.
Myöhemmin nuorisotoimessa tehdään matka Tornion pelitaloon nuorisotoimen vieraaksi. Ivalon ja Inarin nuorisotiloilla pelataan viikottain teemalautapeliä. Nuorisotoimi järjestää vuoden kuluessa tapahtumasarjan puitteissa myös kouluille ja Game Over -tapahtumaan toimintaa. Juhannusviikolla vietetään Puistopeliviikkoa ja syyskuussa pelataan kirjastoillassa. Idea on yhdessä tekemistä, sillä pelit yhdistävät ja tutustuttavat ihmisiä toisiinsa erilaisten pelien äärellä; lautapelit, joukkuepelit, pöytäpelit, korttipelit, pihapelit, pelikonsolit. On tosiaankin monia erilaisia vaihtoehtoja ja kaikille peleille on oma aika ja paikka olemassa. Mukava, nostalgisestikin tuttujen, pelien vuosi on tulossa nuorisotoimella.
3. 26.-29.1.

Skábmagovat - Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Inarissa

Siidan tärkeimpiin tapahtumiin kuuluvilla Skábmagovat -elokuvajuhlilla
on vuonna 2017 esillä saamelaisten ja maorien
elokuvat. Tapahtuma on osa Suomi 100 -tapahtumia.

4. 3.-4.2.

Pelit kautta aikain - yhdessä tekemistä


Tapahtumasarja on Inarin nuorisotyön ja Inarin seurakunnan yhdessä aloittama Suomi 100 -tapahtumasarja.
Ensimmäinen tapahtuma oli Mulla on menolippu - onkx sulla? -lautapeli-ilta perjantaina 13.1. klo 17-21.00 Ivalon kirkon alakerrassa.

Tapahtumasarjaan kuuluu pelikonsolitapahtuma Ivalon nuorisotalolla huhtikuun/toukokuun aikana, Pelikonsolitapahtuma huipentuu Elokuvateatteri Aslakissa NHL-matsimittelöihin. Hiihtolomalla järjestetään lauta- ja pöytäpeli-ilta Stönöllä ja tutustutetaan yksi nuorisoryhmä Huispaus-peliin. Muualla Suomessa seurakunnilla on paljonkin oheistoimintaa Huispaus-pelin tiimoilta. Myöhemmin nuorisotoimessa tehdään matka Tornion pelitaloon nuorisotoimen vieraaksi.

Ivalon ja Inarin nuorisotiloilla pelataan viikottain teemalautapeliä. Nuorisotoimi järjestää vuoden kuluessa tapahtumasarjan puitteissa myös kouluille ja Game Over -tapahtumaan toimintaa. Juhannusviikolla vietetään Puistopeliviikkoa ja syyskuussa pelataan kirjastoillassa. Idea on yhdessä tekemisessä, sillä pelit yhdistävät ja tutustuttavat ihmisiä toisiinsa erilaisten pelien äärellä; lautapelit, joukkuepelit, pöytäpelit, korttipelit, pihapelit, joukkuepelit, pelikonsolit. Tällä tavoin halutaan tutustuttaa ihmiset vanhoihin peliklassikkoihin unohtamatta viime hetken uutuksia.

5. 4.2.

Suomi 100 / Luonnonpäivät

Lauantai 4.2.2017 Sukella talveen -tapahtuma

Maanantai 6.2.2017 klo 18.00 Aurorailta Revontuliteatterissa osana Saamelaisten
kansallispäivän juhlaa

14.–20.5.2017 Lapin lintuviikko

Lauantai 17.6.2017 Akankiveltä Ukonkivelle, ohjelmaa Sompiojärvellä
ja Inarijärvellä

Lauantai 26.8.2017 klo 16.00 Luonnonpäivä Lemmenjoen kansallispuistossa
Kaapin Jounin tilalla

Järjestäjä: SIIDA – Suoma sámiid Álbmotmusea - Suomen saamelaisten Kansallismuseo

6. 6.2.

Saamelaisten kansallispäivä
Vuosi 2017 on myös saamelaisten ja Saamenmaan yhteistyön juhlavuosi. 6. helmikuuta Inarissa vietetään SuomiSápmi 100 + 100 -juhlaa. Juhla kerää kaikki Inarin kunnan oppilaat ja opiskelijat yhteen juhlimaan Suomen sadan vuoden ja Saamen sadan vuoden taipaletta.

Tapahtuma on osa Suomi 100 -tapahtumia.

7.

Ivalossa

6.2. klo 19

Inarissa

7.2. klo 19

Lapin Alueteatteri kiertueella Täti ja minä -musta komedia.

Ma 6.2. klo 19 Ivalon ala-asteen iso sali ja

Ti 7.2. klo 19 Inarin koulun SaliLiput aikuisille 17 €, opiskelijoille 10 €, muualla 20 / 12 €.Lipunmyynti on avoinna tunnin ajan ennen näytösten alkua esityspaikoilla.

Kirkonkylällä uinuu ullakkohuone, jota asustaa iäkäs täti. Hänen hiljaiselonsa katkeaa, kun mies astuu sisään ja laskee matkalaukkunsa. Tämä on saapunut suurkaupungin sykkeestä saattamaan kuolevaa sukulaistaan tuonpuoleiseen. Uhrauksen on määrä näyttää jalolta mutta se haalistuu jäätyään vaille vastakaikua. Täti kun ei taivu yhteistyöhön huolimatta johdattelusta, kauniista sanoista tai rumiksi tarkoitetuista teoista.
Miehen vierailu alkaa venyä ja hautajaissuunnitelmat pilaantua, kun tädin terveydentila ei käänny toivottuun suuntaan. Jää tapettavaksi aikaa, minkä voi hoitaa vaikka luomalla ihmissuhdetta vieraaseen lähimmäiseen.
Täti ja minä on musta komedia, ruumiinvalvojaiset kahdelle yksinäiselle. Kun näytelmän täti pysyy hiljaa ja hengissä, hänen saattohoitajansa paljastaa menneisyytensä polttopisteitä. Heidän tarinansa kysyy, mikä on kohtaamisen merkitys ihmiselämässä. Voiko toisen kautta tulla ehjäksi?
Näytelmän rooleissa tätinä nähdään Pirjo Leppänen ja sukulaismiehenä Kari Koivukangas. He vievät sinut ullakkohuoneen odottavaan tunnelmaan Rovaniemen Teatterin pienellä näyttämöllä ja Lapin kiertueella.

Työryhmä
Käsikirjoitus: Morris Panych
Ohjaus: Eljas Liinamaa
Rooleissa: Kari Koivukangas ja Pirjo Leppänen

8. 11.2. klo 15 Lasten teatteriesitys Herra Hakkarainen harrastaa. Turun Linnateatteri esittää.

Linnateatterin lasten uutuusnäytelmässä Herra Hakkarainen kuulee päiväsaikaan mitä kaikkea muut tassulalaiset harrastavatkaan. Häntä harmittaa, kun kaikilla on niin hienoja harrastuksia eikä hänellä ole mitään. Onneksi ovat yöt. Silloin voi Herra Hakkarainenkin harrastaa ihan mitä vain: kerätä ihmeellisiä asioita, liikkua ilman rajoitteita ja toteuttaa itseään taiteen avulla. Tosin hän ei itse tiedä siitä mitään, koska hän… No, nukkuu. Onneksi Herra Hakkaraiselle löytyy lopuksi harrastus, josta hänkin voi olla ylpeä.

Ryppyotsaista harrastamista vastustava esitys pitää sisällään menevää musiikkia, riemastuttavia tapahtumia ja älyvapaata meininkiä.

Yhteistyössä MLL Ivalo ja Inarin kulttuuritoimi. Esityspaikka Ivalon ala-asteen iso sali. Liput 6 €, MLL:n jäsenille 5 €. Kanttiini paikalla!

9. 14.2. klo 11.30 alkaen

Ystävänpäivätanssit Kuulaassa.  Tanssittajana Peippo & Ajomiehet. 

Ivalon Latu ry kahvittaa klo 11.30 alkaen, orkesteri tanssittaa klo 12-13.30.

Yhteistyössä Inarin liikunta- ja kulttuuritoimi sekä Ivalon Latu ry.

10. 26.2.

JÄÄLLÄ JYTISEE   -   Sata maalia pipolätkäturnaus 26.2.2017 Urheilukeskuksen ulkokaukalossa.

Sarjat: alle 16v ja yli 16v

  • 4 vs 4, max 6 pelaajaa/joukkue
  • omat välineet, kypärä pakollinen
  • yhtenäinen peliasu, samanlainen pelipaita tms.

Ilmoittautuminen: Viimeistään 17.2.2017 klo 20:00 sähköisesti Juhanille
juhani.vesa@inari.fi tai Pirkolle pirkko.maenpaa@inari.fi
tai paperisella lomakkeella jonka saa Stönöltä.

11.

28.2

klo. 18.00

Lasten ja nuorten konsertit Kalevalan päivän kunniaksi:

SUOMI SOIKOON! Suomalaisen musiikin konsertti
Tiistaina 28.2. klo 18
Elokuvateatteri Aslakissa
Vapaaehtoinen pääsymaksu.

Ivalon koulujen solistit ja musiikkiryhmät esittävät suomalaisen kulttuurin päivänä kotimaista musiikkiohjelmistoa.
Esiintyjinä niin Ivalon ala-asteen, yläasteen kuin lukion oppilaita.

12. 17.-18.3 Suomi 100 -vuoden kunniaksi iValoisilla ensimmäistä kertaa lastennäytelmän Sekuntiviisaripoika ensi-ilta.

Näytelmä on EppuNuotion ja Tiina Brännaren dramatisoima (Eppu Nuotion kirjasta Sekuntiviisaripoika) ja se on suunnattu kouluikäisille lapsille.

13. 4.-5.3. Sámi 2017 – tapahtuma Pariisissa
Sámi 2017 -tapahtumassa esitellään monipuolisesti saamelaista taidetta, käsitöitä, elokuvia ja musiikkia ja järjestetään niihin liittyviä työpajoja.Tiedeseminaarissa keskustellaan saamelaisten – Euroopan ainoan alkuperäiskansan – yhteiskunnallisesta ja poliittisesta asemasta ja kielistä sekä saamelaisen kulttuurin tulevaisuudesta.Tapahtuma järjestetään Pariisissa Suomessa sijaitsevan Ranskan Instituutin aloitteesta ja yhteistyössä Inarin kunnan, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Saamelaiskäräjien ja muiden saamelaiskulttuuria tukevien organisaatioiden kanssa.
14. 20.3.klo18

Konsertti Suomi 100 - Sibelius -teemalla

Sibelius Inspiration -multimediakonsertti Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian konsertoivat ainutlaatuisella koko perheelle suunnatulla Sibelius Inspiration -multimediakonsertilla Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa maanantaina 20.3.2017 klo 18.00

Sibelius Inspiration -multimediakonsertti on elämyksellinen luontomatka Jean Sibeliusta inspiroineeseen maailmaan. Konsertissa yhdistyvät Sibeliuksen ajaton musiikki sekä Aira Vehaskarin konserttia varten mm. Pohjois-Karjalan maisemissa kuvaamat videot. Multimediakonsertissa kuullaan Sibeliuksen tunnetuimpia sävellyksiä, jotka Matti Makkonen on sovittanut sellolle ja pianolle. Maineikas muotisuunnittelija Mert Otsamo on suunnitellut taiteilijoiden esiintymisasut inspiraationaan Suomen luonto. 

Sibelius Inspiration -multimediakonsertti on kokonaisvaltainen elämys: yleisö sukeltaa Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliusta inspiroineeseen maailmaan musiikin, videoiden, lavastuksen, äänten ja valojen keinoin. Konsertti tempaisee mukaansa Sibeliusten kodin, Ainolan puutarhaan kukkaloiston keskelle, taianomaiseen sammalmetsään iltahämärässä ja vaikuttavalle Kolin huipulle Pohjois-Karjalaan ukkosmyrskyn keskelle.

Liput 15 €, eläkeläiset & opiskelijat 12 €.

Konsertin järjestää Inarin kunnan kulttuuritoimi.

15.  28.3. klo 18 Ismo Alanko-soolokeikalla Kuulaassa Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi

"Olen jo kauan odottanut tilaisuutta keskittyä täysipainoisesti soolokeikkojen tekemiseen. Vaikka edellisestä varsinaisesta Ismo Alanko Yksin-kiertueesta onkin vierähtänyt vaatimattomat 22 vuotta, olen säännöllisen epäsäännöllisesti pitänyt yllä yksin esiintymisen jaloa perinnettä. Soolokeikat edustavat jonkinlaista nykyaikaista runonlaulantaa: laulut soivat sellaisina kuin ne ovat syntyneet, ja riisutuissa versioissa tekstit nousevat väkevästi esiin. Kun lavalla ovat vain laulaja ja hänen laulunsa, olemme olennaisen äärellä.

Maalis-huhtikuussa 2017 Ismo Alanko Yksin-konserttikiertue suuntautuu Suomi 100-hengessä niille paikkakunnille, joilla en ole esiintynyt vielä koskaan, tai joilla olen vieraillut vain harvoin. Tällaisia paikkoja tuntuu Suomesta löytyvän yllättävän paljon vielä kolmenkymmenenseitsemän keikkavuoden jälkeenkin." -Ismo-

16. 3.-10.4. Kansalaisopiston oppilastöiden näyttely Kuulaassa
17. 7.4. klo 18

Kansalaisopiston kevätjuhlan teema on ”Suomi 100 vuotta”.

Kevätjuhlaa vietetään Kuulaassa perjantaina 7.4.2017 klo 18.00 alkaen.
Samaan yhteyteen järjestetään oppilastöiden näyttely 3.-10.4.2017.

18. 7.4.–8.4. Kentänpäässä 7.4.2017–8.4.2017
Kentänpäässä kotipiha päättyy ja alkaa metsä. Siellä asuu Kentänpääneukko
ja sieltä alkaa matka tarinoiden maailmaan. Saamelaismuseo
ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan yhdessä tuottama lastennäyttely
on matka saamelaiseen lastenkulttuuriin ja pohjoiseen luontoon.
Näyttely on osa Suomi 100 -tapahtumia.
19. 27.4. Veteraanipäivän juhlatilaisuus. Yhteistyössä Inarin kunta ja Inarin seurakunta.
20. 14.–20.5.

14.–20.5.2017 Lapin lintuviikko

21. 17.6.

Lauantai 17.6.2017 Akankiveltä Ukonkivelle, ohjelmaa Sompiojärvellä
ja Inarijärvellä

22. 25.7.–27.8.

Helene Schjerfbeckin Toipilas -teos esillä Siidassa 25.7.–27.8.2017.
Toipilas (1888) on esillä Siidassa osana Suomi 100 -tapahtumia.

23. 26.8.

Lauantaina klo 16.00 Luonnonpäivä Lemmenjoen kansallispuistossa
Kaapin Jounin tilalla

 24. Syksy 2017

Suomi 100 – lapsen silmin -nukkenäytelmä Ivalon pääkirjastossa.
Nukketeatteri Sytkyt kiertää esityksellään Suomi 100 vuotta lapsen silmin esiintymässä lapsille eri puolilla Suomea.
Nukketarinoiden ja musiikin avulla käydään läpi Suomen 100 vuotta ja esityksen jälkeen lapset saavat pohtia ja piirtää, mitä Suomi heille merkitsee. Inspiraatiota lisätään vielä kuuntelemalla suomalaista musiikkia eri vuosikymmeniltä.

Esityksiä järjestetään varhaiskasvatuksen lapsille

 25. Syksy 2017

Varhaiskasvatuksen 100 v. tapahtuma SATA KUVAA INARIN LUONNOSTA

Kunnan varhaiskasvatuksessa olevat lapset ottavat valokuvia Inarin kunnan kauniista luonnosta. Jokainen kuvia ottanut lapsi valitsee 1 kuvan, joka laitetaan yhteisnäyttelyyn.

Valokuvanäyttely loppuvuodesta 2017 kultturitila Kuulaassa, Ivalossa.